NEDEN OLUŞUR, KİMLERDE GÖRÜLÜR?

DR. SEMRA BARİPOĞLU
PSK. YILDIZ BURKOVİK

Kaygı bozuklukları deyince, bu başlık altında yaygın anksiyete (genelleşmiş kaygı bozukluğu), fobiler, obsesif kompulsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu gibi bir grup hastalık tanımlanmıştır.

Genelleşmiş kaygı bozukluğu, güne yayılan bir olumsuz beklenti içinde olunması durumudur. Çoğu zaman nedeni de yoktur bu durumun ama kişi sürekli olarak göğsünde bir baskı, bunaltı hissi, nefes alamama durumu, kaslarda gerginlik, ağız kuruması, ellerde, kollarda, yüzde uyuşmalar gibi bedensel şikâyetlerle giden bir durum yaşar. Bu durumu daha çok kadınlarda görüyoruz.

Panik atağın toplumda görülme oranları neler?

Panik atağın toplumda görülme sıklığı yüzde 7 gibi ve 100 kişiden 7’si ömrü boyunca bir kere panik atak geçirebiliyor. Kadınlarda bu oran erkeklere göre iki kat fazla. Belki hormonal nedenler de bunda etkili bir faktör olabilir. Sorumlulukları, toplum içindeki rolleri, yaşam denetimlerinin kendinde olmayışı, bağımlı olmaları, genç yaşta evlilik yapmaları, çocuk bakımında yalnız bırakılmaları, sınırlanmış ve yaşamının başrolünde olamama hali kaygı bozukluklarını tetikliyor ve bunların sonucunda sıklıkla kaygı bozukluğu ve panik atak gelişiyor doğal olarak.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Ocak 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.