NPİSTANBUL KUCAK AÇTI

Şaban Özdemir (NPGRUP)

HÜRRİYET'TE YER VERDİ

 


Türkiye Kayseri'de yaşanan 3 çocuk cinayetini konuşuyor. Prof. Dr. Tarhan, "Psikolojik destek konusunda her an yardıma hazırız" dedi.
 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, cinayeti işleyin kişiyi empati yoksunu olarak tanımlarken çocukları öldürülen ailelere de kucak açtı. Psikolojik destek konusunda her an yardıma hazırız dedi.

2009 yılı Ramazan Bayramında Kayseri'nin Talas ilçesinde oturdukları evlerinden şeker toplamak için çıkan abi Ahmet Tuna Tekin, kardeşi Dilruba Tekin ile aynı mahaleden arkadaşları Türkan Ay bir daha evlerine dönmedi. Türkiye, teyakkuzda kayıp olan bu üç çocuktan gelecek bir haber bekledi. Haber ise olaydan tam 556 gün sonra geldi. 3 çocuğun cesedi Yozgat'ın Çayıralan İlçesine bağlı Yahya Sarayı Barajında bulundu.

Yaşanan bu acı olayı, S HABER'in özel yayında değerlendiren Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan katilin, ailelerin ve çocukların psikolojik, ruh hallerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Tarhan, toplum olarak alınması gereken mesajlara da dikkat çekti.

Bu çocukların tecavüz edildikten sonra insafsızca öldürülmelerine ve öldüren kişinin yaklaşık 1,5 yıl boyunca normal bir şekilde hayatını sürdürmesine anlam vermenin oldukça güç olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, cinayeti işleyen kişinin psikolojisini merak ettiğini de söyledi.

Tarhan;

BU NASIL BİR İNSAN?


İnsanın suç işlemesi açısından ilginç bir olay. Bir kişi böyle bir suçu işledikten sonra rahatlıkla nasıl insanlarla aynı ortamda bir şey olmamış gibi dolaşabiliyor. Bu kişinin psikolojisini bana bu davranışlar merak ettirdi. Nasıl bir insan? Akıl hastası olsa bununla ilgili belirti verirdi. Olayın bu süreye kadar aydınlatılamaması, polisin büyük çalışması ve zorlukla bulunması olayın basit bir olay olmadığı ihtimalini güçlendiriyor.

KİŞİYİ TANIMAK GEREKİYOR

Bu tarzdaki kişiler suç davranışıyla adli durum arasında merak edilen konulardır. Bu gibi olaylarda adli vakalarda dikkati çeken konu bu kişiler sessiz, efendi mi yoksa suça becerikli yalan söyleyen, insanlarda güven oluşturamayan kişi mi olduğudur. Önce bunu tanımlamak gerekiyor. Akıl sağlığı bozuk mu, uyuşturucu kullanıyor mu bu da araştırılması gereken konular arasında.

BU KİŞİLER EMPATİ YOKSUNU KİŞİLER

Gelenek itibariyle Bayram günü çocuklar şeker almak için komşu kapılarını çalar bu gayet normal. Ama bu olay gösterdi ki risk var. Bu olay insanların yozlaştığının bir göstergesi mi?

Olay gösteriyor ki bu tarz kişiler anti sosyal, empati yoksunu kişiler. Başkalarının acılarını önemsemeyen eğlence için büyük suçlar işleyecek kişiler. Psikolojik yapısını iyice incelemek gerekir. Alkol, madde kullanıyor muydu bunu araştırmak gerekiyor. Tek başına mı bu suçu işledi.

BELİRSİZLİĞİN BİTMESİ ÖNEMLİYDİ


Bir aile için en büyük travmalardan biri. Psikolojik yaralanmanın onarılması çok zor. Asıl zor olan ise belirsizliğin olması. Her gün kapıya çıkıp çocuğum gelecek diye bekleyen çok anne var. Belirsizlik anne ve baba için çok büyük bir travmadır. Çocukların canlı olarak bulunamaması anne ve baba için büyük hayal kırıklığı ancak belirsizliğin gitmiş olması önemli. Aileler şok, acı yaşayacak ama daha sonra o travmayı çözmenin yolunu bulabilecekler. Bu belirsizliğin gitmesi bu açıdan önemli.

AİLELERİ YALNIZ BIRAKMAMAK GEREKİYOR

Onları şuan yalnız bırakmamak gerekir. Akraba ve yakınlarının davranışları önemli. Bu gibi durumlarda en fazla anneler etkileniyor. Öyle ki rüyalarına giriyor yaşanan süreç. O kadar çok rüya görürler ki hiç uyamamayı bile tercih ettikleri durumlar olabiliyor. Gözlerini kapatmaya dahi korkarlar. Yaşanması tarif edilmesi çok zor olan acılar bunlar. Sosyal destekle bu acılar giderilir, hafifletilebilir.

YARDIMA HAZIRIZ


İnsanların kontrol edeceği ve edemeyeceği şeyler vardır hayatta. İnsanoğlunun hükmedemeyeceği şoklardır ölümler. İnançlı insanlar bu gibi durumları daha hafif atlatabiliyor. Ama psikiyatrik yardımlar da yapılmalı. O ailelere kişisel olarak, karşılıksız yardım edebiliriz vakıf olarak. Üzerimize düşen bir şey olursa yapmak isteriz ve hazırız.

OLAYDAN HERKES DERS ÇIKARMALI


Toplumun bu olaylardan önleyici bir sonuçlar çıkarmasını yorumlamamız gerekiyor. Herkes bana ne görev düşüyor bunu sorgulaması gerekiyor. Bizlerin bu konuda daha bir sorumluluk hissetmemiz gerekiyor.

ÇOCUKLARA SORGULAYABİLME BECERİSİ KAZANDIRILMALI

Bu yaşlardaki çocuklarda gerçeklik duygusu henüz gelişmemiş oluyor. Şeker için rahatlıkla kandırılabilecek yaş dönemi. Bu konuda çocuklara eğitim vermek çok önemli. Çocuğa tanımadığı yabancı kişi tarafından inanılması güç, güzel sözler söylenebilir. O nedenle çocuk bu durum karşısında sorgulayabilme becerisi kazanması gerekiyor. Güven duygusunu zedelemeden bunu aileler olarak, toplum olarak yapabilmeliyiz. İyi ve kötünün çoğaldığı toplumda yaşıyoruz. Çocuklara öğretmekte bu bir fırsattır.
 
BENZER SUÇLARDA ARTIŞ VAR

Son on yılda benzer olaylarda diğer on yıla oranla yüzde 50 oranında artış var.

ABD'de öldürülen çocukların yüzde 57'si birinci derecede yakınları tarafından öldürülüyor. Günümüzde bu daha fazla oluyor. Sosyal bilimciler bunu araştırmalı.

Cinsel suçlar neden arttı. İskandinav ülkelerinde çocukların başını okşamak, onları sevmek suç, sevemiyorsunuz. Bu gibi yasal müeyyide olması gerekiyor. Suç işlemek eskiye göre çok daha kolaylaştı. Ailelerin dikkatli olması gerekiyor. Çocuklarda insanlardan korkma paranoyası oluşturmadan bu yapabilmeliyiz.


HÜRRİYET GAZETESİ'NDE DE YER ALDI

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:28 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.