Parkinson gençlerde de görülebiliyor

Parkinson hastalığı 30'lu yaşlarda da başlayabiliyor. Dikkat!

Parkinson hastalığı 30'lu yaşlarda da başlayabiliyor. Dikkat!

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Beyin Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Feridun Acar, genel olarak 55 yaşından sonra ortaya çıkan parkinson hastalığının 30'lu yaşlarda başlayan formlarının da bulunduğu söyledi. Acar, 7 yıl önce PAÜ'de hareket bozuklukları ünitesini kurduklarını ve bu ünitede parkinson, tremor, distoni,  epilepsi gibi hareket bozuklukları yaşanan hastaların takip ve tedavisinin  yapıldığını belirtti.

PARKİNSON HAKKINDA HER ŞEY

Takip ve tedavisini yaptıkları hastalıklar arasında parkinsonun,  hareketlerde yavaşlama, istemsiz kasılmalara yol açmasıyla kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, ileri safhalarda da bağımsız yaşamı imkansız kılan  bir rahatsızlık olduğunu anlatan Acar, genel olarak 55 ve daha ileri yaşlardan  sonra ortaya çıkan rahatsızlığın, tümüyle tedavi edilememekle birlikte yaşamı  güçleştiren bulgularının ilaç ve yeterli olmaması durumunda cerarhi müdahalelerle  kontrol altına alınabildiğini ifade etti. Acar, ileri yaş grubu rahatsızlığı olan parkinsonun, genetik faktörlere bağlı olarak daha genç yaşlarda da ortaya çıkabildiğini de dile getirerek,  şunları söyledi: “Parkinson hastalığı genellikle 55 yaşından sonra ortaya çıkan bir hastalık. 65 yaşından sonra her bin kişiden 4'ünde parkinson hastalığı görülüyor.  Bu hastalığın 30'lu yaşlarda başlayan formları da var. Genelde hareketlerde yavaşlama, titreme, kollarda ve bacaklarda kasılma, mimiklerde donma ve ilerleyen dönemlerde titremelerde, donmalarda artmalar oluşuyor. Ana tedavisi ilaç, ama ilaç tedavisinin yetmediği durumlarda bu hastalarda cerrahi tedaviler uyguluyoruz. Oldukça da yüz güldürücü sonuçlar alıyoruz. Hastaların ortalama yüzde 80'ini günlük hayatlarına döndürüyoruz.” A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Eylül 2012Yayınlanma Tarihi:29 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.