Migren Nedir? Sorularla Migren
Kısa bir tanımla migren, tekrarlayıcı baş ağrısı atakları ve buna eşlik eden kusma, bulantı gibi başka belirtilerle kendini gösteren, sık rastlanan, kronik ve işgörmezlik yaratan nörolojik bir hastalıktır.
Hemen herkes yaşamı boyunca en az bir kez baş ağrısı geçirir. Ancak migren baş ağrısının ötesinde bir durumdur. Baş ağrısı ve eşlik eden belirtiler, migrenli kişinin yaşantısını her zamanki gibi sürdürmesini engeller ve belirgin bir işgörmezliğe yol açar. Hastalar tekrarlayıcı özellikli bu ataklar sırasında sessiz ve karanlık bir odada dinlenmek isterler. Migren baş ağrısı genellikle 24 saat içinde geçer, ancak 3 gün kadar uzun sürebilir. Baş ağrısı geçtikten sonra oluşabilen yorgunluk hali hastanın normale dönmesini 1 gün daha geciktirebilir.(1)
Kısa bir tanımla migren, tekrarlayıcı baş ağrısı atakları ve buna eşlik eden kusma, bulantı gibi başka belirtilerle kendini gösteren, sık rastlanan, kronik ve işgörmezlik yaratan nörolojik bir hastalıktır.(2)
Migrenin Tipleri Nelerdir?
Migren genel olarak iki ana tipe ayrılır: Auralı ve aurasız migren.(1)
Aura, migren hastalarında baş ağrısı döneminden önce ortaya çıkan ya da ona eşlik eden, genellikle (1) saatten kısa süren bir dönemdir.(3) Bu dönemde hastalarda görme kayıpları, ışık çakmaları gibi görsel belirtiler; yüz veya vücutta iğnelenmeler; güçsüzlük; kelime bulmakta zorlanma gibi konuşma sorunları; baş dönmesi ve çift görme gibi bozukluklar oluşabilir.(3) Hastaların %70'inde aurasız migren bulunmaktadır.(1)
Migren atakları nasıl oluşur?
Migren oluşumundaki kilit nokta beyindeki kan akımı değişiklikleridir. Sinir sistemi tetikleyici faktöre tepki olarak beyni besleyen damarlarda spazm (kasılma) oluşturmakta, bu spazm sonucunda beyne giden kan azalmakta ve bazı damarlar doğan oksijen gereksinimini gidermek için genişlemektedir. Kan damarlarının bu şekilde genişlemesi ağrıya neden olmaktadır.(4)
Tetikleyici faktörler arasında stres, kızgınlık, çeşitli kokular, sigara dumanı, iklim değişiklikleri, adet dönemi, doğum kontrol hapları ve başka bazı ilaçlar, uyku düzensizlikleri, açlık, bazı gıdalar ve yoğun aktivite yer almaktadır.(4)
Migrenin belirtileri nelerdir?
Migren atağı sırasında genellikle zonklayıcı tarzda, aktivitelerle şiddetlenen, orta şiddette ya da şiddetli, tek taraflı olabilen baş ağrısının yanı sıra iştahsızlık; halsizlik; ışık, ses, kokudan rahatsız olma; bulantı ve kusma görülebilir. Bazı hastalarda ağrısından önce aura belirtileri görülür.(1)
Migren atakları ne sıklıkta ve şiddette oluşur?
Migren atakları ortalama olarak yılda kez oluşmaktadır. Ancak bazı kişilerde her hafta atak oluşabilmektedir. Ataklar genellikle 55 yaşından sonra seyrekleşir.(1)
Hastaların üçte ikisi ataklar ya da çok şiddetli olduğunu getirmektedir.(1)
Migren toplumda ne sıklıkta görülür?
Türkiye'de migrenin bir yıl içindeki görülme sıklığı toplam olarak %16.4'tür.(5) Genel olarak 4 migren hastasının 3'ünün kadın, 1'inin erkek olduğu saptanmıştır.(1) Migren sıklığı yaşa göre de değişiklik gösterir,(1) migren en çok yaşamın en üretken çağı olan 25-55 yaşları arasında görülmektedir.(6)
Migren, hastaların yaşamlarını nasıl etkiler?
Migren,
- hastaların diğer insa ilişkilerini etkileyebilir
- sosyal yaşamlarını kısıtlayabilir ve
- meslek hayatlarını olumsuz etkileyebilir.(1)
30 Kasım 2007 Cuma, 00:00
Bu yazı 4194 kez okundu