MAAŞ KARTI EŞİNDE OLANLAR VAR

DHA

Psikolog Fadime Yaslan, şiddet konusunda eğitimli ile eğitimsiz erkek arasında bir fark bulunmadığını, her iki grupta da erkeklerin kadına psikolojik ve fiziksel şiddet uyguladığını söyledi. Eğitimli kadınların da şiddete maruz kaldığını ve bu konuda suskunluklarını bozmadıklarını kaydeden Yaslan, "Mesleğimizle ilgili neyi, nasıl yapacağımızı çok iyi biliriz. Bu, okulların verdiği eğitimle alakalıdır. Şiddet konusunda da okullarda eğitim verilirse, bu sorunun ciddi şekilde azalacağını düşünüyorum. Çünkü şiddet çok kötü noktalarda. Eğitim alan, işinde başarılı olan kadınlar bile fiziksel veya psikolojik şiddet görüyor. Maaş kartı eşinde olan kadınlar var" dedi.

Kampanyanın Koordinatörü Neşe Hacısalihoğlu da, Mardin'de yaşanan katliama değindi. Mardin'deki olayın zanlılarının küçüklükten bu yana öğretilen nedenlerden dolayı suçu işlediklerini belirten Hacısalihoğlu, şiddete eğilimli kişilerin eğilimlerini kolaylaştırıcı araçların ellerinde bulunmasının da büyük katkısı olduğuna değinerek, "İnsan öfkesini kontrol edemediği zaman elindekini kullanır. Mücadele ettiğimiz yanlış öğretiler nedeniyle onlar bunu doğal sayabildi. Yöre halkı, bizlerin gösterdiği kadar dehşete kapılmadı. Geleneksel bir şeymiş gibi, sadece kayıplardan dolayı üzgün olduklarını gözlemledim" diye konuştu.

SEMİNERLER DÜZENLENİYOR

Kampanya çerçevesinde, belirlenen illerde Emniyet, Jandarma, SHÇEK, Milli Eğitim, Nüfus Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Baro, Belediye ve sivil topluk kuruluşlarında çalışanlara şönelik seminlerler düzenleniyor. Proje Koordinatörü Neşe Hacısalihoğlu, şiddet gören kadınların bu durumu yakınlarıyla veya akrabalarıyla paylaştıkları için onlara ulaşmak adına Gönüllü Programı oluşturduklarını söyledi. Bu programda halkın içinden 10 kişiye eğitim verdiklerini ve bunların şiddet gören kadınlara ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, "Her yıl sempozyumlar düzenliyoruz. Bütün bu çalışmalar sonucu mağdurların aslında yardım istediklerini ama ne şekilde yardım alacaklarını bilmediklerini gördük. Bunun için 2007 yılında Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı açtık. Hedefimiz mağdurlara hukuki ve kurumsal psikolojik destek vermekti. İstanbul hedeflenmişti önce ama bütün Türkiye’ye hizmet vereceğimizi biliyorduk. Bu hat 24 saat açık. Psikologlar görev yapıyor. Aynı zamanda hafta içi yarım gün avukatlar var. Onlar da hukuki olarak bilgilendiriliyor" dedi.

Telefona gelen acil vakaların hafta sonu ve gece olduğunu tespit ettiklerini ve bu konuda bazı tedbirler aldıklarını kaydeden Hacısalihoğlu şöyle devam etti: "Hattımız açıldığından bu yana 75 il, 9 ülkeden 3 bin 630 vakaya müdahalede bulunmuş. 244’ü sığınma evine yerleştirilmiş. Bunların yüzde 2'si erkekti. Bunlar evli olmayan, mesleği olmayan genç delikanlılar. Babadan şiddet gören delikanlılar. Ne yazık ki bunlara hizmet verecek bir sığınma evi yok."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:14 Mayıs 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.