Öksürük artık sizi yormasın!

Bu basit önlemleri evde uygulayarak öksürüğe karşı koyun!

Bu basit önlemleri evde uygulayarak öksürüğe karşı koyun!

oksurukÖksürük, alt solunum yollarının kendini temizleme ve koruma amacıyla oluşturduğu refleks bir mekanizmadır. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Sevin Karalar, öksürük ilk başladığında evde alınabilecek basit tedbirler hakkında bilgi verdi. Hava yollarındaki sekresyon ve salgılar, yabancı cisimler, bronş dış duvarına baskı yapan mekanik etkenler, nikotin, çamaşır suyu ve deterjanlar, kirli hava gibi iritan maddeler öksürük refleksinin başlamasından sorumlu tutulmuştur.

AKUT ÖKSÜRÜĞÜN NEDENLERİ

Akut öksürüğün en sık nedenleri; viral üst solunum yolu infeksiyonu ve bakteriyel solunum yolu infeksiyonları, alerjik rinit, astım, sigara gibi iritanlar ve diğer nedenlerdir. Yineleyen öksürükte; bronş hiperreaktivitesi ve aspirasyon da (hava yollarına yabancı madde kaçması) akla gelmelidir. Kronik öksürüğün en önemli üç nedeni geniz akıntısına bağlı öksürük, astım ve gastroözofajiyal reflü (GÖR) olarak kabul edilir.

ÖKSÜRÜK İLK BAŞLADIĞINDA EVDE ALINABİLECEK BASİT ÖNLEMLER

• Öncelikle bol ılık su içilmesi gerekir, sekresyonların yumuşamasını sağlayan en iyi tedavi bol su içilmesidir ancak ılık su içilmesi uygundur. Günlük en az iki litre, içilebiliyorsa daha fazla ılık su önerilir. • Öksürük gece artış gösteriyorsa -ki özellikle ilk yatışta geniz akıntısına bağlı artabilir-yatağın başı yükseltilmeli, gerekirse çift yastıkla yatılmalıdır. • Burun mutlaka açık tutulmalıdır. Burun tıkalı kalırsa ağızdan nefes alınacak ve boğaz kuruyarak öksürük daha da artacaktır. • Öksüren kişinin kendisi sigara içiyorsa içmemesi ya da yanında içilmemesi ve bu dönemde her türlü keskin kokudan uzak kalması uygun olacaktır. • Yine ağır efor, öksürüğü tetikleyebilir, öksürüğü olan hasta ağır efordan kaçınmalıdır. • Öksürüğün nedeni reflü ise buna yönelik tedbirler alınmalı, tanı daha önceden konulmuşsa hekim bilgilendirilip tedavi gözden geçirilmelidir. • Öksürük 2 haftayı geçiyorsa ve/veya artıyorsa mutlaka hekime başvurulmalıdır. • Öksürük kesici ilaçların kendi başına hasta tarafından kullanılması uygun değildir, mutlaka hekim gözetimi altında kullanılmalıdır. Kaldı ki günümüzde öksürük kesici ilaç kullanım alanları çok kısıtlı olup, öksürüğü kesmekten çok nedene yönelik tedavi uygulanması tercih edilmektedir. HÜRRİYET AİLE

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Nisan 2013Yayınlanma Tarihi:27 Nisan 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.