Deprem Travma Psikolojisi

Lyme Hastalığı Nedir?

Lyme hastalığı, Borrelia burgdorferi adlı bir bakterinin bulaştığı bir kenenin ısırmasıyla bulaşan bir enfeksiyondur. Ancak kene ısırığı olan çoğu insan Lyme hastalığına yakalanmaz ve tüm keneler enfekte olmaz.

Lyme Hastalığı Nedir?

Lyme Hastalığı Nedir?

Lyme hastalığı, bir kenenin ısırmasıyla bulaşan bir enfeksiyondur. Keneler tipik olarak bakteriyi geyik ve fare gibi enfekte olmuş hayvanları ısırarak alırlar. Kene vücuda ne kadar uzun süre tutunursa hastalığa yakalanma şansı o kadar artar. Ancak kene ısırığı olan çoğu insan Lyme hastalığına yakalanmaz ve tüm keneler enfekte olmaz. Isırıldıktan sonraki 1 ila 4 hafta içinde çoğu insanda bazı Lyme hastalığı semptomları görülür. Vakaların yaklaşık %70 ila %80'inde ısırık bölgesinde eritema migrans adı verilen dairesel bir döküntü gelişir. Yavaş yavaş büyür, 12 inç veya daha fazlasına ulaşır.

Lyme Hastalığı Belirtileri

İlk işaret genellikle bir boğa gözü döküntüsüdür. Ayrıca grip benzeri yorgunluk, baş ağrısı, ateş, boğaz ağrısı, titreme veya vücut ağrıları da olabilir. Enfeksiyon antibiyotiklerle ortadan kaldırılmamışsa eklem ağrısı yaşayabilirsiniz.

- Boyun tutulması

- Işığa duyarlılık

- Hafıza kaybı

- Ruh hali değişiklikleri

- Tekrarlayan kızarıklıklar

- Yüzün bir veya iki tarafında felç

- Kalp ritmi sorunları

- Karıncalanma veya uyuşma

-  Yüksek ateş

-  Vücudun başka bir yerinde alevlenme

- Özellikle koyu tenliyseniz, kişiden kişiye farklı görünebilir

- Titreme

- Baş ağrısı

- Tükenmişlik

- Şişmiş lenf düğümleri

- Eklem ağrısı

- Kas ağrıları

Hastalık erken evrelerinde tedavi edilmezse, birkaç hafta veya ay içinde aşağıdakiler gibi vücudun diğer bölgelerine yayılabilir:

- Eklemler

- Kalp

- Gerginlik

- Ayrıca kollarınızda veya bacaklarınızda daha fazla kızarıklık ve ağrı ve güçsüzlük dönemleri olabilir.

Diğer belirtiler ise; 

- Yüz kas felci (Bell felci)

- Baş ağrısı

- Zayıf hafıza

- Hızlı nabız

- Nefes darlığı

- Baş dönmesi

- İltihaplı beyin ve omurilik

- İltihaplı eklemler, genellikle dizlerde (artrit)

- Sinir hasarı (periferik sinirler)

- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon

- İltihaplı kalp kası ve anormal kalp atışı (daha az yaygın)

Tüm Keneler Lyme Hastalığı Bulaştırır mı?

Tüm keneler Lyme hastalığı bulaştırmaz. Kanada, Avrupa, Asya, Avustralya ve Güney Amerika'nın yanı sıra 50 eyaletin tamamı Lyme hastalığı bildirdi.

Lyme Hastalığının Teşhisi

Doktorlar, semptomların öyküsü ile birlikte "boğa gözü" döküntüsü gibi fiziksel bulgularla hastalığı teşhis edebilir. Ancak herkeste kızarıklık olmaz ve herkes ısırıldığını hatırlayamaz. Teşhisi doğrulamak için şüpheli temastan 3 ila 4 hafta sonra özel kan testleri yapılabilir. Diğer durumları teşhis etmeye veya ekarte etmeye yardımcı olmak için spinal musluk veya cilt biyopsisi gibi başka testler yapılabilir.

Lyme Hastalığının Tedavisi

Çoğu Lyme hastalığı, özellikle enfeksiyon erken teşhis edildiğinde ve tedavi edildiğinde antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Daha sonraki aşamalar daha uzun süreli intravenöz antibiyotik gerektirebilir.

Lyme Hastalığı Aşısı Var mı?

Şu anda, Lyme hastalığı için insan aşısı yoktur. Yüksek riskli bölgelerde kullanılmak üzere yıllar önce bir aşı geliştirildi, ancak artık mevcut değil.

Lyme hastalığından korunmak için:

- Özellikle Mayıs'tan Temmuz'a kadar çimenlik veya ağaçlık alanlardan uzak durun.

- Maruz kalan cildi ve kafa derisini olası kene istilasına uğramış alanlarda örtün.

- Cildinize DEET bazlı bir böcek kovucu uygulayın.

- Giysilerinize permetrin içeren bir böcek kovucu uygulayın, ancak cildinize asla sürmeyin.

- Dışarıda vakit geçirdikten sonra, kendinizi ve evcil hayvanlarınızı keneler için dikkatlice inceleyin.

-Gevşek bir şekilde yapışmış kenelerden kurtulmak için cildinizi ve saç derinizi yıkayın.

Paylaş:



Bu yazıya 0 yorum yapıldı.

Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Karpal tünel sendromunun eliyle iş yapanlarda daha sık görüldüğünü belirten uzmanlar, hastalığın en önemli belirtisinin gece uykusundan uyandırması ol
  • Hormonal denge değişimi altta yatan bir problemi daha da alevlendirebilir. Diş eti iltihabı hamileler üzerinde erken doğum riski yaratabilir.
  • Polen alerjisinde Antihistaminikler hapşırma, kaşıntı, burun tıkanıklığı ve sulu gözleri hafifletir. Oral antihistaminik örnekleri arasında setirizin
  • