PSİKOYORUM DA BU AKŞAM ANTİSOSYALLERDE YATARAK TEDAVİ KONUŞULACAK

PSİKOYORUM DA BU AKŞAM ANTİSOSYALLERDE YATARAK TEDAVİ KONUŞULACAKToplumda yükselen korkunun bir nedeni de antisosyal kişilerin artması ya da görünür olmasıdır. Bu akşam Psikoyorum programının konusu Antisyollarde Yatarak Tedavi olacak. Programa NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi’nden Uzman Dr. Hakan Erkaya ve Uzman Psikolog Sinem Öztep katılıyorlar.

Sunuculuğunu Uzman Psikolog Yıldız Burkovik, Yapımcılığını Ersin Turan, koordinatörlüğünü Uğur İlyas Canbolat’ın yaptığı Psikoyorum programına SMS ve telefon bağlantısı ile soru sorulabilmektedir.

SKY TURK ekranında saat 12.15 de canlı olarak yayınlanacak programı kaçırmamalısınız.

Psikolojik Savaş kitabında Kavga Çıkaran kişilikleri anlatan Prof. Dr. Nevzat Tarhan antisosyal kişilerin özelliklerini şöyle anlatıyor:

ANTİSOSYAL ÖZELLİKLER

Kültürel öğrenme veya genetik kalıtımla geçen aşağıdaki özellikler tanınırsa doğru kültürel öğrenmeye dönüş sağlanabilir.

Antisosyal kişiler yalan söylediği için suçluluk duygusu hissetmeyen ve sosyal kurallara uymayan kişilerdir. Bu yapıda olanların bazı özellikleri şunlardır:

1.       Canlı, enerjik, heyecanlı, kendi kendini motive edebilir fakat güvenilmezdir.

2.     Özgür, bağımsız, ne yapması gerektiğini söylemeye gerek olmadan kendiliğinden iş yapar, fakat ne yapması gerektiği söylendiğinde rahatsız olur.

3.     Girişimci, çabuk ve kararlıdır. Riski sever, esnek davranabilir. Fakat gündelik işlerden sıkılır, kaytarır, başkalarını kullanır.

4.     Kalıpların dışında düşünür, kimsenin görmediğini görür. Fakat plan yapamaz, yanlışlardan ders almaz.

5.     Sevimlidirler, dostlukları kısa sürer. Maymun iştahlıdır, hemen hevesi kaçar. Özel yaşantısında maddi sıkıntı çeken, boşanmak üzere olan, uyuşturucu, içki, sigarayı çok kullanan kişilerdir.

6.     Yaşadıkları terslikleri fırsatlara dönüştürürler fakat planlı bir hayat yaşamadıkları ve sorumluluktan kaçtıkları için devam ettiremezler.

7.     Coşku ve heyecan verici şeylere sonucunun ne olacağını düşünmeden dalarlar. Sabırlı olmadıkları için önemli işleri ihmal ederler.

8.     İstediklerini elde etmek konusunda kural vs tanımazlar. Kurallara uymayı aptallık olarak görürler.

9.     Dürtüseldirler. Yaptıkları işin sonucunu düşünmeden yaparlar. Neyi neden yaptıklarını düşünmeyen ruh halindeki bu tipler; kumardan, kavgadan müthiş bir keyif alırlar. Sıkıcı ortamda duramazlar sürekli huysuzluk yaparlar. Hayat onlar için, olup bitene gösterdikleri, kaygı duymadıkları ve sorumluluk almadıkları tepkilerden oluşur. Ego idealleri yoktur.

10.  Suçluluk duymazlar . Yalan söyleyerek başkasına zarar verir. Kusurundan dolayı özür diler. Fakat yalancı ruh halinde bulunan kişi yüzeysel bir özür dileyicidir. Suçluluk duymadıkları için  bu kişiler hatalardan ders alamazlar.

11.    Çekici özellikleri çoktur. Sevimlidirler. Pratik, canlı, enerjik ve  esprili olurlar. Bu ruh halinde olan erkekler özellikle genç kızları çok etkileyerek kendilerine aşık yaparlar  ve kullanırlar. Bir süre sonra da muhataplarını, “sana karşı hiçbir şey hissetmiyorum” diyerek bırakırlar. Sulu gözlülükten nefret ederler. Böyle kişilerin yakınları çok sık depresyona girerler.

12.  Tutarsızdırlar. Hayatlarında belli bir davranış kalıpları oluşmamıştır. Sabah başka bir şey, akşam da başka bir şey söylerler. Aynı şey için şimdi çok sevdiğini söylerken, bir saat sonra nefret ettiğini söyler.

13.  Özgürlük tutkunudurlar. Hep hareket ararlar. Tek düzelik onları çıldırtır, fakat sınırları iyi çizemedikleri için başkalarının birikimlerini bile riske atarlar. Eğer böyle özellikleri olan bir kişi ile yaşamak zorundaysanız, cüzdanınıza, kredi kartınıza sahip olmalısınız. Nerde duracaklarını bilmemeleri, onların kişiliklerinin bir gereğidir. İnandığınız an, kafeslenirsiniz.

14.  Söz verip hiç birini tutmazlar. Sık yemin ederler. Böyle yaşamaktan son derece zevk alırlar. Onları düzeltmeye çalışırsanız eğer, kapana sıkışmış hayvan gibi çırpınırlar, huysuzlaşırlar. Bu huysuzluklarına aldırmamak gerekir. Sizi sıkıcı ve korkak bulabilirler. Kabullenmelisiniz.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:05 Kasım 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.