Puzzle çocuklara özgüven kazandırıyor

Çocukların sağlıklı gelişimine katkı sağlayan puzzle oyunları çocuğun özgüvenini geliştiriyor.

Çocukların sağlıklı gelişimine katkı sağlayan puzzle oyunları çocuğun özgüvenini geliştiriyor.

Haber5Üstün yetenekli çocukların puzzle, santranç ve go gibi komplike oyunlara rahatlıkla adapte olabildiğini biliyoruz. Ancak çocukların sağlıklı gelişimine katkı sağlayan bu tip oyunları oynaması için çocuğun ille de üstün zekalı olması gerekmiyor. Özellikle yapbozlar, günümüzde çocukların zihinsel, fiziksel ve duygusal gelişimi için hem okullarda hem de ailelerce rağbet görüyor. Hatta bu aktiviteye odaklı çocuk gelişim ve oyun merkezleri bile kuruluyor. Çünkü çocukların yeteneklerini keşfedebilmek kadar gelişiminde bir problem olup olmadığını anlamak için de oyunların çeşitliliği önemli. Puzzle’ın çocukların eğlenerek öğrenmesini sağladığına vurgu yapan Psikolog İlkten Çetin, yapbozun faydalarını şöyle anlatıyor: “Yapboz yapılma aşamasında karışık, anlamsız ve birbirinden bağımsız gibi duran parçaların bir araya getirilip, bütünlük oluşturması şeklinde tanımlanabilir. Bu bütünlüğü oluşturma işlemi zihinsel beceri gerektiren bir durumdur. Yapboz bu yönüyle çocukların zihinsel gelişimine katkıda bulunur. Yapbozu tamamlama aşamasında çocuğun çeşitli kasları çalışır. Tekrarlanan egzersizler, kasları kuvvetli hale getirir ve o davranışın pekişmesine yardımcı olur. Aynı zamanda çocuk organlarını yerinde ve zamanında kullanmayı öğrenir. Bu durum çocuğun fiziksel gelişimini destekler.”

YAPBOZU TAMAMLAMAK ÇOCUKLARI MUTLU EDİYOR

Bir yetişkin için bile bir şey üretmek ve sonrasında ürününü izlemek mutluluk vericiyken, çocukların bundan nasıl haz alacağını siz tahmin edin. Binlerce parçalık yapbozu, eve kapanıp tamamlamaya çalışan ve bitirdiğinde dünyayı kurtarmışçasına sevinen yetişkinlere rastlamışsınızdır. Peki, çocukların psikolojisi nasıl değişiyor? Psikolog İlkten Çetin, puzzle tamamlamanın olumlu etkilerini anlatıyor: “Yapbozu tamamlayan çocuk, karışık parçalardan bir bütün oluşturmasının keyfini yaşar ve bu durumu paylaştığı kişilerden övgü dolu sözler duyarsa kendine olan güveni artar. Yapbozun bu yönüyle çocuğun duygusal-sosyal gelişimine katkısı kaçınılmazdır. Çocukların iki-üç yaşından itibaren yapboz oynamaları daha uygun olduğu söylense de 12-18 ay arası çocuklar da üç-dört parçalık yapbozla oynaya bilirler. Fakat dikkat edilmesi gereken konu, bu yaştaki çocukların dikkat sürelerinin kısa olması ve uzun dakikalar bu oyunu oynayamamalarıdır. Bu sebeple iki-üç yaşına kadar çocuklar, ebeveynleri ile bu oyunu daha uzun süre oynayabilirler. Bu yaştaki çocuklar yapıp bozmayı çok sevdikleri için bu oyundan çok keyif alırlar.” Hürriyet

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Kasım 2011Yayınlanma Tarihi:08 Kasım 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.