Önemli tavsiye: Az seyahat, az giyim eşyası, az et

İklim değişikliğiyle mücadele için çok önemli tavsiyeler: Karbon salımını sıfırlamak için tavsiye edilenler: Az seyahat, az giyim eşyası, az kırmızı et…

İngiltere'de hükümetin çevre baş danışmanı, ülkede iklim değişikliğini etkileyen karbon salımının planlandığı gibi 2050 yılında sıfırlanabilmesi için insanların yaşam tarzlarında çok büyük değişiklik yapması gerektiğini söyledi.

Kamuoyunun gereken değişimin boyutları hakkında pek fikri olmadığını söyleyen Profesör Ian Boyd'a göre "Sıfır Salım" hedefine zamanında ulaşabilmek için halkın daha az seyahat etmesi, daha az giyim eşyası alması ve daha az kırmızı et yemesi gerekiyor. Fakat Profesör Boyd teknolojinin bu konuda işe yarayabileceğine de dikkat çekti.

Boyd İngiltere ve dünyanın bir çok ülkesinin şu anda tüketim alışkanlıklarını nasıl değiştireceğini düşünmesi gerektiğini, bunu yapabilmek için siyasi liderliklerin halkı bu değişime ikna etmesi gerekeceğini kaydetti.

Buna karşılık Profesör Boyd, İngiltere'nin Boris Johnson liderliğindeki hükümetinin bu liderliği yapabileceğine inanıp inanmadığı sorusunu yanıtlamadı. Hükümetin çevre başdanışmanlığını altı yıldır sürdüren Profesör Boyd görev süresinin bugün sona ermesi dolayısıyla BBC'nin sorularını yanıtlıyordu.

Başbakan Boris Johnson İngiltere'de çevreciler tarafından bir yandan elektrikli otomobilleri överken diğer yandan gaz salımını artıran fosil yakıtlı araç kullanımını teşvik edecek vergi indirimleri planlamakla suçlanıyor. Profesör Boyd, havayı kirleten faaliyetlerin daha çok vergilendirilerek caydırılması, buna karşılık karbon salımı düşük yaşamlar süren insanları ödüllendirecek vergi indirimlerine gidilmesi gerektiğini savunuyor.

Bunun için ilk adımın hükümet tarafından karbon salımı ile ilgili tüm gelişmeleri denetleyecek bir Sıfır Salım (Net Zero) bakanlığı kurması olduğunu söylüyor.

İskoçya'daki St Andrews Üniversitesi'nin biyoloji bölümünde kutuplar uzmanı olan Profesör Ian Boyd, İngiltere'nin Sıfır Salım hedefine ulaşmada dünyaya liderlik etme şansına sahip bir ülke olduğu görüşünde, ama küresel çapta başarının diğer ülkelerin de bu tür politikalar izlemesine bağlı olduğunu kabul ediyor.

Hükümetin şimdiye kadar genel olarak çevre, atıklar, hava, deniz kirliliği ve gıda konularında önemli adımlar atabildiğini söyleyen Profesör Boyd bazı bakanların karbon salımı konusunda köklü stratejiler geliştirmeye eğilimli olduğunu da kaydetti.

Profesör Ian Boyd, buna karşılık, hükümetler hızla radikal adımlar atmadığı takdirde gezegenin geleceği hakkında iyimser olmadığını vurguluyor.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:05 Eylül 2019Yayınlanma Tarihi:03 Eylül 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.