Mide küçültme ameliyatı psikolojiyi etkiler mi?

Halk arasında mide küçültme ya da kelepçe ameliyatı olarak bilinen laparoskopi, gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Ameliyat sonrası diyet sırasında depresyon belirtisi gösteren kişileri sizler için araştırdık...

Obezite tedavisinde cerrahi yöntemlerin artması tüm gözleri bu alana çevirdi. Laparoskopi olarak bilinen bu yöntemde, ameliyat tercihleri ameliyat sonrasını da büyük oranda etkiliyor. Özellikle, ameliyatın başarı ile tamamlanması her hastanın zayıflayacağı anlamına da gelmiyor.

Özellikle ameliyat sonrasında diyet sürecinin uzunluğu, diyet yaparken beslenme biçimi, halsizlik, zayıf görüntüye alışmak hastalar için uzun bir süreç.
 
Obezite nedir? Hesaplama nasıl yapılır?

Biz de mide cerrahisinin hastalar üzerindeki psikolojik etkilerini, Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Psikiyatri Uzm. Prof. Dr. Aslıhan Dönmez ile konuştuk. Dönmez, "Yemek yeme ve insan psikolojisi arasında karşılıklı bir etkileşim var" dedi ve Ülke Haber'e tüm detaylarıyla rejim sürecinin pskilojik etkilerini anlattı.

- Yemek yemenin psikolojiye etkisi gerçekten bu kadar yoğun mu?
Yemek yeme ve insan psikolojisi arasında karşılıklı bir etkileşim var. İkisi de birbirini olumlu veya olumsuz şekilde etkileyebilir. Güzel bir yemek yemiş olmak kişiyi mutlu edebilir. Aşırı yemek ise kişide suçluluk duygusu yaratabilir. Bazı kişilerin psikolojisi bozulmuşken, örneğin depresyondayken iştahları kapanır, bazılarının ise artar. Dolayısıyla yemek yeme ile insan psikolojisi arasında karşılıklı ve çok yönlü bir ilişki olduğunu söyleyebiliriz.

- Açlık, gerçekten sinirlendirir mi?
Açlık hem biyolojik hem de psikolojik mekanizmalar nedeniyle kişiyi daha gergin hale getirebilir. Biyolojik olarak kan şekerinin düşmesinin beyine doğrudan etkisi ve kan şekerinin düşmesine tepkisel olarak salının bazı hormonların beyine dolaylı etkisi nedeniyle gerginlik artabilir. Fakat daha önemli olan psikolojik mekanizmalardır. Açlık, kişide bir engellenmişlik duygusu yaratır. Yemenin sağlayacağı doyum ve haz gecikmiştir. Engellenmişlik duygusu yaratan ve haz almayı geciktiren her türlü uyaran kişide gerginliğe neden olabilir.

- Mide ameliyatı olanların psikolojileri neden bozuluyor?
Açlık nedeniyle bozuluyor. Açlığın insan psikolojisine olumsuz etkisi İkinci Dünya Savaşı sırasında yapılan Minesota Açlık Deneyi’nde de son derece açık ve net bir şekilde ortaya konmuştur. Avrupa’da o dönemde yaşanan kıtlığın etkisinin nasıl geri çevrilebileceğini araştıran bu deneyde katılımcılara bir süre normal beslenme düzeyi uygulanmış, daha sonra ise günlük kalori miktarlarının neredeyse yarı yarıya azaltıldığı bir açlık dönemine sokulmuşlardır. Bu açlığın katılımcılar üzerindeki psikolojik etkisine bakılmıştır. Bir süre sonra hemen hemen tüm katılımcıların daha sinirli, gergin, depresif ve kaygılı hale geldiği, yemekle ilgili takıntılı düşüncelerinin ortaya çıktığı gözlenmiştir.

- Mide ameliyatı sonrasındaki rejim sürecinin psikolojiye etkisi var mıdır?
Mide ameliyatı sonrasında bir süre miktar açısından kısıtlı ve sıvı ağırlıklı gıdalarla beslenmek gerekiyor. Normal veya aşırı yemeye alışmış ve çoğunlukla katı gıdalarla beslenmiş olan bir bireyin bu diyet değişimine alışması çok kolay olmuyor. Bir süre aç kalmaları gerekiyor ve açlığın insan psikolojisi üzerindeki olumsuz etkisini yaşamaya başlıyorlar.

ÜLKE HABER


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:15 Aralık 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.