Medya şiddeti besliyor mu

Medya şiddeti besliyor mu? Prof. Dr. Nevzat Tarhan Polis Radyosu’nda anlattı…

nevzat_tarhan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Ankara Polis Radyosu’nda yayınlanan Medya Okulu programı’nda “Medya ve Şiddeti” anlattı. Tarhan medyanın toplumsal gelişim üzerine etkileri konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Medyanın ülkemiz ve dünyanın geleceğini ilgilendiren bir alan olduğuna dikkat çeken Tarhan, günümüz genç kuşaklarının daha önceki kuşaklara oranla şiddeti daha çok yaşadıklarını söyledi. Bunda medyanın rolünün yadsınamaz olduğuna vurgu yapan Tarhan gençlerin artık şiddet konusunda duyarsızlaştıklarını da gözlemlediklerini sözlerine ekledi. Medya’nın şiddeti yaygınlaştırdığını konu alan bir örnek veren Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “2001 yılında ABD’de çocukları savunma fonu bir araştırma yapıyor ve ortalama ABD’de bir çocuğun 24 saati gözlemleniyor. Ve 142 bin çocuğun okula silah götürdüğü tespit ediliyor. Olaylara karışılmasa dahi silaha ve şiddete bir yönelimin söz konusu olduğu ortaya çıkıyor. Bu tehlike karşısında sürekli alan çalışmaları yapılıyor, çocukların şiddete neden yöneldiği araştırılıyor. Görülüyor ki medyanın buradaki rolü ön plana çıkıyor.” Dedi. Daha önce sınırlı bir alanda kalan virüsün medya aracılığıyla şimdi daha fazla kesime yayıldığını söyleyen Rektör Tarhan, medyanın virüsün ulaşılabilirliğinin arttığına vurgu yapıyor. Tarhan bunun örneğini ise 11 Eylül trajedisinde görmenin mümkün olduğunu belirtiyor. Tarhan;

ŞİDDET MEDYA KANALIYLA YAYGINLAŞMA EĞİLİMİNDE

“ 11 Eylül’de ABD’de bir travma yaşandı. Bazı yerlere saldırılar düzenlendi ve tüm dünya bunu televizyonlardan canlı canlı izledi. Bunun üzerine yapılan araştırmalar gösterdi ki olaydan sadece o bölgedekiler değil televizyonlardan seyredenler de en az bölgedeki insan kadar olaylardan etkilendi. Şiddet medya kanalıyla yaygınlaşma eğilimine girdi.” Yaşamın olumlu ve olumsuz olayların karışımından oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan medyanın gerek izlenilirlik gerekse de ilgiyi canlı tutmak adına daha çok olumsuzluklara ilgi gösterdiğini söyledi. Sıradan olayların medya için haber değeri taşımadığına dikkat çeken Tarhan medyanın da işinin gereğini yapmak istediğini kaydetti. Tarhan;

YASAKLAMAYI DEĞİL SEÇİCİ OLMAYI ÖĞRETEBİLMELİYİZ

“Olayları sorgulayarak bakabilmeliyiz. Hemen olayları modellememeliyiz. Bir çok anne ve babasıyla şiddet filmlerini seyredebilmeli ancak yanlışı da konuşabilmeli, tartışabilmeli. Çocuğa medya konusunda seçici algıyı öğretebilmeliyiz. Yasaklamak değil. Onları korkutmak yerine bu olayın bir hayal, eğlence amaçlı olduğunu, insanların birbirlerini öldürmelerin film icabı olduğunu konuşmak gerekir. Anne baba arasında etkileşim olmalı.”

ÇOCUKLAR MODELLEYEREK ÖĞRENİYOR

Çocukların şiddet olsun diğer konular olsun birçok şeyi modelleyerek öğrendiğine dikkat çeken Tarhan öğretmenlere de bu anlamda önemli görevler düştüğünü söylüyor. 10 yaşa vurgu yapan Tarhan; “Özellikle 10 yaş altı çocuklar taklit, modelleyerek öğrenir. Öğretmenler de çocukların model aldıkları kişilerdir. Anlattıklarından çok beden diline, hangi duygularla ifade ettiğine bakar ve çocuklar gelişen beynine bunu anında kaydeder. Öğretmenler bunun için sevgi dilini benimsemeli. Sevgi cömerti olmalı öğretmenler, disiplini de muhafaza edebilmeli. Öğretmeni şiddeti onaylıyor mu onaylamıyor mu buna bakar çocuklar. Çünkü yaşanan canlı örnekler sözel tavsiyelerden çok daha etkili. O nedenle canlı, iyi örnekleri çoğaltmamız gerekiyor yaşamda. Şiddetle en güzel mücadele iyiyi ve doğruyu anlatmak. Şiddetin sorun çözme hak arama yöntemi olmadığını anlatmak gerekir.” PROGRAMI DİNLEMEK İÇİN… Şaban Özdemir (NPGRUP)  

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:07 Şubat 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.