Rahim Kanseri Belirtileri

Rahim Kanseri, Rahim Ağzı Kanseri belirtilerinin en önemlisi belirtileri düzensiz vajinal kanama, bacaklarda ve kasık bölgesinde ödem, cinsel birliktelik sonrası kanama problemleridir. Sıklıkla 35-39 yaş arası kadınlarda ortaya çıkan bu rahim kanseri erken tanı ile tedavi edilebilir.

Rahim Kanseri, Rahim Ağzı Kanseri belirtilerinin en önemlisi belirtileri düzensiz vajinal kanama, bacaklarda ve kasık bölgesinde ödem, cinsel birliktelik sonrası kanama problemleridir.  Sıklıkla 35-39 yaş arası kadınlarda ortaya çıkan bu rahim kanseri erken tanı ile tedavi edilebilir.Rahim,  Kadın Sağlığı için çok önemlidir.

Rahim ağzı kanseri, rahim kanserinden oluştuğu bölge sebebiyle ayrılır. Rahim kanseri, uterus mukozası adı verilen, rahmin içindeki dokuyu kaplayan kısımdaki hücrelerde başlar. Rahim ağzı kanserinin ise başladığı nokta rahmi ve döl yolunu (vajina) birbirine bağlayan serviks kısmıdır. Kanserli hücrelerin bu bölgede çoğalıp türemesi sonucu serviks kanseri yani diğer adı ile rahim ağzı kanseri meydana gelir.

Rahim hastalıkları nedir?

Rahim hastalıklarını tanımlayabilmek için öncelikle tıp dilinde uterus olarak adlandırılan rahim organının tanımlanması ve "uterus nedir?" veya "rahim nedir?" sorusunun cevaplanması gerekir. Uterus, en uç kısımda serviks adı verilen rahim ağzı ve her iki yanda yumurtalıklara uzanan fallop tüpleri bulunan kadın üreme organı olarak tanımlanabilir. Yumurtanın sperm tarafından döllenmesi ile oluşan gebelik durumu, döllenmiş embriyo hücresinin uygun konuma yerleşmesi ve sağlıklı şekilde gelişmesi bu organ içerisinde gerçekleşir. Bebek gebelik süresince rahim içerisinde gelişir ve doğum anı geldiğinde rahim kaslarının kasılması ile doğum eylemi gerçekleşir.

Kadın üreme hücresi olan rahim adlı organda en sık görülen hastalıklar uterus prolapsusu (rahim içi dokuların sarkması), endometriyozis ve uterus tümörleri şeklinde sıralanabilir. Uterus tümörleri iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki şekilde meydana gelir ve kötü huylu tümörler uterus kanseri veya rahim kanseri olarak adlandırılır.

Rahim kanseri nedir?

Uterusun kötü huylu tümörleri endometrial tabakada meydana gelen endometrium kanseri ve rahim ağzı hücrelerinde meydana gelen serviks (rahim ağzı kanseri) olarak iki şekilde meydana gelebilir.

Endometrium tabakası rahmin iç yüzeyini oluşturan ve gebelik döneminde kalınlaşan bir doku tabakasıdır. Rahim kalınlaşması döllenmiş yumurta hücresinin rahim içerisine yerleşmesi ve gebeliğin sürdürülebilmesi için önemlidir. Endometrium hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalması ile bu bölgede tümör dokuları meydana gelir. Kötü huylu tümör dokuları endometrium kanserine yol açar ve bu kanser hücreleri sıklıkla diğer kadın üreme organlarına yayılım gösterir. Endometrium kanseri obeziteye, diyabet hastalığına, hipertansiyona, çeşitli enfeksiyonlara ve hormonal etkilere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Kadın üreme organlarında sık görülen bir diğer kanser çeşidi serviks (rahim ağzı) kanseridir. Serviks hücrelerine temas eden Human Papilloma Virusü (HPV) burada hücre yapısının bozulmasına ve kanserleşmeye neden olur. Sıklıkla 35-39 yaş arası kadınlarda ortaya çıkan bu rahim kanseri erken tanı ile tedavi edilebilir.

