OKUL FOBİK OLABİLİR!

Şaban Özdemir (NP GRUP)

Uzmanlar uyarıyor! Okul fobisi ciddi rahatsızlık ve ciddiye alınmalı diyor.

 


Çocuğunuz; karın ağrısı, mide bulantısı gibi şikâyetlerle size gelip okula gitmek istemediğini söyleyebilir. Siz de okula gitmemek için çocuğunuz bahane ürettiğini düşünebilir hatta onu rol yaptığını düşünerek suçlayabilirsiniz de. Ancak uzmanlar uyarıyor! Okul fobisi ciddi rahatsızlık ve ciddiye alınmalı diyor.

TRT Okul'da yayınlanan Anne Çocuk programına konuk olan NP Etiler Polikliniği psikiyatristi Özlem Mestçioğlu Gökmoğol "Okul Fobisi" konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Gökmoğol okul fobisi varsa bu muhakkak biran önce çözülmeli dedi. Gökmoğol;

Çoğu zaman okul korkusu, ayrılık korkusuna bağlı gelişir ama doğrudan ona indirgemek doğru değil. İlk başlangıçta her çocuğun hissettiği ilk evden ayrılığın getirdiği doğal ayrılık korkusu var tabiî ki. Ancak bunları okul korkusu olarak biz kabul etmiyoruz çünkü onlar halledilebilir şeyler.

Asıl okul korkusu çocukta istem dışı gelişiyor. Karnı ağrıyor, midesi bulanıyor ciddi rahatsızlık yaşıyor. Bunu anne veya babasıyla paylaşıyor ve okula gitmek istemediğini söylüyor. Böyle durumlarda abeveynler genelde çocuklarını rol yaptığını düşünüyor bu çok yanlış. Çocuğun yalancılıkla suçlanması doğru bir davranış değil. Çocuğu gerçek bir karın ağrısı ve mide bulantısı hissediyordur aslında.

Bu çocuklar tembel değiller. Okulla ilgili ya da ailevi bir nedenden ötürü taşıdığı kaygıları dolayısıyla okula gitmek istemiyor, gidince kendini kötü hissediyor. Korku mu rol mü olduğunu anlamak için şikayetlerin bir iki günlük değil de devamlı arz etmesi gerekiyor. Şikayetlerde süreklilik varsa okul fobisi var demektir. 

Buna prim vermemek de gerekiyor. Sen ne tembel çocuksun, senden bir şey olmaz gibi kızmak ne kadar kötüyse, tamam yavrum kalabilirsin öbür gün de kalabilirsin şeklinde ki bir ebeveyn yaklaşımı doğru değil. Kaygı var mı bunu tespit etmek önemli. Çocuk kaygılar yaşıyor olabilir. Buna belki öğretmenin aşağılayıcı bir sözü ya da arkadaşlarından duyduğu kötü bir söz neden olmuş olabilir ya da aileden kaynaklanan bir durum da kaygıyı getirebilir. Onun tespiti çok önemli. Bu gibi durumlarda çocuğun öğretmeniyle bağlantıya geçilip, çocuğun okuldaki davranışlarına ilişkin bilgiler alınabilir.

Çocuğun 3-5 kere okula gitmek istemiyorum demesi normal karşılanmalı. Eğer ağrılar ve sızılar gündeme gelmişse konu ciddiye alınmalı ve çocuk dinlenmeli. Onu kaygılandıran şeyi öğrenmek önemli. Okul korkusu varsa bunu muhakkak biran evvel çözmek gerekir." Dedi. 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:20 Mayıs 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.