Deprem Travma Psikolojisi

PSA testi aktör Ben Stiller'ın hayatını kurtardı

"Zor Baba" ve "Zoolander" filmleriyle üne kavuşan Amerikalı aktör Ben Stiller, prostat kanserini yendiğini açıkladı.

PSA testi aktör Ben Stiller'ın hayatını kurtardı

Ünlü aktör, 2 yıl önce yakalandığı hastalıktan, Prostat Spesifik Antijen (PSA) testiyle erken teşhis sayesinde kurtulduğunu söyledi.

Amerikalı aktör Ben Stiller, iki yıl önce yakalandığı prostat kanserinden PSA testi sayesinde kurtulduğunu açıkladı.

Medium internet sitesi için kaleme aldığı makalede Ben Stiller, Prostat Spesifik Antijen (PSA) testiyle erken teşhis sayesinde kanseri yendiğini belirtti.

Stiller, "Bana 13 Haziran 2014'te prostat kanseri teşhisi konuldu. 17 Eylül'de yeniden test yaptırdığımda kanser hücreleri yoktu. Arada geçen üç ay çılgın bir hızlı tren yolculuğu gibiydi. İnternet üzerinden prostat kanserine yakalanan erkekleri araştırdım. Ne olduğuna dair hiçbir fikrim yoktu ama bu dünyanın sonu değildi" dedi.

"PSA TESTİ HAYATIMI KURTARDI"

Hastalığına erken bir safhada teşhis konulduğu için kendisini şanslı addeden Stiller, "PSA testi hayatımı kurtardı" ifadesine yer verdi.

PSA'nın 10 saniye alan basit bir kan testi olduğunu belirten Stiller, testin gereksiz "aşırı müdahaleye" yol açması bakımından eleştirildiğini ancak erken teşhis konulması açısından önemli olduğunu kaydetti.

PSA TESTİ HAKKINDA

PSA (Prostat Spesifik Antijen) prostatın epitel hücreleri tarafından üretilen ve seminal sıvıda yüksek oranda bulunan protein yapısında bir enzim. Normal durumdaki prostattan seruma az miktarda karışır, kandaki yükselme ise prostat hastalığının göstergesi olarak kabul ediliyor. Normalde 4 ng/ml’nin altında olması gereken PSA sonucu ne kadar yüksekse, prostat kanseri riski de o kadar artıyor.

A.A

Paylaş:



Bu yazıya 0 yorum yapıldı.

Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Yaşam yolculuğumuzda bazı anlar vardır ki iyimser olmak, umutlanmak çok zordur. Ancak bazen de iyimser olmaktan, umut etmekten başka çare kalmaz. Zali
  • Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Şanlıurfa Öğretmen Gelişim ve Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen Eğitimci
  • Endişe verici bir olaydan sonra kendinizi kötü haberlerle ilgili makale üstüne makale okurken buldunuz mu? Doomscrolling, kötü haber okuma hastalığı.
  • Travmaların hem biyolojik hem de psikolojik olarak insana tamamen zarar veren bir durum olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyfe Şen, tra
  • Dikkat! Sürekli kötü haber okumak bağımlılığa yol açıyor…
  • Depremzede kadınların sahip oldukları sorumlulukların da etkisiyle felaketten çok daha fazla etkilendiğini belirten uzmanlar, kadınların bu dönemden e
  • Randevu Al