Mars'ın atmosferini Güneş yok etti

Mars’ta "sıvı halde su bulunduğu" açıklamasıyla bilim dünyasını sarsan NASA, Kızıl Gezegen'le ilgili yeni bir bulgu paylaştı. NASA, Mars'ın karbondioksit ağırlıklı atmosferinin bundan milyarlarca yıl önceki bir Güneş fırtınası nedeniyle parçalandığını duyurdu.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars'la ilgili merakla beklenen yeni açıklamasını yaptı.

MAVEN misyonu kapsamında toplanan bulguların sonuçlarını açıklayan NASA, Mars'ın karbondioksit ağırlıklı atmosferinin bundan milyarlarca yıl önceki bir Güneş fırtınası nedeniyle parçalandığını duyurdu.

Bu keşif, bir zamanlar Dünya benzeri bir gezegen olan Mars'ın nasıl soğuk ve çölleşmiş bir gezegen haline geldiği konusunda büyük ipuçları veriyor.

DÜNYA MANYETİK ALANLA KORUNUYOR

Mars'ta Dünya'daki gibi bir küresel manyetik alan yok. Bu alan Dünya'yı Güneş fırtınalarının neden olduğu ultraviyole radyasyon, yüksek enerjili gaz patlamaları ve manyetik partiküllerden koruyor.

Mars'ın yörüngesindeki MAVEN uzay aracının topladığı bilgileri aktaran NASA, soz konusu Güneş fırtınalarının şu an da Mars'ın atmosferinde saniyede 100 gram gaz kaybına neden olduğunu açıkladı.

Bilim insanlarına göre, Mars'ın atmosferinin parçalanmasına yol açan gelişmelerin üzerinden, 3.7 ila 4.2 milyar yıl arasında bir zaman geçti.

Washington'daki NASA merkezinde düzenlenen basın toplantısında, MAVEN'in maketi de yer aldı.

PEKi SUYA NE OLDU?

MAVEN, Mars'taki suya neden olduğu konusunda ise henüz kesin bir sonuca ulaşamadı. Ancak bilim insanlarına göre iki ihtimal var: Ya atmosfere kaçtı ya da buzulların altında kaldı.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:11 Kasım 2015Yayınlanma Tarihi:06 Kasım 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.