Deprem Travma Psikolojisi

Prof. Dr. Özdemir BM Çevre Zirvesine katıldı

Üsküdar Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim ÖZDEMİR Nairobi’de yapılan BM Çevre Zirvesine katıldı.

Prof. Dr. Özdemir BM Çevre Zirvesine katıldı

BM Çevre Zirvesi, 11-15 Mart 2019 tarihlerinde Kenya’nın başkenti Nairobi’de yapıldı. Zirve kapsamında birçok etkinliğe yer verildi.

Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim ÖZDEMİR Faith for Earth (İnançlar Dünya İçin) Paneline davetli konuşmacı olarak katıldı. Bilindiği gibi Prof. Dr. Özdemir, İslam Küresel İklim Deklarasyonun hazırlayan ekipte de yer almıştı.

Çevre Felsefesi ve Ahlakı konusunda uzman olan Prof. Dr. ÖZDEMİR konuşmasında Din ve Kültürün çevre bilincinin oluşmasındaki katkısını vurguladı.

Konuşmasına çevreye niçin ilgi duyduğunu anlatan duygusal bir hikâye ile başladı.

“Küçük bir köyde bir çiftçinin çocuğu olarak büyüdüm. Çevremi saran doğanın güzelliğini bütün zenginliği ile tattım. Hayatımdaki ilk ve maalesef ki son vahşi kurdu gördüğümde neredeyse yedi yaşındaydım. O zamanlar hala kristal berraklığındaki dere sularından içebiliyordum.

Sonraları öğrendim ki ayni yıllarda Amerikalı bilim kadını Rachel Carson ufuk açıcı ve ezber bozan "Sessiz Bahar" kitabini yazıyormuş.

Ancak Carson'ın söyleminde kast ettiği şeyleri anlamamız yarım yüzyıl aldı.

BM tarafından finanse edilen ve yüze yakın ülkeden 1300'den fazla uzmanın yer aldığı Milenyum Ecosystem Değerlendirmesi ile de kanıtlanmış oldu. Carson'un kitabı gibi bu araştırma da "kesin bir uyarı" niteliğindeydi.



Şimdi 4 çocuğum, 3 torunum var. Dila, Safiye ve Yusuf Taha. Onların benim çocukluğumda sahip olduğum gibi bir hayatın tadını çıkaramayabileceğini hiç düşünmemiştim.

Farklı bir dünyada yaşıyor gibiler.

Belgeseller ve hayvanat bahçelerini saymazsak doğada vahşi bir hayvanı hiç görmediler. Gelecekleri ve nasıl bir dünyada yaşayacaklarına dair kaygılarım var. Bu yüzden çevreyi ve gelecek nesilleri umursamak benim sadece akademik bir alan değil, ahlaki bir zorunluluktur.


16 yaşındaki İsveçli iklim değişikliği aktivisti Greta Thunberg Davos'ta dünya liderlerine “Bir kriz anında ne yapıyorsanız öyle harekete geçmenizi istiyorum. Evinizde yangın çıktığında yaptığınız gibi harekete geçmenizi istiyorum. Buraya gelme nedenim size evimizde yangın olduğunu söylemektir” derken adeta benimle aynı kaygıları dile getirdi.

Benim amacımda çocuklarımızda ve gençlerimizde çevre bilincini uyarmak; onların tehlikenin farkına varmalarını sağlamak, dahası liderlerini sorgulamaktır.”

Prof. Özdemir soru cevap kısmında. Çözümün eleştirel düşünebilen ve sorgulayabilen gençlerle geleceğine inandığını; bu sebeple de Üsküdar Üniversitesinde Eleştirel Düşünce, Çevre Etiği, Uygulamalı Etik ve Teknoloji Felsefesi derslerine yer verdiklerini anlattı.

Prof. Dr. Özdemir, Zirve boyunca birçok etkinliğe katıldı ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen çevrecilerle bir araya geldi.

 

Paylaş:



Bu yazıya 0 yorum yapıldı.

Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Geçmiş Olsun Türkiye
  • Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki ayrı deprem Diyarbakır, Adana, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te de can ve mal k
  • Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, pandemi nedeniyle gerçekleştirilemeyen ve iki yıl aradan sonra bu yıl 39’unc
  • Japonyalı Akademisyenler Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile bir araya geldi.
  • Üsküdar Üniversitesi, Türk Kızılay, Haydi Tut Elimi Derneği ve Gönüllülük Elçileri Sessiz İyilikler Platformu iş birliği ile “Akıldan Kalbe, Gönülden
  • Prof. Dr. Nevzat Tarhan Mevlid’i Nebi Haftası Kapsamında Din Görevlileriyle buluştu.
  • Randevu Al