Ramazanda sigara bırakma

Ramazanda sigara bırakma yolları nelerdir? Ramazanda sigara bırakmak kolay mı? Ramazanda nasıl sigara bırakılır? İşte Ramazan'da sigara bırakma yolları...

Ramazan ayında kişilerin manevi motivasyon ve kararlılık ile 16 saat kadar sigara içmeden kalabilmeleri sigarayı bırakmak için önemli bir fırsat olabilmektedir. Oruç nedeniyle uzun süre sigara içmeden kalabilmek, iftar sonrasında da içmemek konusunda sigara kullanan kişileri cesaretlendiriyor.

Sigarayı bırakmak için sosyal destek gerekli  

Eğer Ramazan ile hayatınızdan sigarayı çıkarma kararı alıyorsanız bunu çevrenize açıklayarak, sosyal destek alın. Sigarayı hatırlatıcı faktörlerden uzak durulmalı. Kahve ile sigara içme alışkanlığına sahip kişiler, kahve yerine ıhlamur, meyve çayını tercih etmeli. Ciddi sigara arayışı içindeki kişilere ise hekim kontrolünde medikal tedavi öneriliyor.

Ramazan ayında oruç tutan sigara bağımlıları günün büyük bir bölümünde sigaradan uzak kalarak, sigarayı bırakmak için büyük bir fırsat yakalıyor. Ancak araştırmalara göre, sigarayı bırakmak isteyenlerin yalnızca %15’i bilimselliği kanıtlanmış yöntemlere başvuruyor. Bilimsel olmayan yöntemler nedeniyle sigara bırakma girişimi başarısız olan kişiler ise, sigarayı bırakmak konusunda umutsuzluğa kapılıyor.

Sigarayı tek başına bırakmak kolay değil

Sigara içenlerin %70’i bırakmak istiyor ve sadece %30’unun 2-3 yıl içinde bırakma girişiminde bulunuyor. Sigarayı bırakmak için istek çok önemli bir kriter olsa da, destek almadan sigara bırakma girişimlerinin çok büyük kısmı sigaraya tekrar başlamakla sonlanıyor. Kişi sigarayı asla bırakamayacağını düşünüyor. Kendi başına sigarayı bırakmaya çalışanlar arasında, bir yıl boyunca sigara içmeme oranı ancak %3-5 civarında ve bu girişimlerin %80’i ilk bir ay içinde tekrar sigaraya başlamakla sonuçlanıyor. Uzman desteğine başvuranların oranı ise %13 ila %15 arasında. Sigarayı bırakmak için hekimlerden, Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlar ve üniversiteler bünyesinde yer alan sigara bırakma polikliniklerinden destek alınması çok önemli.

"SİGARAYI BIRAKMAK GEÇİCİ BİR SÜREÇ OLARAK KODLANMAMALI"

Sigara bağımlılığının fiziksel kısmının nedeninin nikotin olduğunu ve nikotin alınmadığında “huzursuzluk, konsantrasyon güçlüğü, anksiyete, depresyona eğilim, iştah artışı” gibi yoksunluk belirtileri ortaya çıkıyor. Ramazan süresince bağımlıların sigaradan uzaklaşabileceklerini, bağımlılıklarını kontrol altına alabileceklerini ifade eden uzmanlar, “Sigara bağımlılarının beyinlerinde bunu geçici bir süreç olarak kodlamamaları gerekiyor. Tütün kullanımını kurtulmaları gereken bir davranış olarak algılamaları lazım. Bu sadece ramazanda kurtulacak bir davranış değil, yaşam boyu kurtulmaları gereken bir davranış. Böyle düşünürlerse, sadece ramazan ayında değil 'bütün ömür boyu sigarayı bırakacağım' derlerse ve yola bu şekilde çıkarlarsa ramazan sigarayı bırakmak için gerçekten bir vesile olabilir.”


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:02 Mayıs 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.