MİNİK BEYİNLERİN YENİ OYUNCAĞI

A.A

4-11 yaş arasındaki çocukların, matematik sorusunu zihinlerinden çözebildiği öne sürülüyor.

 


 Abaküs Mental Aritmetik  Eğitimiyle', 4-11 yaş arasındaki çocukların, saniyeler içerisinde pek çok işlemin  bir arada bulunduğu matematik sorusunu zihinlerinden çözebildiği öne sürülüyor.

Programı Türkiye'ye getiren emekli akademisyen Halit Şen, Türkiye'de ilk kez 2008 yılında uygulanmaya başlanan  programın, daha güçlü bir hafıza sağlarken, dikkat dağınıklığı sorunu yaşayan  çocukların konsantrasyonunu artırdığını belirtti.

Şen, Alzheimer, demans gibi  hastalıkların oluşmasını önlemeye de yardımcı olan programın, ayrıca çocuklara  yüksek öğrenme kapasitesi ve özgüven kazandırdığını söyledi.

Beynin kapasitesini artırmak ve zihnin canlı tutulması için zihinsel  egzersizlerin kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Şen, programın da zihni
 egzersizlerle  canlı tuttuğunu söyledi.
        
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
        
Programın, çocuklarda yetişkinlerden daha da yüksek olan potansiyeli  işleyerek, bellek gücünü, dikkat ve odaklanma becerilerini geliştirdiğini dile  getiren Şen'in verdiği bilgiye göre, üzerinde işlem yapılabilen 5 boncuk  dizilimli abaküsle matematik problemleri çözebiliyor.

Dikdörtgen yapıdaki ve bir kirişle enlemesine bölünen abaküsün üst  boncukları sağdan sola 5, 50 ve 500 şeklinde ilerliyor, altta ve 4'er boncuğun  sıralandığı bölümde ise 1, 10, 100 ve katları şeklinde belirleniyor. Kirişe  yaklaştırılan sayılarla matematik problemi çözen çocuklar, bir süre sonra abaküsü  zihinlerinde canlandırarak işlem yapabiliyor ve kirişe yakınlaştırılan boncuk  sayısına göre çocuklar abaküste hangi rakamı yazdıklarını okuyabiliyor.

Programda, çocukların ilk olarak abaküsün sistematiğini tanıyarak eğitime  başladıklarını anlatan Şen, bir süre sonra çocukların abaküsün imajını  zihinlerine yerleştirdiklerini ve abaküsteki boncuk hareketlerini hayal ederek  zihinden işlem yapma becerisi kazandıklarını belirtti. Şen, “Sonuç olarak, beyin  kapasitesi artan, ve olağanüstü işlem becerileri geliştiren çocukların  özgüvenleri de yükselmektedir” diye konuştu.

Programla çocukların yeni uyarımlara uyum yeteneği, algılama ve öğrenme  güçleri ve zeka kapasitelerinin arttığını, görsel bellekleri, dikkat, odaklanma  ile gözlem becerilerinin de geliştiğini kaydeden Şen, dikkat dağınıklığı sorunu  olan çocuklarda da sistemin, uzman tarafından yürütülen terapiye destek anlamında  olumlu katkılar sağladığını ifade etti.

Şen, ayrıca programın, öğrenme zorluğu çeken engellilerin zihinsel  kapasitesinde ne ölçüde bir katkı sağlayabileceğini görmek amacı ile deneysel  bazı çalışmaları kısa süre içinde başlatmayı planladıklarını bildirdi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:26 Aralık 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.