Onlar hastalıklarını böyle öğreniyorlar

Diyabetliler, hastalıklarıyla mücadeleyi televizyondan öğreniyor.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (YBÜ) Tıp Fakültesi Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören diyabet hastalarına, kapalı devre televizyon yayınıyla sunulan "Endokrin TV" ile diyabet ve tedavisi öğretiliyor.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (YBÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bekir Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında şeker olarak bilinen diyabet hastalarının eğitiminin önemli olduğunu söyledi.

Hastanelerinde hastalara bire bir ve toplu eğitimler verdiklerini de vurgulayan Çakır, "Ancak hastaların yeterince verilen bilgiyi alamadıklarını gördük. Bu bilgiyi 'daha iyi nasıl verebiliriz' diye düşünürken, aklımıza servis içi kapalı devre bir televizyon sistemi kurmak geldi. Böylece hastaların herhangi bir ulusal kanalı izlerken, istedikleri zaman bizim kanalımızı seyrederek, şeker hastalığı konusunda detaylı bilgileri, hasta odalarında , huzurlu bir atmosferde öğrenmelerini sağlıyoruz" diye konuştu.

Projeyi Prof. Dr. Reyhan Ersoy, Sorumlu Hemşire Birgül Genç ile hazırladıklarını anlatan Çakır, Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Kliniğinde ve polikliniklerinde tüm televizyonlarda yayının izlenebileceğini belirtti.

Çakır, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Birlikte, gerekli slaytları hazırladık, bunların video çekimlerini sağladık sonuç olarak yaklaşık 4 buçuk saatlik bir yayın oluşturduk. Ve bu 4 buçuk saatlik yayında, şeker hastalığının ne olduğu, toplumda ne sıklıkla ortaya çıktığı, tipleri, tedavisi, vücuttaki tahribatlarının önlenmesi, ve nasıl başa çıkılıp nasıl yönetilebileceği konularını içeren geniş bir eğitim modelini hastalarımıza sunduk. Normal eğitimden geçen hastalar, 1-1,5 saat içerisinde yoğun bir biçimde bilgiyi aldığı için aklında bir kısmı kalırken, burada aynı şeyi arka arkaya veya istediği zaman rahatlıkla seyrettiği için daha fazlasını öğrendiğini gördük. "

"TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÜÇTE BİRİ DİYABETLİ"

Türkiye'deki hastaların yüzde 13,7'sinin diyabetli olduğunu vurgulayan Çakır, "Yani Türkiye'de bu problemle yaşamak zorunda kalan yaklaşık 7 milyon insan var. Bununla beraber gizli şeker hastalığını da ilave edecek olursak bu sayı yaklaşık 20 milyonu buluyor. Türkiye'deki 77 milyon insanın hemen hemen üçte biri diyabetle veya gizli şeker hastalığıyla karşı karşıya ama farkında değil" dedi.

Prof. Dr. Reyhan Ersoy ise Endokrin TV'yi hastalarda eğitimin sürekliliğini sağlamak amacıyla 4 yıl önce kurduklarını belirtti.

Hastaların yatış dönemlerinde geçirdikleri boş vakitlerini değerlendirmek amacıyla hastanenin televizyon sisteminden faydalanmayı düşündüklerini anlatan Ersoy, şunları söyledi:

"Diyabet zor bir hastalık. Teşhis konulduktan sonra da hastanın bu hastalıkla bir ömür geçirmesi anlamına geliyor. Bu nedenle önce eğitim gerekli, bunu sağlamaya çalıştık. İçeriğinde hastalığın tanımından başlayarak hastalığın nedenleri, hastalığın nelerle sonuçlanabileceği yani yapacağı komplikasyonlar, hastanın günlük yaşamda neler yapması gerektiği, beslenmesi, egzersiz planı, diyetin, egzersizin, düzenli kontrollerin önemi, kan şekerini kendinin nasıl takip edebileceği, buna ait glukometrenin nasıl kullanılması gerektiği hem hastalık hem hastalığın tedavisi hem de hastalığın sonuçları hakkında kişilerin anlayabileceği bir dilde bilgi veren bir program oluşturduk."

"HASTALARDAN OLUMLU TEPKİLER ALIYORUZ"

Ersoy, hastaların Endokrin TV'ye olan ilgilerine değinerek, şunları kaydetti:

"Keşke daha yaygınlaştırılsa, her hastaneye yayılabilse çünkü çok olumlu tepkiler alıyoruz, hem hastalardan hem hasta yakınlarından. Bir kere korkmamayı öğreniyorlar tabi bireysel eğitimlerin, grup eğitimlerin de bunda büyük payı var ama öğrendikçe bu işin aslında o kadar da korkulacak bir şey olmadığını, kendilerinin de uygulayabileceklerini, basit sistemler olduğunu görüyorlar. Hastalarımızın hayatlarını biraz daha kolaylaştırmak ve sağlık açısından daha konforlu hale getirmek için çabamız. Umarım daha güzel yayınlarla, programımızı zenginleştirerek daha güzel şeyler yaparız."

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Ağustos 2015Yayınlanma Tarihi:17 Ağustos 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.