Neredeyse gerçek gibi

Kulak kepçemizin biçimi o kadar karakteristiktir ki cerrahlar bir kaza veya hastalık yüzünden kaybedilen kulağın yerine yenisini “koyamıyorlar”.

Kulak kepçemizin biçimi o kadar karakteristiktir ki cerrahlar bir kaza veya hastalık yüzünden kaybedilen kulağın yerine yenisini “koyamıyorlar”.

neredeysegercekFakat uluslararası bir araştırma ekibi şimdi sadece gerçek gibi görünmekle kalmayıp, dokusu da gerçeğine çok benzeyen kulak protezi üretmenin bir yolunu buldular. Bilim insanları kulak kepçesini bakteri ve kıkırdak hücreleriyle üretiyorlar. Cerrahlar şu sıralar kaburga kıkırdağından “yeni bir kulak” biçimlendirerek cilt altına yerleştirdiler. Beden kulağı bağdokusuyla kapladıktan sonra kulak ikinci bir operasyonla kafadan ayrılıyor. Dört kaburganın kıkırdağı ağrılı bir işlemle çıkarılıyor. Gerçi halihazırda plastik kulak protezleri bulunuyor, fakat bunlar ya çok yumuşak ya da çok sert oluyorlar ve çoğunlukla da komplikasyonlara yol açıyorlar. Zürich ETH Teknik Yüksek Okulu’ndan Kathryn Stok yönetiminde çalışan uluslararası ekibin laboratuvarda kıkırdak ile üretmeye çalıştığı kulak kepçesi, koruyucu kılıf olarak belli başlı bakteriler üreten nano selülozdan oluşuyor (Journal of the Mechanical Behovior of Biomedical Materials). Malzemenin diğer bir özelliği de insan bedeninin bu malzemeye olumsuz reaksiyon göstermemesi. Aynı yöntemin örneğin dizdeki eklem kıkırdağı gibi diğer kıkırdak yapıları için de kullanılabilecek. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:14 Haziran 2013Yayınlanma Tarihi:19 Haziran 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.