Psikiyatri hastasına evinde müdaheleyi sadece NP GRUP yapıyor

Psikiyatri hastasın evinde müdaheleyi sadece NP GRUP yapıyor

 

 

Şaban ÖZDEMİR(NPGRUP)

NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi, her hafta düzenlediği "Bilimsel Eğitim Toplantıları" nın birini daha bugün gerçekleştirdi. Bilimsel eğitim toplantılarının bu haftaki konusu psikiyatri hastalarının istemsiz hastaneye yatırılması ve hukuksal boyutuydu…
 

NP Grup bünyesindeki doktor ve psikologlara yönelik gerçekleştirilen toplantıda bu hafta, Psikiyatri hastalarının istemsiz hastaneye yatırılması, konunun hukuki boyutu ve nasıl uygulandığı masaya yatırıldı. Konu hakkında ise bilgiyi NPİSTANBUL Hastanesi Acil Müdahale Doktoru Serdar Nuhoğlu verdi.


TÜRKİYE'DE 24 SAAT PSİKOACİL HİZMETİNİ SADECE NP VERİYOR

Türkiye'de Psiko-Acil'i olan başka bir kurumun olmadığına vurgu yapan Psikiyatri Uzmanı Serdar Nuhoğlu, Nöropsikiyatrik acil servislerinin 24 saat hizmete göre düzenlendiğini, taşkınlık gösteren hastalar için yumuşak oda, nörolojik, riskli hastalar için acil yoğun bakım yeteneği, mide yıkama için de hastanelerinde geliştirilmiş müşahede odalarının bulunduğunu söyledi.

Özel eğitimli hekim, hemşire ve sağlık memuru ekibi ile psikiyatri hastalarına evlerinde Psiko Acil ambulansıyla müdahale ettiklerini ifade eden Nuhoğlu, olay yerine gitmeden hasta, ailesi hakkında tüm bilgiyi aldıklarını kaydetti. Dr. Serdar Nuhoğlu;

PSİKİYATRİ HASTASI SUÇLU DEĞİL YALNIZ HASTADIR

"Klasik acil psikiyatrik hasta yaklaşımı hastanın suçlu gibi algılanmasıdır. Bu nedenle tıbbi müdahale göz ardı edilerek kolluk kuvvetleri ile hastayı hastane sevk edilme yolu seçilmiştir. Bu konuda bizim yaklaşımımız acil psikiyatrik hastanın suçlu değil hasta olduğunu düşünerek uzman ekip ve özel yumuşak odalı ambulansla müdahale ve sevk kolaylığı sağlanmasıdır. Böylece hasta ile toplum kuralları arasında evrensel insani değerlere uymak mümkün olur.

Psikiyatri; bir hastanın kendi rızası dışında istemsiz hatta zorla tedavi edilebildiği ender alanlarından biri. Kimi hastalar irade ve bilinç değişikliğine bağlı olarak kendisi ve etrafındakilere zarar verme riski taşıyabiliyor. Bu tür riskli olan hastalar öncelikle kendilerini sonrada toplumu koruma amacıyla zorla tedavi edilmekte, kapalı bir kuruma yatırılmaktadır.

PSİKİYATRİDE CİDDİ DÜZENLEME YOK

Böyle olunca psikiyatristin üzerine ciddi yük biniyor. Türkiye'de bu sorumluluk daha da artıyor. Çünkü hali hazırda uygulanan bir yasal düzenleme yok. 80 yıldan buyana psikiyatride ciddi bir düzenleme yok.

Sadece psikoz, şizofren hastaları değil uyuşturucu, alkol kullananların da kendine ve çevresine zarar verme riski olduğundan bu kişilerin de tedaviye yöneltilmesi, zorla tedavisi anayasada belirtilmiştir." Dedi. 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:20 Nisan 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.