Patlamayan top yoksullar için umut

Çoğu zaman sorunları hafifletmenin en iyi yolu en basit çözümlerden geçer. Yoksul ülkelerde futbol topu çocuklar için bir can simididir ve hayatlarına oyun oynamanın iyileştirici gücünü katar.

Çoğu zaman sorunları hafifletmenin en iyi yolu en basit çözümlerden geçer. Yoksul ülkelerde futbol topu çocuklar için bir can simididir ve hayatlarına oyun oynamanın iyileştirici gücünü katar.

Bugüne kadar yoksul bölgelerde ve mülteci kamplarında yüz binlerce çocuğa milyonlarca futbol topu verildi. Fakat sorun şuydu ki, eğlence çoğu zaman ancak bir gün sürüyor, toplar sert zeminde çabucak yırtılıyor veya patlıyordu. Öyle olunca çocuklar naylon torbaları derdest etmek veya plastik bir şişeyi kullanmak zorunda kalıyor, birisi yeni veya daha iyi topla gelene kadar onunla idare ediyorlardı. 2006'da darfur'daki çocuklarla ilgili bir belgeselde onların çöplerden top yapıp öyle futbol oynadıklarını izleyen ve içi sızlayan tim Jahnigen, the new york times'a, "Bu çocukları hayata bağlayan tek şey oyundu. oysa bağışlanan milyonlarca top bir gün için patlıyor" diyordu.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Jahnigen bunun üstüne eskimeyen, patlamayan ve havası sönmeyen bir top yapmak için çalışmaya başlamış. Ve üç yılın sonunda sert bir köpük olan PopFoam'u geliştirmiş. Üretim mühendisi olarak çalışırken tanıştığı rock yıldızı sting'den aldığı borçla, bir yıl içinde de bir prototip yapmış. "ilk kaba prototipi Ruanda, Haiti ve Irak'ta denediğimiz zaman onun bile top haline getirilmiş atıklardan veya şişelerden çok daha iyi olduğunu gördük" diyordu Jahnigen. Beşinci versiyonu geliştirilen ve "one world Futbol" adı verilen şimdiki modelin (bu adı Police grubunun bir şarkısından esinlenen sting vermiş) ömrü Jahnigen'e göre otuz yıl. sorunlara rağmen (havası inmediği için nakliyesi güç ve normal toplara göre maliyeti çok daha yüksek) önümüzdeki yıllarda milyonlarca topun çocuklara ulaştırılması umuluyor. Oynarken kasık bağı takmak zorunda kalan amerikalı genç beyzbol oyuncularınınsa farklı bir sorunu var. Zaten üç çocuk annesi olan californialı Laurie cronenbold da oğullarına acı veren bu aksesuardan sürekli şikâyet ettiklerini belirtiyor. "Başladıklarında altı yaşında, belki daha küçüktüler. tüm çocuklar koşarak annelerine gelip, 'Bu şey çok rahatsız' diye yakınıyorlardı" diyor. cronenbold bunu izleyen yıllarda daha iyi bir çözüm bulmaya girişmiş. onlarca kasık bağını parçalayarak neden rahatsız olduklarını anlamaya çalışmış ve evdeki malzemelerden kendi ürünlerini yapmış. sonunda, oyuncunun sahadaki işi biter bitmez kolayca çıkarabileceği bir kasık bağı geliştirmiş. ona "cup check" (kasık kontrol) adını vermiş. Cronenbold, "anneler sorun çözer. Ben yalnızca var olan bir çözümü biraz daha ileri götürdüm" diyor. şimdi de sandy kasırgası'na gelelim. kuzeydoğu aBd'nin birçok bölgesinde elektrik kesintisine neden olan afet sırasında Brooklyn merkezli küçük şirket BioLite kendi çözümünü bulmuştu bile. 130 dolarlık bir kamp ocağı olan bu çözüm aynı zamanda elektronik cihazları şarj edebilen bir güç kaynağı sağlıyordu. BioLite açık ateşte temiz yemek yapmayı sağlayan ocaklarını tanıtım amacıyla New York sokaklarına çıkardı. Bu ocaklarla içecekler ısıtıldı ve insanların cep telefonları şarj edildi. şirket bolca dikkat çekti, özellikle de ateşin söndürülmesini isteyen polisin dikkatini. BioLite'ın pazarlama direktörü erica Rosen, "Polisler ortaya çıkana kadar iyi gidiyorduk. ama onları anlayabiliyorum, sonuçta acil bir durum yaşanırken bir masayı ateşe vermiş gibi görünüyorduk" diyor. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Kasım 2012Yayınlanma Tarihi:29 Kasım 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.