Rahim kanseri belirtileri nelerdir?

- Vajinal Akıntı
- Vajinadan iltihap akması
- Menapoz sonrası vajinal kanama
- Alışılmadık şekilde fazla ya da adet periyotları arasında meydana gelen kanamalar
- Vajinal akıntı - pembe ve ıslak olandan, koyu ve kötü kokulu olana kadar
- Rahim kanserinin yaygın olmayan belirtileri ise karnın alt kısmında ağrı ya da rahatsızlık ve cinsel ilişki sırasında ağrıyı kapsamaktadır.
- Vajinada kötü koku
- Nedensiz kanamalar
- Düzensiz adet görme
- Bitmeyen adet dönemi
- Cinsel isteksizlik
- Cinsel ilişki sonrası kanama
- Vajinal kanama
- Beklenmeyen anormal kokulu vajinal akıntı
- Pelvik ağrı
- Cinsel ilişki sırasında ağrı veya lekelenme
- Kasıklarda ağrı
- Kasında ağrı
- Kasık bölgesinde ödem
- İdrarda azalma ve idrarda renk değiştirme
- Kan üre düzeyinde artma
- Aşır kilo kaybı

Serviks (rahim ağzı) kanserinin belirtileri

Endometrium kanserinin gözlemlenen ilk belirtileri kokulu, kanlı veya koyu renkli vajinal akıntı ve lekelenme tarzında kanamalardır. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ağrı, yoğun ve uzun süreli menstrual kanama, bacaklarda ve kasık bölgesinde ödem, idrarda azalma ve buna bağlı kan üre düzeyinde artma, aşırı kilo kaybı kan kaybına bağlı anemi görülebilir.

Serviks (rahim ağzı) kanserinin belirtileri düzensiz vajinal kanama, bacaklarda ve kasık bölgesinde ödem, cinsel birliktelik sonrası kanama problemi, idrarda veya dışkıda kan görülmesi, ağrı, kanlı ve kötü kokulu akıntı şeklinde sıralanabilir.

Rahim kanseri tanısı nasıl konulur?

Rahim kanserlerinde kesin tanı koyabilmek için rahim içerisinden kürtaj yolu ile doku parçası alınması ve bu parçanın bir patoloji uzmanı tarafından klinik ortamda değerlendirilmesi gerekir. Kesin kanser tanısı konulduktan sonra bu dokudaki kanser hücrelerinin davranışları incelenerek rahim kanseri evrelendirilir. Evreleme aşamasından sonra ise kanserin yayılma potansiyelini, davranışlarını ve risk altında olan diğer dokuları saptayabilmek adına ek tetkikler yapılabilir.

Rahim kanseri tedavi yöntemleri nelerdir?

Cerrahi tedavide en sık tercih edilen yöntem histerektomi (rahmin alınması) operasyonudur. Bu operasyon ile rahmin tamamı ya da belirli bir kısmı çıkarılır ve operasyon sonrası çıkarılan tüm doku parçaları patoloji uzmanları tarafından incelenir. Yapılan patolojik değerlendirmeler sonucunda hastalığın yayılım oranı belirlenir. Kanser hücreleri rahim dışına yayılım göstermemişse histerektomi operasyonu kesin çözüm sağlar. Ancak kanser hücreleri diğer organlara veya lenf dokularına yayılmışsa cerrahi tedavi sonrasında radyasyon (ışın) tedavisi veya kemoterapi (ilaç) tedavisi uygulanır.

Rahim ağzı kanseri nedenleri nelerdir?

Rahim ve yumurtalık kanserinden sonra en yaygın 3. bu tipteki kanser türü olan Rahim ağzı kanseri çoğunlukla 35-44 yaş arası  (%25) sırasıyla 45-54 yaş (%24.3), 55-64 yaş (%17.7) ve 65-74 yaş (%10.8) yaş aralıklarında olan bayanlarda görülmektedir. 35 yaş öncesi görülen rahim ağzı kanseri tüm rahim ağzı kanseri vakaları arasında %13.8’ini oluşturmaktadır.

