Östrojen kadınların ömrünü uzatıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ilk kez yayımladığı yaşam süresi verilerinde Türkiye’deki kadınların erkeklerden 5 yıl daha uzun yaşadığı ortaya çıktı. Uzmanlar bunun nedenini östrojen hormonuna bağlıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ilk kez yayımladığı yaşam süresi verilerinde Türkiye’deki kadınların erkeklerden 5 yıl daha uzun yaşadığı ortaya çıktı. Uzmanlar bunun nedenini östrojen hormonuna bağlıyor.

ÖSTROJEN KADINLARIN ÖMRÜNÜ UZATIYOR! Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ilk kez yayımladığı yaşam süresi verilerine göre kadınlar erkeklere oranla 5 yıl daha uzun ömürlü. Beklenen yaşam süresi, kadınlarda 79.4 yıl iken bu süre erkeklerde 73.7’ye iniyor. ostrojenEn yüksek yaşam süresi beklentisi ise Giresunlu kadınlar için. Giresunlu kadınların 82.2 yıl yaşaması beklenirken, bu sürenin en düşük olduğu Erzurum’da ise kadınlar için beklenen yaşam süresi 73.2 yıl. Uzmanlara göre kadınların daha fazla yaşamasının nedeni kendilerine daha çok dikkat etmeleri ve östrojen hormonun etkisi. YARD. DOÇ. DR. ENGİN TÜRKMEN (MEDİCAL PARK BAHÇELİEVLER HASTANESİ İÇ HASTALIKLARI UZMANI): ‘GİRESUN’DA YEŞİL ALAN ETKİLİ “Kadınların yaşam sürelerinin erkeklere oranla fazla olmasının nedeni sigara ve Alkol tüketimlerinin erkeklere oranla az olması, beslenme düzenlerinin erkeklere oranla dikkat etmeleri ve doğurganlık çağında vücutlarının ürettiği östrojen hormonunun kalp hastalığı gibi pek çok hastalığı önleyebilmesi. Ancak menopoz döneminde kadınların kalp hastalığı riski erkeklerle eşitlenir. Bölgelere göre bakarsak Giresun bölgesinde yaşam süresinin fazla olmasını coğrafi, yaşam ve beslenme özelliklerine bağlayabilir. Bu bölgede yeşil alanların fazla olması, oksijenin daha bol olması etkilidir. PROF. DR. IŞIN BARAL KULAKSIZOĞLU (TÜRKİYE ALZHEİMER DERNEĞİ BAŞKANI, GERİATRİK PSİKİYATRİ UZMANI): “Tüm dünyada kadınlar erkeklerden daha fazla yaşıyorlar. Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Erkeklerin dış ortamda daha fazla çalışması, stres toleranslarının azlığı, kadınların sigara ve alkol kullanımında daha bilinçli olması, erkeklerdeki genetik özellikler, kadınlarda östrojen hormonunun damar sağlığını olumlu etkilemesi gibi. Ancak şunu da unutmayalım hem kadınlarda hem de erkelerde ömür uzuyor. Tıptaki gelişmeler, hastalıkların etkin tedavisi ömrü uzatıyor. Bilinçli şekilde diyabet, hipertansiyon kontrolü ve bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarının tedavisi daha uzun yaşamamıza yardımcı oluyor.” PROF. DR. İSMAİL TUFAN (AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ GERONTOLOJİ BÖLÜMÜ KURUCU BAŞKANI): ‘ŞEHİRLER ARASI YARIŞA DÖNMEMELİ’ “TÜİK verileri nüfustaki toplam popülasyonun ortalama değerlerini gösteriyor. O açıdan bölgesel arası farklılıklar tabi ki burada ele alınmamış. Sadece uzun yaşam kriterlerine göre ele alınmış. Önemli faktörlerden  biri ne kadar uzun yaşandığı değil, ne kadar kaliteli yaşandığı sorusuna cevap aramak. TÜİK’in rakamlarını ciddiye almakla birlikte TÜİK’in biraz da genişletilmiş bir araştırmayı başlatmasını ya da bu alanda çalışanlara destek vermesini arzu ederim. Ülkemizde uzun yaşamın bölgeler, şehirler arası bir yarışa dönmemesi gerekiyor. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Ekim 2014Yayınlanma Tarihi:07 Ekim 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.