Panik atak yüzünden evden çıkamıyorlar

Bazı kişiler yıllarca iş yaşamından ve normal hayattan kopuyor. Tatile gidemiyor, bulunduğu yerden çıkamıyor, uçağa binemiyor, işine gidemiyor.


Panik atak yüzünden evden çıkamıyorlarAtaklar ne kadar sürüyor?

Bu ataklar, dakikalarla sınırlı oluyor ve en yüksek şiddetine 10 dakika içinde ulaşıyor, nadiren daha uzun sürüyor. Hasta, yarım saat içinde normale dönmüş oluyor. Hasta, hastane aciline gidene kadar panik atak geçiyor ve hasta olmadığını anlayınca evine dönüyor.

Panik atak ile agorafobi arasındaki ilişki nedir?

Agorafobi açık alan korkusuna verilen isimdir. Panik Atak yaşayanlar için kapsamı biraz daha geniştir. Panik atak yaşayanlar, herhangi bir ortamda panik atak yaşarlarsa yardım alamamaktan, ortamdan çıkarılıp hastaneye, doktora yetiştirilememekten, ya da ortamda rezil olmaktan korkarlar. Özellikle kapalı ve kalabalık alanlarda, 'yeniden bir fenalık geçireceğim, buradan çıkamayacağım, doktora yetiştirilemeyeceğim, aklımı kaybedebilirim ya da saçma bir şey yapabilirim, yanımdakiler korkar, etrafımdakiler ne düşünür, doktora gidemem' diyorlar. Bu kişiler dışarı yalnız çıkamıyor, sinema, tiyatro, alışveriş merkezleri gibi kalabalık mekânlara gidemiyor. Yalnız kalamıyor, yanlarında mutlaka birini istiyorlar.

Duruma özgü fobiler gelişir!

Örneğin, İstanbul'da yaşıyorsa, yıllarca iki kıta arasında karşıdan karşıya geçemeyebilir. Bu nedenle işlerini kaybedenler bile var. İlk atağını arabada ve tünelde ya da sıkışık trafikte yaşamışsa bunu kesin olarak yapamıyor. Yaşanan yer ve duruma özgü fobi geliştiriyorlar. Bazı kişiler yıllarca iş yaşamından ve normal hayattan kopuyor. Panik atak durumunda genellikle uzun yol korkusu da olabiliyor. Genellikle kontrol sorunları olduğu için, bazıları gideceği yere otobüsle gidemiyor, kendi aracıyla gidebiliyor.

Panik atakla seyreden psikiyatrik sorunlar

Panik atağın birlikte görüldüğü bazı durumlar var. Depresyon geçirmekte olanlarda, sürecin bir yerinde panik atak yaşanabilir. Panik bozukluğun sonrasında gelişen depresyon da var. Kişinin yaşam kalitesi bozulduğunda, iş ve sosyal yaşamdan kopma, maddi kayıplar yaşandığında depresyon gelişebiliyor. Fobi durumlarında ise bir korku heyecan olarak yaşanıyor panik atak ve sosyal fobi sorunu olan bir kişi bir toplantıdan çıkıp gitmek durumunda kalabiliyor. Bozukluk halini aldığında psikiyatrik hastalık olarak alkol ve madde bağımlılığı gelişiyor.

UZM. DR. SEMRA KAYA BARİPOĞLU
UZM. PSK. YILDIZ BURKOVİK


KAYNAK: //www.bugun.com.tr/


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Haziran 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.