Mülakattan nasıl sağ çıkılır?

New York merkezli mülakat koçu Pamela Skilling işi gereği yıllardır mülakat fobisi olan insanlarla karşılaşıyor.

Öyle ki, başarılı ve zeki müşterilerinden biri bu korku yüzünden sevmediği bir işte çalışmaya devam ediyordu. Çocukken kekemeliği olan bu kişi zaman içinde onu kontrol etmeyi öğrenmiş, fakat bir-iki mülakat sırasında kekemeliğinin yeniden başladığını görünce, gerginlik anlarında hep bu sorunla karşılalacağı korkusuna kapılmıştı.

Gerginliğin çeşitli nedenleri olabilir: Konuşma sorunları, mülakat becerilerinin unutulmuş olması, içe kapanık kişilik özellikleri, vb. Fakat hepsi aynı sonucu doğurur: Önemli bir konuda yüz yüze görüşme korkusu.

Peki, bu tür korkuları olan iş adayları bunu gidermek için ne yapabilir? Kağıt üzerindeki ikna edici özelliğinizi mülakat sırasında nasıl gösterebilir, korkularınızı nasıl aşabilirsiniz?

HAZIRLIĞIN FAZLASI OLMAZ

Skilling’in kekemelik sorunu olan müşterisi için bulduğu çözüm, mülakatta karşılaşabileceği sorulara önceden çok iyi hazırlanmasını sağlayarak özgüvenini artırmak olmuş. “Bu sayede, konuşma tarzı konusunda da samimi bir görüş sunuldu kendisine ve hafif bir kekemeliğin sorun olmadığı, hemen toparlanıp iyi cevaplar vermesinin önemli olduğu söylendi,” diyor Skilling.

Sonunda bu kişi yeteneklerine ve ilgi alanlarına çok daha uygun yeni bir işe girmiş.

KENDİNİ PAZARLAMA MI?

Paris Amerikan Üniversitesi’nde kariyer geliştirme müdürü Danielle Savage ise öğrencilerle ve dünyanın her tarafından mezunlarla çalışıyor. Öğrenci kültürünün bir özelliği olarak kişinin “kendini pazarlaması”nın hoş bir şey olarak görülmediğini, bu nedenle mülakat zamanında bu kişilerin dezavantajlı duruma düştüğünü söylüyor.

Savage bu öğrencilerden, mülakata hazırlanmada pazarlamacıların yöntemlerini kullanmalarını, yani piyasayı inceleyerek o konuda bilgi sahibi olmak istiyor.

“O işe aday kişi olarak işverenin ihtiyaçlarını, isteklerini ve sorunlarını bilmeniz gerekir. Buradan yola çıkarak kendinizden örnekler verip bu sorunları çözecek iyi bir aday olduğunuzu göstermelisiniz,” diyor Savage. “Böylece kendinizi övme ya da iş başvurunuzda yazdığınız şeyleri tekrarlama durumunda kalmayacak, konuyu işverenin istek ve ihtiyaçlarına ve sizin bu konuda sunacağınız yeteneklerinize getirmiş olacaksınız.”

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:25 Haziran 2016Yayınlanma Tarihi:26 Mayıs 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.