RTÜK'ün dizi çocuklarına takibine uzman yorumu

RTÜK, TV’de rol alan yüzlerce çocuğun haklarının korunmasına yönelik düzenlemelerin yapılması için harekete geçmesine uzmanlar ne diyor?

RTÜK, TV’de rol alan yüzlerce çocuğun haklarının korunmasına yönelik düzenlemelerin yapılması için harekete geçmesine uzmanlar ne diyor?

 RTÜK, televizyonda yayınlanan dizi, yarışma, çocuk programı ve reklam filmlerinde rol alan yüzlerce çocuğun haklarının korunmasına yönelik düzenlemelerin yapılması için harekete geçmesine uzmanlar ne diyor?  Uzm. Dr. Barış Önen Ünsalver TV’de rol alan çocukların ruhsal durumlarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Televizyon kanallarında yayınlanan dizi, yarışma, çocuk programı ve reklam filmlerinden oluşan 94 ayrı yapımda yüzlerce çocuğun rol aldığını belirleyen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), çocukları denetlemek üzere harekete geçti. RTÜK Başkanı Davut Dursun, çocukların uzun saatler boyunca ve okulda veya yatakta olmaları gereken saatlerde setlerde çalıştırılmasını istismar olarak değerlendirirken işin uzmanları bu konuya nasıl yaklaşıyor. Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi Feneryolu Polikliniği’nden  Uzm. Dr. Barış Önen Ünsalver Uzm. Dr. Barış Önen Ünsalver , çocuklara tv’lerde biçilen rollerin ruh sağlığına etkileri üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu. RTÜK’ün bu yöndeki çalışmalarını yerinde bulan Ünsalver insan psikolojik gelişimi ve kişiliğin şekillenmesini 22-23 yaşlarında tamamladığını söyledi. ÇOCUK VE AİLE İLETİŞİMİYLE İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN Dr. Ünsalver;

televizyonKARAKTERİN KİMLİĞİ ÇOCUĞUN GELİŞİMİNİ ZEDELEYEBİLİR

İlkokul ya da anaokulu çağındaki çocuk oyuncuların psikolojik gelişimlerinin devam ettiği bir dönemde toplumun gözü önüne çıkmakta. İnsanların ilgisi, sevgisi, çocuğun oynadığı karakterin kimliği, oyuncu çocuğun kişilik gelişimini zedeleyebilir. TV'deki görüntülerin geçici olması hep ilgi odağı olmaya alışan oyuncu çocuğun, reklam yayından kaldırıldığında ya da dizi oynamadığında kendisinin sevilmediği ve değersiz olduğunu düşünmesine yol açabilir.

BİÇİLEN ROL ÇOCUKTA YAPAY KİMLİK OLUŞTURABİLİR

Çocuk kendi akranlarıyla sağlıklı ilişki kurmakta zorlanabilir. Örneğin sınıf arkadaşları onu olduğu gibi değil canlandırdığı karakterle özdeşleştirebilir. Zamanla yapay bir kimlik oluşturabilir. TV'de gördüğü ilginin benzerini gerçek hayatta da bekleyecektir. Göz önündeki çocuklara diğer çocukların muamelesi kötü yönde de olabilir. Mesela hatalarına, eksikliklerine daha fazla dikkat çekilebilir. Oyuncu çocuk bu durumda yalnız hissedebilir kendini. Bu nedenle oyuncu çocukların uzmanlarca yakından takibi çocuğun sağlıklı ruhsal gelişimi açısından büyük önem arz ediyor. Çoğu zaten güzel, sevimli ve akıllı bulunduğu için oyunculuğa seçilen bu çocukların hem ebeveyni hem de çekim ekipleri tarafından duygusal ve fiziksel yönden istismar edilme riskleri de yüksektir. Örneğin canı sıkıldığı için çekimi istemeyen çocuğa ebeveyn "bunu yapmazsan hasta olurum, seni sevmem, mutsuz oluruz" benzeri duygusal baskı içeren tehditlerde bulunabilir. Ya da ebeveyn dayak ile tehdit edebilir. Ayrıca, çevreden çocuğu öpmek, sevmek, okşamak isteyenler de çocuğun istismar edilmesine sebep olabilir.

ÇOCUĞUN UZUN SÜRE EVDEN UZAK KALMASI İSTİSMARDIR

Çocuğun uzun saatler boyu evinden uzak bir stüdyoda kalması da hem fiziksel hem de duygusal istismara girebilir. Çekim ortamında şahit olabileceği yaşına uygun olmayan konuşmalar ya da insan ilişkileri de çocuğun gelişimini olumsuz etkiler. Çocuk farkına varmadan büyükler gibi davranmaya başlayabilir. Şaban Özdemir (NPGRUP)


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:15 Aralık 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.