Psikolojik ihtiyaçlara göre tasarlanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Görüntü Kirliliği Kontrol Yönetmeliği taslağına göre, şehirler insanların psikolojik ve entelektüel gereksinimlerini karşılayan estetik nitelikler taşıyacak.

Şehirler, psikolojik ve entellektüel ihtiyaçlara göre tasarlanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Görüntü Kirliliği Kontrol Yönetmeliği taslağına göre, şehirler insanların psikolojik ve entelektüel gereksinimlerini karşılayan estetik nitelikler taşıyacak. sehirler_ruhsagligiÇevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Görüntü Kirliliği Kontrol Yönetmeliği taslağına göre, şehirler insanların psikolojik ve entelektüel gereksinimlerini karşılayan estetik nitelikler taşıyacak şekilde tasarlanacak. Görüntü kirliliği oluşturan çanak anten, tabela, uyumsuz dış cephe, atık ve enkazlar konusunda düzenleme yapmaya hazırlanan Bakanlık, belediye, valilik ve sivil toplum kuruluşlarından kentleri insanların psikolojisine göre, estetik ve yöresel mimariye uyumlu tasarlanmasını istedi. Bu doğrultuda Görüntü Kirliliği Kontrol Yönetmeliği taslağına göre, şehirler yalnızca insanların biyolojik gereksinimlerini karşılayan işlevsellik değil aynı zamanda toplumların psikolojik ve entelektüel gereksinimlerine cevap veren estetik nitelikler de taşıyacak. Taslağa göre, hava kirliliği, yeşil alan yokluğu, monoton ve iç içe yapılaşma, görüş alan darlığı, dış cephe görüntüsündeki karmaşa, enkazlar, birikintiler, gelişigüzel atıklar, levha ve tabelalardaki oransızlık ve gelişigüzellik gibi kentlerde kirlilik oluşturan görüntülerin engellenmesine yönelik tedbirler alınacak.

RUH SAĞLIĞINIZI KORUYUN

İl genelinde, çevre ve şehir estetiğiyle yöresel mimari dokusunun korunmasına yönelik kentsel tasarım rehberleri hazırlanacak. İletişim ve haberleşme araçları, çevre ve şehir estetiği ön planda tutularak görüntü kirliliği oluşturmayacak şekilde uygun alanlara yerleştirilecek. İl özelinde ilgili birim temsilci üyelerinden oluşan kent estetiği koordinasyon kurulları kurulacak.

REKLAMLAR ŞEHİRLERE GÖRE TASARLANACAK

Şehirlerdeki reklam ve tanıtım panoları, estetik ve mimari dokuyu bozmayacak şekilde, kentin doğal ve tarihi siluetine göre tasarlanacak. Bina ve sair yapıların cephelerine yapılacak reklam ve tanıtım araçlarındaki ürün mesajı, cephe yüzeyinin yüzde 50'sini geçmeyecek. Konut amaçlı bina çatılarına hiçbir suretle reklam ve tanıtım aracı konulmayacak. Birden çok ticari işletmenin bir arada olduğu yapılarda ortak tek bir tanıtım panosu kullanılacak. Ortak tanıtım panosu kullanımının mümkün olmadığı durumlarda, yetkili kent estetik kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde uygulamalar yapılacak. Bina ve sair yapıların çatı katlarına konulacak her türlü reklam ve tanıtım aracının, çatı mahya yüksekliğini geçmemesi esas olacak.

BİNA DIŞ CEPHELERİ UYUMLU OLACAK

Bina ve sair yapıların cephelerinde görüntü kirliliğine yol açan uygulamalar, cephe iyileştirme projeleri kapsamında giderilecek. Yerleşim alanlarındaki bina ve sair yapı cephelerinin ilgili belediyelerce hazırlanacak program dahilinde gerektiğinde 10 yılda bir yenilenmesi gerekecek. Ana cadde, bulvar ve meydan gibi yoğun olarak kullanılan ortak kamu alanlarında bulunan yapılar arasında ahengin sağlanması ve güzel bir görünüm elde etmek maksadıyla bina dış cephelerin aynı surette giydirilmesi esas olacak. Bina dış cephelerine yerleştirilen çanak anten, klima, havalandırma borusu, güneş panelleri, tente gibi unsurların çevre ve şehir estetiği bakımından görüntü kirliliği oluşturmaması gerekecek. Binalarda bulunan çanak antenler, tek noktada toplanarak merkezi anten haline getirilmesi suretiyle bina çatılarına yerleştirilecek. Cam giydirme uygulaması yapılmış bina cephe yüzeyleri, reklam ve tanıtım amaçlı kullanılmayacak.

İNŞAAT VE ATIL DURUMDAKİ YAPILAR

İnşa ve onarım halindeki bina ve sair yapılarda görüntü kirliliğinin önlenmesi, emniyetin sağlanması ve inşaat malzemesiyle atıklarının çevreye dağılmaması için şehrin genel estetiğini engellemeyecek sistemler kurularak, inşaat alanı etrafı uygun malzemelerle çevrilecek. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:28 Mayıs 2013Yayınlanma Tarihi:01 Haziran 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.