MANYETİK UYARIM TEDAVİSİ İYİ BAK KENDİNE'DE

Şaban ÖZDEMİR(NPGRUP)

Psikiyatride ve nörolojik hastalıklarda kullanılan yeni bir tedavi yöntemi olan Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) her yönüyle bu akşam “İYİ BAK KENDİNE” de oluyor… Son günlerde hemen herkesin ilgi duyduğu TMU nedir? Beyine nasıl etki ediyor? Hangi hastalıklarda daha etkili? Nasıl uygulanır ve Nörolojide kullanımı nasıldır?

 


Uğur Canbolat’ın hazırlayıp sunduğu, Ayhan Pala’nın yönetmenliğini yaptığı “ İyi Bak Kendine” yeni konu ve konuklarıyla bu akşam ÜLKE TV ekranlarında evinize konuk oluyor. Kendine iyi bakmak isteyenlerin severek seyrettiği, modern insanın sorunlarına dair yeni arayışlar bulup, çözümler ürettiği ekranların ‘Koruyucu Ruh Sağlığı’ programı İyi Bak Kendine'de bu akşam, “Manyetik Uyarım Tedavisi” enine boyuna masaya yatırılıyor.

Son yıllarda kaydedilen teknolojik ilerlemeler, beyinde hücresel elektrik akımını ölçmek ve değiştirmek konusunda bazı cihazların geliştirilmesini sağladı. Bu cihazlardan biri TRANSKRANİYAL MANYETİK UYARIM (TMU) sistemi.

TMU'da saçlı kafa derisinin üzerine elektro manyetik bir bobin (coil) yerleştiriliyor. Kapasitörler de tutulan enerji ile manyetik alan oluşturuluyor. Bu manyetik alan 100-200 mikro-saniyede artıp azalma özelliğinde olup bölgesel uygulanıyor. Öyle ki Dünyayı saran manyetik alanın 40 bin katı yüksekliğinde. MR görüntülemede uygulanan manyetik alanla aynı şiddette olup MR'daki manyetik alan statik, tmu'da ise değişkendir.

Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden Doktor Oğuz Tan ile NP Etiler Polikliniği’nden Doktor Özlem Gökmoğol TMU’ya dair herşeyi mercek altına alıyor.

- Psikiyatri nedir, hangi hastalıklar psikiyatrinin alanına giriyor?
- Nöropsikoloji ve tanı yöntemleri nelerdir?
- TMU nedir?
- Kantitatif  EEG gerekli TMU için?
- Beyin hastalıkları kavramı nedir?
- TRANSKRANİYAL MANYETİK UYARIM TEDAVİSİ (TMU) nasıl çalışır?
- Beyine etkisi nedir,  her hangi bir yan etki söz konusu mudur?
- TMU dan yanıt alınması için kaç seans gerekir?
- Psikiyatride kullanıldığı alanlar neler?
- Kalp hastalarında  gebelerde ve emziren annelerde de kullanılabiliyor  mu?
- TMUnın  yeni nöropsikiyatrik tedavi tekniklerinden farkı nedir?
- Tedaviye dirençli nöropsikiyatrik vakalarda mı kullanılıyor?
- Seanslara başlamadan önce ilk seansta hastanın tansiyon ve nabzı gibi durumlara bakılıyor mu?
- Öncesinde  QEEG çekilmeli mi?
- Epilepsi nöbet riski olduğu zaman ne yapılıyor?
- Tedavinin süresi nedir?
- TMU ilaç tedavisi kesiliyor mu?
- TMU (Transkraniyal Manyetik Uyarım) tedavisi nedir?
- Faydası kanıtlanmış mıdır?
- İlaç tedavisinin yerine geçer mi?


... gibi merak edilen soruları uzmanlar İyi Bak Kendine'de Uğur Canbolat’a değerlendirecek. 
Canlı bağlantılar ile seyirci sorularının da alınacağı programda ‘iyibakkendine@ulketv.com.tr’ adresine gelen e posta soruları, stüdyo konuğu uzmanlar tarafından cevaplandırılacak. 0216 633 06 96 nolu danışma hattını arayıp isim ve sorusunu bırakanların soruları da cevap bulacak.

Bugün 23.30’dan sonra ÜLKE TV’ ekranlarında seyirciyle buluşacak program, TÜRKSAT 2 A uydusu, KABLO TV, DIGITURK 38. ve D-SMART 94. kanaldan izlenebilecek.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Nisan 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.