Psikolojik müdahale timleri kurulmalı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "PSİKOLOJİK MÜDAHALE TİMLERİ KURULMALI"

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, koronavirüsün insan psikolojisinde bıraktığı hasar ile ilgili paylaşımlarda bulundu.

Medscape'de geçen hafta yayınlanan bir yazıda 'Anksiyete pandemisi geliyor' dendi. Yani kaygı, korku pandemisi. Bu da aslında problemin büyüdüğünü gösteriyor. İnsanların özgürlükleri kısıtlandı, konforları azaldı, hazları terk etmek durumunda kaldılar. Aynı zamanda yetersizlik, zayıflık, çaresizlik ve kuşatılmışlık duygularının olduğu bir dönem yaşıyorlar. ABD'de yapılan son çalışmada şizofreni, akıl hastalarının bu durumdan çok etkilenmediği görüldü.

Ama anksiyete, kaygı, obsesif kompulsif bozukluğu (Takıntı) olanlar daha çok etkileniyor. Bu da ilginç bir sonuç. Bunun neden böyle olduğu araştırıldığında virüsün etkisinin yaygın olduğu, kolay bulaştığı ve daha çözülememiş yönlerinin etkisi olduğu anlaşıldı. Potansiyel etkisinin yüksek ve geleceğe dair bir belirsizliğin olması insanların kaygı düzeyini yükseltiyor ve anksiyete pandemisi gibi bir durumdan söz ediliyor.

Toplum bilimleri kurulunun kurulması çok yerinde bir karar. Burada muhakkak insan davranışın nasıl olacağıyla ilgili bir kurul olmalı. Bu kurulun oluşmasıyla öncelikle sağlık çalışanlarına yönelik psikolojik müdahale timleri kurulmalı.

Çünkü sağlık çalışanları şu anda tükenmişliği yaşıyorlar. Maskeyi değiştirmeleri gerekiyor ama değiştiremiyorlar. Bulaşma riskinin yüksek olduğu ortamdalar. Fakat enteresandır sağlık çalışanları böyle durumlarda hiç bu durumdan şikâyet etmeyip çok güzel çalışıyorlar. Ama büyük risk altında oldukları için kaygıları yüksek. Sağlık çalışanlarının ne kadar fedakâr olduğunu halkın görmesi böyle durumlarda çok önemlidir.

Onlara moral, cesaret verecektir. Burada devletin alacağı en önemli tedbir psikolojik müdahale timlerinin kurulmasıdır. Burada bizim tavsiyemiz bu timlerin üç kademeli kurulmasıdır. Birincisi sağlık çalışanlarını genel ilkelerin belirlenmesi. İkincisi; klinik psikologlar arasında 20 dakikalık online ücretsiz görüşme desteği sunulması. Üçüncüsü; daha ileri vakalarda psikiyatrik destek ve tedavi sağlanması ve bununla ilgili psikoloji müdahale timleri kurulması. Üç gruptan ilk ikisi online olarak yapılabilir ama üçüncü grup daha ileri olduğu için klinik tedavi gerekir. Çin'in COVİD raporunda bunlar yazılı. Yapılmazsa sağlık çalışanları daha çok tükenecek.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Nisan 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.