Prof. Dr. Tarhan APA izlenimlerini anlattı

Prof.. Dr. Tarhan APA izlenimlerini anlattı

 

 

Şaban Özdemir (NP GRUP)

Bilimsel eğitim toplantıları kapsamında NP GRUP doktor ve psikologları bir kez daha bir araya geldi. Her hafta farklı gündem maddesiyle gerçekleştirilen toplantıların bu hafta gündeminde psikiyatri alanında dünyaca ünlü bilim adamlarının katılımıyla gerçekleştirilen iki büyük kongre vardı.

 


Amerika Psikiyatri Derneği tarafından Hawaii'de diğeri de Biyolojik Psikiyatri Dernekleri ve Dünya Federasyonunun birlikte organize ettiği 10'uncu Biyolojik Psikiyatri Kongrelerine katılan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, katılımcılara bilgi verdi Rektör Tarhan, dünyada psikiyatride yaşanan gelişmeleri, geldiği noktayı NPGRUP bünyesindeki uzmanlarla paylaştı.

 



Prof. Dr. Nevzat Tarhan;

PSİKİYATRİDE NÖROBİLİM ŞART


"APA kongresinde oturumların 35'inci sempozyumunda psikiyatride nörobilimin önemi vurgulandı. Her psikiyatriste nörobilimin öğretilme gerekliliği anlatıldı. Psikiyatristlere yönelik nörobilim kurslarının düzenlenmesi gündeme geldi, nasıl olması gerektiği konuşuldu. Bu ilk olan bir durum. Psikiyatride nöropsikiyatrinin önemi vurgulandı.

PSİKİYATRİDE ELEKTROMANYETİ TEDAVİ

Kongrede Psikiyatrinin elektrifiye olması da seçilen konulardan biriydi. Psikiyatride elektromanyetik ve elektriksel dalgaların kullanılması da her yönüyle konuşuldu, tartışıldı.

Psikiyatrik vakaların tedavisinde üç ayak vardır. İlaç, psikoterapi ve somatik tedavi deniyordu artık nöromodilasyon tedavi olarak adlandırılıyor. Nöromodilasyon tedavi, sinir sistemini değiştiren tedavi. Elektoromanyetik tedaviyle mümkün oluyor bu. Mikro uyarımlar ve mikro dalgalarla yapılabiliyor. Vagus sinirinin uyarılması mesela. Boyundan beyine giden vagus sinirine kelepçe şeklinde bir elektrot takılıyor, göğüs üzerine de kontrol kısmı veriliyor

BEYNİN AMACA YÖNELİK KULLANIMI ÖNEMLİ

Kişinin akıl hastalığı ile yaratıcılık arasındaki bağlantılısı da kongrenin gündemindeki bir diğer konuydu. Bu konuda bir sunum vardı ki çok ilginçti. Hasta kişinin beyniyle dahi kişinin beyni arasında beynin amaca yönelik kullanımı haricinde bir fark yok. Tuhaf çalışan beyin amaca yönelik kullanılınca dahi olur kullanılmazsa şizofren. Kişinin kendine amaç koyması gerekir. Kişide ego idealinin olması şart. Ya şizofren oluyorsunuz ya da dahi oluyorsunuz.

Amacı olan kişi sabah kalktığında beynine onunla ilgili dosyalar yüklemiş oluyor ve şizofrenik dağılmaları engellemiş oluyor. Yükse ideal varsa hasta olması engelleniyor kişinin keşfedici olmasını sağlıyor amaç. Odaklama kanunu. Pozitif mesajlar üreterek yaşıyorsa kişi pozitif yaşıyor, algı yönetimi pozitif oluyor ve iyi kararlar verebiliyor. Biyolojik doğamıza uygun davranırsak mutlu oluyoruz." Dedi.

ÇOCUK SEKS TURİZMİ

Çocuk seks turizmi de kongrelerin öne çıkan konuları arasındaydı. Özellikle uzak doğu ülkelerinde yaygınlaşan çocuk seks turizmini önlemeye yönelik yasal neler yapılabilir bunlar konuşuldu. Engelleyici kampanyaların düzenlenmesi gerektiği tartışıldı. Türkiye'de de bu konuda bir şey yapılabilir. Bu konunun kongreye taşınması dikkat çekiciydi.

MAVİ BEYİN PROJESİ

Kişiye özel tedavi de üzerinde durulan konulardan biriydi kongrelerde. Mavi beyin projesi sunuldu önemli bir proje. Proje özellikle yapay beyin yapılmasıyla ilgili. Yapay zeka çalışmalarının psikiyatride geleceğiyle ilgili ilginç çalışma. Proje kapsamında beynin nöron modeli geliştiriliyor. Nöronun çalışmasındaki o iyon kanalları sistemini taklit ediyor. Beyni bilgisayar halinde taklit ediyor. Bilgisayar adı altında nano teknolojiyi kullanarak beynin çalışmasını taklit ederek model geliştiriyor. Modem oluşturuluyor. Bu kapsamda bilgisayardaki bilgiler beyine, beyindeki bilgilerin de bilgisayara aktarılması planlanıyor. Başarılırsa eğer bu projeyle psikiyatride insana ilaç vermek yerine ihtiyacı olan bilgiler verilecek…

PSİKİYATRİDE GENETİK

Genetikle ilgili çok fazla oturum vardı. İlaç kullanımı ve genetik arasındaki ilişki konuşuldu. Gene göre ilaç kullanımı, psikiyatride genetiğin geldiği nokta tartışıldı.

Örneğin, 2003 yılında bir insanın gen haritasının çıkarılması 15 yıl sürüyordu ve 2,7 milyar dolara maliyeti oluyordu. Bu tutar 2008 de 1 milyon dolara indi. 2014 yılında ise bunun bin dolara inmesi planlanıyor. Kişinin tüm gen bilgisi çıkıyor ve hangi ilaca hassasiyeti var o görülüyor. Genetik kimliği çıkarılıyor. 2014 yılında çok daha rutin kullanılacak bu çalışma."

Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın konuşmasının ardından uzman psikolog Orhan Gümüşel de Psikiyatride Neurobiofeedback (Nöroterapi) konusunda bilgi verdi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:22 Haziran 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.