Rahim ağzı kanseri bayanların en çok çekindiği ve en çok görülen kanser türlerinden bir tanesidir. Türkiye’de günde 2 kişi ve Dünyada yüzlerce kişi bu yüzden hayatını kaybetmektedir.  Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar sonucu bilim adamlarının vardığı sonuç doğrultusunda anlaşılmıştır ki rahim ağzı kanseri %95 oranında bir virüs sebebiyle ortaya çıkmaktadır . Bu virüse HPV virüsü adı verilmektedir. Halk dilinde insan virüsü veya Tıpta geçen diğer adıyla human papilloma virüsü adını almaktadır. Rahim Ağzı Kanserinde her geçen gün yeni gelişmeler olmaktadır.Rahim Ağzı Kanseri bitecek mi sona erecek mi?

Serviks kanserinde en belirgin belirtiler ve nedenleri nelerdir ?

HPV virüsü genel anlamda cinsellik yoluyla geçmektedir, fakat burada asıl dikkat edilmesi gereken nokta hastalığın sperm yoluyla değil bacak arası teması yoluyla geçmesidir. Bu nedenle Hastalar prezervatif veya diğer korunma yolları ile korunsalar dahi virüsün geçmesine engel olamamaktadırlar. Bu sebeple günümüz en yaygın ve bulaşıcı kanser çeşitleri arasındadır.
Hpv Virüsü Tipleri nelerdir ?

Sahip olduğunuz HPV türünü tanımlamak, doktorunuzun sonraki adımları belirlemesine yardımcı olur. Bazı HPV türleri müdahale olmadan temizlenirken bazı tipler kansere yol açabilir.

HPV 6 ve HPV 11, düşük riskli HPV türleridir. Genital siğillerin yaklaşık yüzde 90’ından kaynaklanmaktadır. HPV 11 servikste değişikliklere neden olabilir. Genital siğiller, genital bölgenizde karnabahar şeklindeki sivilcelere benzemektedir. Genellikle bu virüsü taşıyan bir partnerle cinsel temasta bulunulmasından birkaç hafta veya ay sonra ortaya çıkarlar.

HPV 16, HPV’nin en yaygın yüksek riskli tipidir ve genellikle servikal değişikliklere yol açsa da, dikkat çekici semptomlara neden olmazlar. Dünya çapında servikal kanserlerin yüzde 50’sinin sebebi bu tip HPV virüsüdür. HPV 18, bir başka yüksek riskli HPV türüdür. HPV 16 gibi, tipik olarak semptomlara neden olmaz, ancak serviks kanserine yol açabilir.

Rahim ağzı kanseri ve displazinin (kanser öncesi değişikliklerin) sıklıkla hiçbir belirtisi yoktur. Belirtiler ortaya çıktığında ise kanser  genel olarak zaten yayılmıştır. Rahim ağzı kanserinin belirtisi  ilk bulgular ciltte lekelenme kanama ve sulu akıntıdır. Kanamalar adet anında çoğalabilir. Cinsel ilişkiden sonrada artabilir. Serviks kanserindeki belirtiler farklı sebeplerden dolayıda olabilir (stres, depresyon vs) Fakat  bu tür durumlarda yapmamız gereken şey doktorumuza gözükmektir

İlerlemiş Rahim ağzı kanser belirtileri

- Ağrılar
- Bacaklarda şişme
- Ayaklarda şişkinlik
- İdrar proplemleri
- Vajinadan iltihap akması
- Lenf bezlerinin etkilenmesi
- Vajinada kötü koku
- Nedensiz kanamalar
- Düzensiz adet görme
- Bitmeyen adet dönemi
- Cinsel isteksizlik
- Cinsel ilişki sonrası kanama
- Vajinal kanama
- Beklenmeyen anormal kokulu vajinal akıntı
- Pelvik ağrı
- Cinsel ilişki sırasında ağrı veya lekelenme
- Kasıklarda ağrı

Ağrı, idrarda yaşanan problemler ve bacaklarda şişme . Burada diğer bir dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise diğer kanser türlerinde olduğu gibi kanser diğer yakın organlara, lenf bezlerine yayılmışsa tümörler bu organların da çalışma düzenini etkilyebilir. Az önce de belirtildiği gibi bu bulguların bulunması her zaman kanser demek değildir. Yine de bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz gecikmeden doktorunuzu gözükmelisiniz.

