OTİZMLE İLGİLİ İLGİNÇ ARAŞTIMA

OTİZMLE İLGİLİ İLGİNÇ ARAŞTIMAYapılan bir araştırmaya göre, çok fazla yağış alan bölgelerde yaşayan çocuklarda otizm riski daha yüksek.

Yapılan bir araştırmada,  ABD'de çok fazla yağış alan bölgelerde yaşayan çocukların otizm geliştirme riskinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Bu çocukların kapalı alanda daha fazla vakit geçirdiklerinden mi yoksa yağmurla birlikte havadaki kimyasallar yere indiğinden midir veya genetik yatkınlığı harekete geçiren çevresel tetikleyicilere daha fazla maruz kaldıklarından mı bu durum ortaya çıkıyor hala araştırılıyor. 

Cornell Üniversitesi'nden araştırma lideri Michael Waldman, yağışla otizm prevalansı arasında güçlü bir ilişki olduğunu belirterek,  "Edindiğimiz bulgular otizmin tetiklenmesinde yağışla pozitif bağlantılı bir faktörün devrede olduğunu kuvvetle düşündürüyor." dedi.

Kendi oğlu da otizm spektrum bozukluğu tanısı olan Waldman, bu durumdan başlı başına yağmuru sorumlu tutmuyor.

Konuyla ilgili değişik görüşler de var. Uzmanlara göre, bu bağlantı vitamin D eksikliği ile açıklanıyor. Küçük çocuklarda vitamin D eksikliğinin problem yarattığı araştırmalarda ortaya konmuş durumda. Çocuklar çok fazla dışarı çıkmadıklarında, yeterince D vitamini alamıyorlar ve bu da otizmi tetikliyor.

Waldman, durumun çocukların TV veya video izlemeye çok fazla zaman ayırmalarından kaynaklanabildiği ve küçük yaşta televizyon seyretmeyle bilişsel sonlanım, davranış problemleri, uyku sorunları vs. arasında ilişki olduğunu gösteren çeşitli makaleler söz konusu diyor.

Son otuz yıldır, otizm teşhisi konmuş çocuk sayısında dramatik bir artış gözlendi. Bu oran 1/2,500'den 1/150'ye yükseldi. Bu artışın bir kısmı muhtemelen daha iyi teşhis konulmasından ve otizmin değişen tanımından kaynaklanıyor. Otizm artık otizm spektrum bozukluğu olarak adlandırılan çok çeşitli durumları içeriyor. 

Bildirim Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine'in Kasım sayısında yayınlandı.

OTİZM NEDİR?

Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir genel gelişim bozukluğudur. Otizm genellikle 2 yaşından itibaren ortaya çıkar. Otistik çocuklar genelde öğrenme ve algılama bozukluğu çekerler. Otistik çocukların büyük bir bölümünde farklı seviyelerde zeka geriliği görülsede zeka seviyeleri normal olan otostik çocuklarda vardır. Ancak genel zeka seviyeleri ne olursa olsun, otostik çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta bir zorluk çekerler. Bir annenin doğum sonrası çocugunun özürlü olma oranı % 2 dir. otostik olma ihtimali % 0.5 ' tir. Otizm erkek çocuklarda kız çocuklarından 4 kat daha fazla görünmektedir. Asperger sendromu ve Rett sendromu olarak bilinen otizm formlarıda bilinmektedir.

OTİZM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Otistikleri, etkilenme dereceleri değişse de aşağıda ortak belirtiler görülür. Sosyal ilişkilerde güçlük Konuşma güçlüğü. Konuşma güçlüğü. Sözsüz İletişimde zorlanma. Oyun oynama ve hayal kurmada güçlük çekme. Değişiklere karşı tepki ve direnç gösterme.  OTOSTİK BİR ÇOCUK; Başkalarına ilgisizdir. Göz temasından kaçınır. Başkaları ile kendiliğinde temas kurumaz. İsteklerini bir yetişkinin ellerini kullanarak belirtir. Diğer çocuklarla oynamaz. Sürekli bir konu üzerinde konuşur. Tekrarlar fazladır. Sebepsiz şekilde ağlar, güler, ve sebepsiz davranışlarda bulunur. Anlamsız sözleri üst üste tekrarlar. Nesneleri tutup sürekli döndürmekten hoşlanır. Değişikliklerden hoşlanmaz. Yaratıcılık gerektiren oyunları oynamaz. Bazıları yaratıcılık gerektirmeyen bir takım işleri oldukça hızlı ve iyi yaparlar.

OTİZİMİN SEBEBİ NEDİR? TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Otizme neyin sebep olduğu henüz net olarak bulunamamıştır. Ancak son dönemdeki araştırmalar, otizmin genetik bir rahatsızlık olduğu görünüşü kuvvetlendirmektedir. Otizmin kesin tedavisi için henüz herhangi ya da ilaç mevcut değildir. Otistik çocuklarının kullandığı ilaçlar genelde hiperaktivi azaltan, dikkatin yoğunlaşmasına yardımcı olan, dolayısıyla çocugun eğitiminden daha çok faydalanmasına destek veren yardımcı ilaçlardır.

HealthDay News / Çeviri: Ayda Çayır/NP GRUP


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:07 Kasım 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.