Organ nakillerinde Tanrı kompleksi iddiası

Organ nakillerini gerçekleştiren hekimlerde Tanrı kompleksi olabilir mi?

Organ nakillerini gerçekleştiren hekimlerde Tanrı kompleksi olabilir mi?

Türkiye’de son aylarda üst üste gerçekleştirilen organ nakilleriyle yeni bir konu tartışılmaya başlandı. “Tanrı Kompleksi.” Genelde cerrahlarda gözlenen, yaptığı işin çok önemli ve hayati olduğunu, elinde büyük bir güç bulundurduğunu düşünerek kendini diğerlerinden üstün tutmak, büyüklenmek anlamına gelen tanrı kompleksi, organ nakillerini gerçekleştiren doktorlarda da mı var. Kimi kesim nakilleri yapan doktorların bu duygularla hareket ettiğini ileri sürüyor. Organ nakilleriyle birlikte Türkiye’nin gündemine düşen “Tanrı Kompleksi” tartışılan konuları arasında. A haber’de yayınlanan Meltem İnan’ın sunduğu “Yaşasın Haftasonu” Programının da gündeminde bu konu vardı. Türkiye, Uğur Acar’a yüz nakliyle sevindi, kol ve bacak nakli yapılan Şevket Çavdar’ın ölüm haberiyle ise yasa büründü. Daha birkaç gün önce nakildeki başarıyı konuşan Türkiye şimdi nakille gelen ölümü konuşuyor. Konuşulan bir konu daha var ki o da “Tanrı Kompleksi.” Hekimlerde Tanrı Kompleksi var mı? Hastalarını tedavi eden hekimler ben güçlüyüm, üstünüm düşüncesiyle mi hastalarına yaklaşıyor? Organ nakillerindeki rekabet Tanrı Kompleksinin bir ürünü mü? Sorularına cevap arandı. Programa katılan Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Feneryolu Polikliniği’nden Yrd. Doç. Dr. Alper Evrensel tartışmaları değerlendirdi. Psikiyatr Evrensel, genelde cerrahlarda gözlenen, yaptığı işin çok önemli ve hayati olduğunu, elinde büyük bir güç bulundurduğunu düşünerek kendini diğerlerinden üstün tutmak, büyüklenmek anlamına gelen tanrı kompleksine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Evrensel’e göre bu kompleksin ardında narsist duygular yatıyor. Evrensel;

TANRI KOMPLEKSİNİN ARDINDA NARSİZM VAR

“Hekimlerde özellikle de cerrahlarda bu cesareti çok sık görüyoruz. Mesleğinde başarılı olmuş, kariyerinde yükselmiş insanlarda kendine güven duygusu gelişebilir. Böylece kariyerinde yükselmiş ve başarıyı yakalamış olabilir. Bu başarılar kişiyi komplekse, Tanrı kompleksine sürükleyebilir. Psikiyatride bu kompleksin karşılığı narsizmdir. Başarıyı getiren narsizm zaman zaman tehlikeli olabiliyor.

ORGAN NAKLİNDEKİ BAŞARISIZLIĞIN ARDINDA TANRI KOMPLEKSİ OLABİLİR

Eğer kişinin narsizmine iç görüsü yoksa kendini büyük, güçlü her şeye muktedir görebilir. Bu hal kişide afyon etkisi meydana getirir ki çok keyifli ve haz verir. Kişi bunun etkisine kapılıp realiteden kopabilir. Cesaretin büyüsüne kapılarak aslında bilimsel olarak gerçekleştirilmesi mümkün olmakla beraber çok zor mucize tarzı olayların çıkması için büyük girişimlerde bulunabilir. Bunun örnekleri tarihte yaşanmış. Fatih Sultan Mehmet’in gemileri karadan yürütmesi örneğin. Büyük iş, dehadır, tarih yazmaktır bu davranış. Ancak aksi örnekleri de var tarihte. Reel zemine oturtulmayan durumlar felaket getirebilir. Sarıkamış felaketi mesela. Bu olayların geri planında narsistlik yapı var. Eğer akıl ve mantıkla reel zemine oturtulmazsa hayalden öteye gidilemez. Organ naklinde yapılan işlem tıp dünyasında çığır açabilecek prestijli bir işlemdi ancak her zaman sağlıkta işler hekimin istediği gibi olmayabiliyor. Komplikasyonlar basit operasyonlarda olabiliyor. Bademcik ameliyatında kişi hayatını kaybedebiliyor. Kontrol önemli.

REKABET TIBBIN BÜTÜN ALANLARINDA VAR

Psikiyatri ile hukukun iç içe geçtiği birçok konu var ve bu alanda çalışmalar yapılıyor. Ülkemiz için yeni alanlar olduğu için sorunlarla karşılaşınca adım atılıyor ancak. Rekabet maalesef tıbbın bütün alanlarında var. Narsizm de rekabeti tetikleyebilir. Kişi kendini mesleğinin bir numarasında, zirvesinde görmek isteyebilir. İkinci planda olmayı hazmedemeyebilir kişiler. Nakillerde de bu yönde hataya düşülmüş olunabilir. PROGRAMI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ... Şaban Özdemir (NPGRUP)  

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Mart 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.