Günümüz koşullarında ve ülkemizde Rahim ağzı kanseri ve diğer kanser tipleri ile ilgili olarak gelişmiş tanı  ve tedavi yöntemleri kullanılmaktadır Rahim ağzı kanseri evrelemesi tanı ve tedavisinde Gelişmiş yöntem ve teknolojiler kullanılmakta. Bayanlar için adeta korkulu bir rüya olan bu onkolojik rahatsızlığın tedavisi yapılabilmektedir, Buradaki can alıcı nokta tabiki erken teşhis sonrası tedavidir.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri, tüm dünyadaki kadın kanserleri arasında meme ve bağırsak kanserinden sonra 3. sıklıkta görülen kanser tipidir. Serviks Kanseri kadın üreme organlarından biri olan rahmin (uterus) ağız kısmı olan rahim ağzının (serviks) normal dışı gelişim sonucu oluşan kötü huylu tümörüne verilen addır.

Rahim Kanseri Serviks Kanseri Neden Olur

HPV enfeksiyonu (Serviks kanseri vakaların % 95’inde HPV DNA pozitif bulunmuştur) HPV virüsü rahim ağzına seksüel yolla bulaşır.

- Erken yaşta başlayan (16 yaştan önce) ilk cinsel ilişki
- Cinsel partner sayısının çokluğu (kadının çok eşliliği kadar erkeğin çok eşliliği de riski arttırır)
- Sigara içmek (aktif veya pasif)
- Diyet (diyette meyve ve sebze oranı az ise serviks kanseri riski artabilir)
- Irk
- Doğum sayısının fazla olması
- Düşük sosyoekonomik düzey
- Doğum kontrol hapı kullanımı (özellikle 5 yıldan uzun süreli kullanım)

Rahim ağzı kanserinde en sık görülen belirti, adet dışı düzensiz vajinal kanamadır. Kanama zaman zaman aşırı olabilse de genellikle az miktarda lekelenme şeklindedir. Cinsel birleşme sonrası daha bariz hale gelebilir. İlerlemiş hastalıkta kötü kokulu vajinal akıntı, idrarda veya rektal kanama görülebilir.

Rahim Kanseri Gelişimi

Normal bir serviks, HPV virüsüne maruz kaldıktan sonra; 3-8 aylık kuluçka dönemini takiben enfeksiyona ait değişiklikler gösterir. Bu değişiklikler kendiliğinden normale dönebileceği gibi düşük dereceli servikal lezyona da dönüşebilir. Düşük Dereceli Servikal Lezyonu olan hastaların % 60’ı 2-3 yıl içerisinde gerileyerek normale dönebileceği gibi % 15’i 3-4 yıl içerisinde diğer karsinojenlerin de etkisiyle, ilerleyerek yüksek dereceli servikal lezyona dönüşebilir. Yüksek Dereceli Servikal Lezyonu olan hastaların, % 30-70 kadarı tedavi edilmedikleri takdirde 10 yıl içerisinde kansere dönüşebilir.

Rahim Kanseri Serviks kanseri evreleri nelerdir?

Evre I: Kanser hala servikste sınırlı
IA; Sadece biyopsi ile görülebilen servikse sınırlı mikroskopik kanser
IB; Muayene esnasında çıplak gözle görülebilen kanser
IB1: 4 cm’den daha küçük kanser
 IB2: 4 cm’den daha büyük kanser

Evre II: Serviks dışına yayılarak serviksin yakınındaki yumuşak dokuya ya da vajina kubbesine yayılmış kanser.

Evre III: Kanser serviksin dışına yayılarak, pelvik yan duvarları yada vajina alt kesimini tutmuştur. Ayaklarda şişmeye ve/veya idrar akışında problem gelişmiş olabilir.

