Müzik dinlerken tüyleriniz diken diken oluyor mu?

Müzik dinlerken tüyleriniz diken diken oluyorsa, özel bir beyniniz olabilir.

Müzikle duygusal ve fiziksel bağ kurmayı başaranların beyin yapılarının daha farklı olduğu keşfedildi

Güzel bir şarkı dinlerken, kollarınızdaki tüylerin diken diken olduğunu hiç hissettiniz mi? Ben şahsen, 16 yaşındayken, Stourbridge’den kalkan 9 numaralı otobüste, Led Zeppelin’in “Whole Lotta Love” şarkısını dinlediğimde bu hissi yaşadığımı çok net hatırlıyorum.

Harvard mezunu Matthew Sachs geçen yıl, bu hissin nasıl tetiklendiğini görmek için müzikten benzer şekilde etkilenen bireyler üzerinde çalıştı. 20 öğrenci üzerinde yapılan araştırmada öğrencilerin hepsine beyin taraması yapıldı. Öğrencilerin yarısı benzer deneyimi yaşadığını söylerken, yarısı müzikten bu şekilde etkilenmediğini belirtti.

Çalışmanın sonucunda Sachs, müzikle duygusal ve fiziksel bağ kurmayı başaranların beyin yapılarının daha farklı olduğunu keşfetti.

Oxford Academic adlı bilimsel yayında yer verilen araştırma, bu kişilerin işitsel korteksini beynin duyguları işleyen bölümüne bağlayan sinirlerin daha yoğun ve hacimli olduğunu ortaya çıkardı. Buna göre, söz konusu bireylerdeki işitsel korteks ve beynin ilgili kısmı, çok daha iyi iletişim kuruyor.

DAHA FAZLA OKU

Metal müzik dinlemek şiddete karşı duyarsızlaştırıyor mu? Bilim insanları araştırdı. Sachs konuyla ilgili, “İki bölge arasında daha fazla sinir olduğu fikri, bu bölgeler arasında daha verimli işlem yapıldığını gösterir” dedi.

Belirli reaksiyonları tetikleyen şarkıları dinleyen bireylerin beyin aktivitesini inceleyeceği ileri araştırmalar yapmaya hazırlanan Sachs, bu reaksiyona neden olan nörolojik aktivitenin psikolojik tedavilere yardımcı olmasını umduğunu söyledi.

Sachs sözlerine şöyle devam etti:

 “Depresyon, gündelik yaşantıdan zevk almanızı önlüyor. Belki bir terapist olarak müziğe başvurmak, bu yetiyi geri getirebilir.”

The Independent


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:31 Mayıs 2019Yayınlanma Tarihi:30 Mayıs 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.