ONUNLA YEMEK YAPTINIZ MI

Hürriyet Aile

En büyük sorunların biri de çocuklarıyla yeterince vakit geçiremeyen ailelerin zaman problemi.

 


En küçük bir fırsatı dahi çocuğu ile dolu dolu geçirmek isteyen anne ve babalar için iyi bir haber var. Çocukla birlikte yemek yapmak, çocukların psikolojisine ciddi katkılar sağlıyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Gökçe Küçükyazıcı, bu katkıları ve ailelerin dikkat emtesi gereken hususları anlattı.

BİRLİKTE YEMEK YAPMAK ÇOCUĞA NE KAZANDIRIR?

Yemek yapma esnasında hem çocuk hem de anne-baba aslında birçok kazanım elde etmiş olur.
Örneğin;

• Bu esnada aralarında sohpet ederler, gün içinde yaşananları konuşma fırsatı elde ederler, bu da onları birbine daha fazla yakınlaştırır.

• Çocukların el becerileri artar, yaratıcılıkları gelişir.

• Çocuk bir işe yaradığını ve büyüdüğünü hisseder, kendine güveni olumlu etkilenir. Kendini özel hisseder.

• Televizyon izlemek gibi faydasız uğraşlardan uzaklaşmış olur.

• Çocuğuyla güzel vakit geçiren anne kendini daha iyi hisseder, özellikle çalışan anneyse çocuğuyla yeterince ilgilenemediğine dair var olabilecek suçluluk duyguları azalır.

• Eğer anne-kız yemek yapıyorsa, kız çocuğunun annesini model alması desteklenmiş olur. Eğer anne oğulsa, erkek çocuğu annesine yardım etmekten gurur duyar.

YEMEK YAPARKEN BUNLARA DİKKAT!

Çocuk yemek yapmanın tüm aşamalarına katılmalıdır. Yapılacak yemeğin seçilmesi, malzemelerin ve ortamın hazırlanması, yemeğin yapılması ve ortamın temizlenmesi gibi.

Ancak çocuk için tehlikeli olabilecek kesici ve yakıcı aletlerden uzak durmasına özen gösterilmelidir. Bu süreçte çocuk farkında olmadan birçok şey öğrenecektir; malzemeler, sayılar, ölçüler, hijyen kuralları, zaman kavramı gibi...

Yemek yapma esnasında ortalığın fazlaca dağılacağı bilinmeli bu konuda rahat davranılmalıdır. Özellikle baba-çocuk yemek yapmak için mutfağa girdiyse tablo daha da korkunç olabilir. Gergin bir ortamda pişirilen yemeğin kimseye bir katkısı olmayacağı gerçeğiyle harekete geçerek işlem bittikten sonra ortalığın toplanması konusunda yönlendirici olunmalıdır. Aşırı titiz ve kuralcı bir tavır sergilenmemelidir.

Yemek hazırlandıktan sonra ortaya iyi kötü ne çıkarsa çıksın, onu yemek üzere güzel bir ortam hazırlanmalıdır. Zaten çocuklar yapımına birlikte karar verdikleri, katkıda bulundukları bir yemeği yemekte sıklıkla direnç de göstermezler. Bu nedenle yeme sorunları olan çocuklar için de bu tip çalışmalar faydalı olacaktır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:31 Mayıs 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.