Evre IV: Kanser serviks ya da yukarıda bahsi geçen herhangi bir bölgenin dışına yayılarak idrar torbası, rektum ya da karaciğer ve akciğer gibi uzak organ yayılım yapmıştır.

Rahim ağzı (seviks) kanseri evreleri nelerdir
Rahim ağzı kanseri tanı yöntemleri nelerdir?

Pap-Smear testi uygulanırken fırça yardımı ile vajinal sürüntüden alınan örnek, patologlar tarafından değerlendirilerek normal – anormal hücre sınıflandırması yapılır. Sonucu şüpheli gelen olgularda kolposkopik inceleme yapılmalıdır. Serviksin optik olarak büyütülerek görüntülenmesi tekniği olan kolposkopik incelemede pozitif bulgu saptanırsa, kolposkopi altında biyopsi işlemi gerçekleştirilir.

Biyopsinin patolojik incelemesinde yüzey hücrelerinde sınırlı bozukluk saptanırsa rahim ağzı konizasyon operasyonu ile çıkartılmalıdır. Konizasyon hem teşhis yöntemidir hem de tedavi için yeterli olabilir.

Biyopsi ile serviks kanseri tespit edilmişse, tedavi seçeneklerini belirleyebilmek için hastalığın boyutlarının tespiti gerekir. Tümörün boyutu, yayılımı, önde idrar kesesi, arkada ise kalın bağırsak ilişkisinin değerlendirilmesi için vajinal ve rektal muayene, MR ve PET/CT yapılabilir. Ultrasonografi ile serviks kanserinin durumu net olarak değerlendirilemez.

Rahim (Uterus) rahim kanseri

Rahim (uterus) kadın üreme sisteminin bir parçasıdır. Üreme sistemi vajina, rahim ya da uterus, rahim boynu (serviks), fallop tüpleri(yumurtalık kanalları) ve overler (yumurtalıklar)’den oluşmaktadır. Rahim gebelik sırasında bebeğin gelişimini koruyan armut şeklindeki kaslı bir torbadır.

- Fallop tüpleri
- Over (yumurtalık)
- Rahim zarı (endometriyum)
- Rahim kası (miyometriyum)
- Serviks
- Vajina

Rahim Kanseri Belirtileri

Rahim kanseri çeşitli farklı isimlerle anılabilir. Rahimin tıbbı adı “uterus” olduğundan, doktorlar genellikle uterus kanseri olarak ya da bazen endometriyal kanser olarak adlandırırlar. Endometriyum rahim zarıdır. Endometriyal kanser rahim kanserinin en yaygın görülen türüdür.

Eğer serviks kanseri ile ilgili bilgi arıyorsanız bu bölümdeki bilgiler size uygun değildir. Serviks de rahimin bir bölümü olmasına rağmen, servikal kanser rahim kanserinden çok farklıdır. Hepsinin farklı görünümleri ve bazen de farklı tedavi şekilleri vardır.

Rahim (uterus) kanseri riskleri ve nedenleri

Rahim kanseri ne kadar yaygındır?

Rahim kanseri Büyük Britanya’da kadınlarda görülen 4. en yaygın kanser türüdür. En yaygın olarak 60 ve 79 yaş grupları arasındaki kadınlarda izlenmektedir.

Rahim kanseri risk faktörleri

Rahim kanserine kesin olarak neyin neden olduğunu bilmemekteyiz. Ancak bu kanserin görülme riskini arttıran ya da azaltan bazı faktörler bulunmaktadır. Genellikle, aşırı kilolu ya da obez kadınların normal kilolu kadınlara kıyasla rahim kanserine yakalanmaları daha olasıdır.

Adet periyotlarının erken başlaması ve menapoza geç girilmesi gibi adet geçmişinizle ilgili faktörler de rahim kanseri riskini arttırmaktadır. Bebek sahibi olmak rahim kanseri riskini düşürmektedir. Eğer birden fazla çocuğunuz varsa bu riski daha da düşürmüş olursunuz.

