NEVZAT TARHAN TÜİK'İN TÜRKİYE GAYET MUTLU ARAŞTIRMASINI YORUMLUYOR

NP GRUP

Mutluluk Psikolojisi ve Kendinizle Barışık Olmak kitapları yazarı ve İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, TÜİK, 2009 Yaşam Memnuniyeti Araştırması'nın 'Türkiye Gayet Mutlu' olduğu sonucunu bu akşam ÜLKE TV'de 'İyi Bak Kendine' programında Uğur Canbolat'a yorumluyor.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 Yaşam Memnuniyeti Araştırması kapsamında halkın "mutluluk" düzeyini değerlendirdi. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye'nin yüzde 85.4'ü mutlu çıktı. 2009 Ekim ayında 7 bin 546 kişiyle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi.
Ülkedeki bireylerin yüzde 31,1'ü orta düzeyde mutlu, yüzde 46,6'sı mutlu, yüzde 7,7'si de çok mutlu olduğunu ifade ediyor. Tarhan, araştırmanın 2009 sonuçlarına bakıldığında mutsuz olduğunu belirtenlerin oranı küçük bir artışla yüzde 11,5'e çıktı, çok mutsuz olduğunu belirtenlerin oranında görülen  yüzde 3,1'e seviyesindeki yükselmeyi  değerlendirecek.

Prof. Tarhan, PSİKOGÜNDEM bölümünde araştırmanın bu yılki sonuçlarına göre, kadınların yüzde 29,6'sı kendisini orta düzeyde mutlu, yüzde 49,2'si mutlu, yüzde 8,9'u da çok mutlu, erkeklerin yüzde 13,7'si mutsuz, yüzde 3,4'ü çok mutsuz; kadınların da yüzde 9,5'i mutsuz, yüzde 2,8'i çok mutsuz hissettiğini belirten araştırma sonuçlarının psikolojik dinamiklerinin değerlendirecek.
yorumlayacak.

Araştırmaya göre Evliler Daha Mutlu

TÜİK'e göre, evli kadınların yüzde 89,8'i mutlu ve orta düzeyde mutlu, evli erkeklerin de yüzde 84,2'si mutlu ve orta düzeyde mutlu olduklarını düşünüyor.

Bununla birlikte evli olmayan kadınların yüzde 81,7'si mutlu ve orta düzeyde mutlu, evli olmayan erkeklerin de yüzde 80,1'i kendisini mutlu ve orta düzeyde mutlu olarak tanımlıyor.

Mutluluk düzeyi öğrenim durumuna ve yaş grubuna göre değerlendirildiğinde ise en mutlu grupların üniversite mezunlarıyla 65 ve üzeri yaştakiler olduğu görülüyor. Orta düzeyde mutlular da eklendiğinde en mutlu kesimi 18-24 ile 25-34 yaş grupları oluşturuyor.

Üniversite mezunlarının yüzde 63,2'si mutlu, yüzde 27,8'i orta düzeyde mutlu, yüzde 9'u da mutsuz olduğunu dile getirdi. Öğrenim durumuna göre en az mutlu kesim ise yüzde 50,3 ile okur yazar ama okul bitirmeyenler oldu. İlkokul mezunlarının yüzde 52,5'i kendisini mutlu hissederken, yüzde 14,7'si de mutsuz olduğunu belirtti.

Orta düzeyde mutlular eklendiğinde en mutlu kesimi yüzde 91 ile yüksekokul, üniversite mezunları, yüzde 88,4 ile ilköğretim, ortaokul mezunları oluşturdu. En az mutlu kesim yüzde 77,1 ile okuryazar olmayanlardan meydana geldi.

65 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 54,3'ü, 55-64 yaş arasındaki bireylerin de yüzde 52'si mutlu. Orta düzeyde mutlular da eklendiğinde, 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlardan yüzde 82,1'i mutlu. Bu yaş grubundakilerden mutsuz olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 17,9.

Orta düzeyde mutlular da eklendiğinde en mutlu kesimi 18-24 ile 25-34 yaş grupları oluşturdu. 18-24 yaş arasındaki gençlerin de yüzde 57,4'ü kendisini mutlu, yüzde 31,5'i kendini orta düzeyde mutlu hissederken, yüzde 11,1'i mutsuzluktan şikayetçi.  25-34 yaş grubunun ise yüzde 55,9'u mutlu, yüzde 31,4'ü orta düzeyde mutlu, yüzde 12,7'si ise mutsuz.

Yaş gruplarına göre kendisini en az mutlu hissedenler 55-64 yaş grubundakiler. Bu yaş aralığında bulunanlardan yüzde 52'si mutlu, yüzde 29,1'i orta düzeyde mutlu, 18,8'si ise mutsuz.

AİLE MUTLU EDİYOR

Bireylerin mutlulukları, mutluluk kaynağı olan kişilere göre ele alındığında da en büyük mutluluk kaynağının "tüm aile" olduğu anlaşılıyor. En büyük mutluluk kaynağının tüm aile olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 71,2. Mutluluğun kaynağını çocuklar olarak görenlerin oranı yüzde 12,7, eş olarak görenlerin oranı yüzde 6,9.

Anne ve babasını mutluluğun kaynağı görenlerin oranı yüzde 3,2, torunları mutluluk kaynağı görenlerin oranı yüzde 1,5 iken yüz kişiden sadece 2,4'ü kendisini mutluluk kaynağı olarak algılıyor.
Mutluluk kaynağı olarak "diğer bireyleri" belirtenlerin oranı da yüzde 2,2'de kalıyor.Sosyal güvenlik kapsamında bulunan bireylerin yüzde 58,7'si, sosyal güvenlik kapsamında bulunmayan bireylerin ise yüzde 42,7'si mutlu olduklarını belirtti.

Programın ana bölümünde 'Madde Bağımlılığı ve Aile İlişkileri' konuşulacak. Bağımlılık aile ilişkilerini nasıl etkiliyor? Negibi çatışmalara neden oluyor? Diğer aile bireyleri neler hissedip neler yaşıyorlar gibi konuları bu akşam etraflıca ele alacak olan İyi Bak Kendine programının konukları NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Hasan Basri İzgi ve Uzman Klinik Psikolog Zehra Erol olacaklar.

Madde bağımlılığında ileler nasıl tedavi edilir, terapiye cevap verir mi gibi konuların ele alınacağı programda canlı bağlantılar ile seyirci soruları alınacak, 'iyibakkendine@ulketv.com.tr' adresine gelen e posta soruları da stüdyo konuğu uzmanlar tarafından cevaplandırılacak. 0216 633 06 96 nolu danışma hattını arayıp isim ve sorusunu bırakanlara da cevap verilecek.

Uğur Canbolat'ın hazırlayıp sunduğu Ayhan Pala'nın yönetmenliğini yaptığı kendine iyi bakmak isteyenlerin, modern insanın sorunlarına dair yeni arayışlar bulan yeni çözümler üreten ekranların 'Koruyucu Ruh Sağlığı' programı İyi Bak Kendine bu akşam saat 23.30'dan sonra ÜLKE TV'de.. ÜLKE TV TÜRKSAT 2 A uydusu, KABLO TV, DIGITURK 38. ve D-SMART 94. kanaldan izlenmektedir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Nisan 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.