Para değil eşitlik mutluluk getiriyor

Araştırmalar, paranın mutluluğu satın alabileceğini ancak bunun da bir sınırı olduğunu ortaya koydu. Mutluluk için asıl belirleyici olan ise para değil; insanlar arasındaki eşitlik.

İngiltere'deki Warwick Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre bir ülkenin gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH) arttıkça, mutluluk da artıyor. Ancak bunun da bir sınırı var. O sınır da yıllık 22.100 sterlin yani yaklaşık 72 bin lira. Bu sınır aşıldıktan sonra yaşam kalitesi beklentileri büyüyor ve büyük beklentiler de genelde hayal kırıklıklarına ve mutsuzluğa yol açıyor.

Araştırmanın yazarlarından Eugenio Proto, "Bir ülke zenginleşip GSYH arttıkça, insanların istekleri de artıyor. Vatandaşlarının daha çok isteği olmasını sağlayan bir ülke için kötü bir ekonomi denilemez. Fakat gelirlerle istekler arasındaki uçurum açıldıkça, kişiler tatmin olmamaya başlıyor" diye anlatıyor. Eşitlik faktörüne de dikkat çeken Proto, "Komşunuzun sizden çok daha zengin olduğunu düşünün. Onunla yarışma arzunuz gerçekçi olmaz. Dolayısıyla, en mutlu ülkelerin Danimarka, İsveç ve Finlandiya gibi dünyanın en eşit ülkeleri olması sürpriz değil" diyor.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Kasım 2013Yayınlanma Tarihi:01 Aralık 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.