Müzik dinlerken vücudunuzda neler oluyor?

‘Müzik ruhun gıdasıdır’ cümlesini ne kadar dikkate alıyorsunuz? Size sadece müzik üzerine söylenmiş hoş bir laf gibi mi geliyor? Eğer cevabınız evetse anlatacaklarımızı iyi okuyun.

Çünkü yapılan bilimsel araştırmalar da gösteriyor ki müzik gerçekten ruhun ve aslında beynin en önemli gıdalarından biri. Ağrı ile baş etmekten psikoterapiye, komadan çıkmaya yardımcı olmaktan zihinsel gelişime birçok konuda insan vücuduna yardımcı olduğu kanıtlanmış gerçekler arasında.

MÜZİKLE BEYİNDE BİYOKİMYASAL REAKSİYONLAR OLUŞUYOR

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki müzik beyin sinyallerini değiştiriyor ve vücudun mesajlaşma araçları olan hormonlar, neurotransmitter, cytokine ve proteinleri kulanıyor. Bu araçları kullanarak da vücudumuzda; ödül, motivasyon, zevk, stres ve uyarılma, bağışıklık sistemi, sosyal ilişkiler gibi yaşam döngümüzde büyük önemi olan olaylar üzerinde etki ediyor.

MÜZİK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLENDİRİYOR

Vücudumuzun bağışıklığını düşüren stres ve yaşlanma gibi faktörler psikolojik durumumuzla birebir ilgilidir. Neşeli olmak, eğlenmek, gülmek, dans etmek ve müzik dinlemek bu stres halini engelliyor ve bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor.

Örneğin günümüzde hastanelerin özellikle cerrahi bölümlerinde ve hatta komadaki hastaların bulunduğu özel ünitelerde düzenli olarak müzik yayını yapılıyor. Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bilinç kaybı sırasında en son işitme duyumuzu kaybediyoruz ve kendimize geldiğimizde ise ilk önce işitme duyumuz dünyayı algılamaya başlıyor. Bu da duymanın ve daha da önemlisi ne duyduğıumuzun beynimiz üzerinde ciddi etkileri olduğunu gösteriyor. Çünkü müzik beyindeki stres hormonu olan cortisol’ü düşürüyor ve nabzı düzenliyor.

Tabii vücudunuzun müziğe verdiği tepki müziğin temposuna göre de değişiklik gösteriyor. Eğer yüksek tempolu bir müzik dinlerseniz nabız, solunum ve tansiyonunuz yükselirken, düşük tempolu müzikte tam tersi nabzınız da solunumunuz da düşüyor.

SOSYAL İLİŞKİLERİNİZİ DÜZENLİYOR

Müzik sosyal etkenleri de düzenleyerek sağlığınıza bir iyilik daha yapıyor. Dans, müzik gibi eş zamanlı olarak yapılan etkinlikler vücudunuzdaki dopamine ve oxcitosin gibi kimyasalların etkinleşmesini sağlıyor. Vücudun doğal olarak ürettiği ve sinirler arasındaki iletişimi sağlayarak, duyguları, hareketleri , zevk, motivasyon-ödül gibi algıları düzenleyen dopamine beyninizin daha sağlıklı işlemesini ve psikolojinizi düzenlemenize yardımcı oluyor. Oxcitosin ise güven ve bağ kurma gibi duygularınızı güçlendirerek sosyal yaşamınız üzerinde ciddi olumlu etkiler sağlıyor.

MÜZİK SİZİ MUTLU EDİYOR

Bitti mi? Bitmedi! Hoşlandığınız bir müziği dinlerken beyniniz endorphin adındaki mutluluk hormonunu salgılamaya başlıyor. Aynı zamanda depresyon sırasında azalan serotonin hormonununu da yükselmesini sağlayıp, doğal bir antidepresan görevi görüyor. Mutluluktan sorumlu bu iki hormonu dışarıdan almanız tıbben henüz mümkün değilken müziğin iyileştirici gücüne kendinizi bırakmaya ne dersiniz?

NTV


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:21 Temmuz 2019Yayınlanma Tarihi:17 Nisan 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.