Mamutu ölüme götüren sıcaklar olmuş

Tüylü mamutlar kalın postlarıyla daha çok soğuğa uyum sağlamışlardı. Mamutun tarihi şimdi gen araştırmalarıyla daha yakından incelendi.

Tüylü mamutlar kalın postlarıyla daha çok soğuğa uyum sağlamışlardı. Mamutun tarihi şimdi gen araştırmalarıyla daha yakından incelendi.

mamutBuz devirleri sonunda artan sıcaklıklar, tüylü mamutun popülasyonu üzerinde etkili olmuş. İsveçli ve İngiliz bilim insanları mamut sayısının sıcak dönemlerde azaldığını kanıtladı. Bu soğuğa uyum sağlamış bir hayvan için pek de sürpriz olmadı diyor İsveç Doğa Bilimleri Müzesi’nden Eleftheria Pakopoulou, Proceedings of the Royal Society B dergisinde. Bilim insanları tüylü mamut popülasyonunun (Mammuthus primigenius) yaklaşık 120.000 yıl önceki sıcak dönemde dağılmaya başladığını saptadı. Böylece başlı başına bir Avrupa kolu gelişmiş. Fakat yaklaşık 33.000 yıl önce Sibirya mamut türü baskın gelince bunlar da yok olmuş. Bununla birlikte son buzul devrinin ikinci yarısında bazı popülasyonlar yok olurken, diğer mamut soylarında patlama yaşanmış. Ancak soğuk dönemin sonunda hayvanların sayısı dramatik bir şekilde düşmüş. Bilim insanları bu türün niçin yok olduğunu anlamak için tüylü mamutların son yaşadıkları bölgeleri inceledi ve çekilme bölgelerinden birinin (4000 yıl öncesine kadar) Arktik okyanustaki Wrangel adası olduğunu söylüyorlar. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:28 Eylül 2013Yayınlanma Tarihi:01 Ekim 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.