Meyve sinekleriyle kanser teşhisi

Genetik olarak modifiye edilen meyve sinekleri ile kanser teşhisi.

Genetik olarak modifiye edilen meyve sinekleri ile kanser teşhisi.

Almanya Konstanz Üniversitesi’nden bilim insanları meyve sinekleri yardımıyla kanserli ve sağlıklı hücrelerin ayırt edilebileceğini gösterdi. Scientific Reports dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, ekip, meyve sineklerini genetik olarak modifiye ederek sineklerin antenlerini kanser hücresi bulduğunda parlayacak şekilde değiştirdi.

meyvesinegiBöylece sinek kanser hücresi kokusu aldığında antenleri parlıyor. Deneyde bilim insanları meyve sineklerinin koku alma duyularını kontrol altına alarak mikroskop altında görüntüledi.

Metabolik farklardan dolayı kanser hücreleri ve normal hücrelerin kokularında farklılıklar mevcut. Köpekler ve arılar da aynı şekilde kanserli hücreleri tespit edebiliyor. Konstanz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giovanni Galizia, başkanlığında uluslararası bir ekip tarafından yürütülen araştırma meyve sineklerinin de aynı derecede hassas bir koku alma duygusu olduğunu gösterdi.

Elde edilen bulgulara istinaden araştırmada sineklerin reseptörleri modifiye edilerek kanserli kokusu aldığında ışıldaması sağlandı. Çoğu koku reseptöründe özel koku reseptörleri bulunsa da meyve sineklerinde 50 farklı koku reseptör nöron var.

Araştırmada, laboratuvar ortamında geliştirilen beş farklı meme kanseri örneğiyle, bir sağlıklı meme hücresi kullanıldı. Yakından gözlenmesi amacıyla mikroskop altına yerleştirilen meyve sineğinin üzerine, bir boru aracılığıyla hücrelerin saçtıkları kokular üflendi. Meyve sineği, sağlıklı hücre ile kanserli hücreleri birbirinden ayırt ettiği gibi, farklı kanserli hücrelerin her biri için farklı bir parlaklık saçtı.

Araştırmacılar, çalışmanın kendi alanında bir ilk olduğunu belirtirken, sineklerin kanser teşhisinde köpeklerden daha faydalı olabileceğini çünkü, köpeklerin yaptıkları tespitte sadece oturarak veya ayağa kalkarak uyanda bulunurken, sineklerinin her farklı kanser hücresi için antenlerini farklı parlaklığa sokabildiğini belirtiyor.

Çalışmanın sonuçları ile ilgili bir değerlendirme yapan Prof. Dr. Galizia “Yüksek duyarlılıklı doğal koku reseptörleri hızlı çalıştığından kolaylıkla test sonucu verebiliyor. Bu sayede; kanser hücreleri, ucuz, hızlı ve yüksek verimli bir şekilde görüntülenebilir. Hatta teşhise yönelik görüntüleme teknikleri üretebiliriz” dedi

Kaynak: More than apples and oranges - Detecting cancer with a fruit fly’s antenna. M. Strauch, A. Lüdke,
D. Münch, T. Laudes, G. Galizia, R. Capuano, C. Natale. Scientific Reports, 2014; 4 D01:10.1038/srep03576.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:05 Ağustos 2014Yayınlanma Tarihi:06 Ağustos 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.