Meme kanseri hücreleri nasıl tümör üretiyor

Meme kanseri hücrelerinin tümörden ayrılarak kemik dokusunda çoğalabilmeleri için yeni özellikler kazanmaları gerekiyor.

Meme kanseri hücrelerinin tümörden ayrılarak kemik dokusunda çoğalabilmeleri için yeni özellikler kazanmaları gerekiyor.

Bu süreçte NOG geni önemli bir rol oynamakta. İspanyol bilim insanları şimdi bu gendeki etkinliğin, kemikteki metastaz oluşumunu iki şekilde mümkün kıldığını gösterdiler. Etkinleşmiş gen, kemiğin indirgenmesini tetikleyerek yeni tümöre büyüme alanı açıyor. Bu arada meme kanseri hücreleri de sınırsız çoğalma için gerekli kök hücre özelliklerine sahip oluyorlar diyor bilim insanları Journal of Biological Chemistry dergisinde. Araştırmacılar, hücre kültürleri, fareler ve kanser hastalarının doku örneklerini inceleyerek, meme kanseri hücrelerinin, sadece NOG geninin etkinleşmesi halinde kemik dokusuna yerleşebildiklerini tespit etmişler. NOG geninin etkinleşmesiyle salgılanan protein, kemiği indirgeyen osteoklastların üretimini arttıran bir sinyal etkisi yapıyor. Akciğer, karaciğer veya beyindeki metastazların oluşumunda aynı genin hiçbir rolü bulunmuyor. Genin etkinliği sadece kemik dokusunun dağılmasına değil, kanser hücresinin değişmesini de sağlıyor. Bu şekilde hücre kanser kök hücresine dönüşerek yeni bir tümörün kaynağını oluşturuyor. Bu tür metastaz oluşumunu engelleyecek kanser tedavilerinin geliştirilebilmesi için ilk önce metastaz oluşum sürecinin ayrıntıda ne şekilde geliştiğinin kesin olarak anlaşılması gerekiyor. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:29 Haziran 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.