Rahim (uterus) kanseri taraması

Tarama; sağlıklı bireylerin, hastalığın çok erken bir formuna sahip olup olmadıkları açısından test edilmesi anlamına gelmektedir.

Herhangi bir kanser tipi için tarama gerçekleştirilmeden önce, doktorların kesin bir teste sahip olması gerekmektedir. Test, hastalığı yakalamak açısından güvenilir olmalı ve kansere sahip olmayan kişilerde yanlış pozitif sonuçlar vermemelidir. Şimdilik genel popülasyondaki rahim kanserini tespit edecek, yeteri kadar güvenilir ve kesinlikte bir tarama testi yoktur.

Ailelerinde belirli bir kanser öyküsü olduğu bilinen bazı kadınların daha yüksek risk altında olduğu bilinmektedir. Bunlar HNPCC (Herediter Non-Polipozis Kolorektal Kanser) ya da Lynch sendromu görülen ailelerdir. Bu kadınlar rahim kanserinin belirtileri açısından düzenli olarak kontrol edilmekten yarar görebilirler.

Bazı doktorlar ailelerinde bu hastalıklar bulunan kadınlardan 20’li yaşlarının ortası ila 30’lu yaşlarındayken vajinal ultrason taraması ve histeroskopi istemektedir. Diğer bazı doktorlar ise yalnızca kişi belirtileri gösterdiğinde tetkiklere başlar. Bu ailelerde rahim kanseri taraması açısından kabul gören tek bir yöntem yoktur ve doktorlar bu konuda yayınlanacak olan  kılavuzları beklemektedir.

Rahim kanserinin en yaygın görünen belirtisi anormal vajinal kanamadır - özellikle menapoza girmiş ve adet periyotları kesilmiş kadınlarda. 10 rahim kanseri vakasının yaklaşık 9’u menapoz sonrası ya da düzensiz vajinal kanamalar sayesinde ortaya çıkarılmaktadır.

İlerlemiş rahim kanseri, özellikle kanser vücudun diğer kısımlarına yayılmışsa, çok daha fazla belirtiye neden olabilir. Bu belirtilerin bir çoğu belirsizdir ve fark etmesi zordur. Ayrıca rahim kanserinden daha yaygın olan başka durumlardan kaynaklanma olasılığı da fazladır.
Rahim (uterus) kanseri tipleri

Rahim kanserinin açık farkla önde olan en yaygın tipi endometriyal kanserdir. ‘Endometriyal’ kanserin rahim zarında başladığı anlamına gelmektedir. Bu zar endometriyum olarak adlandırılmaktadır. Her 100 endometriyal kanserin yaklaşık 95’i adenokarsinomdur. 3 temel adenokarsinom tipi vardır:

- Endometrioid adenokarsinoma
- Papiller seröz karsinom
- Berrak hücreli karsinom

Rahim kanserinin yaygın olmayan türleri adenokantom ve sarkomları kapsamaktadır. Serviks de rahimin bir bölümü olmasına rağmen, servikal kanser rahim kanserinden çok farklıdır.



Bir rahim (uterus) kanseri uzmanına görünmeli miyim?

Pratisyen hekimin kişinin daha az ciddi bir şeye mi yoksa şüpheli bir kansere mi sahip olduğuna karar vermesi çok güçtür. Ancak doktorunuzun sizi hemen bir uzmana yönlendirmesi gereken bazı özel belirtiler bulunmaktadır.

- Doktorun pelvisinizde hissettiği fibroid gibi görünmeyen yumru
- Hormon replasman tedavisi (HRT) almayan kadınlarda menapoz sonrası vajinal kanama
- HRT kesildikten sonra 6 hafta ve daha fazla devam eden menapoz sonrası vajinal kanama
- Tamoksifen alan kadınlarda menapoz sonrası vajinal kanama
- Pelvik muayenesi normal olan kadınlarda adet periyodları arasında devamlı kanama


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Ocak 2024Yayınlanma Tarihi:01 Temmuz 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.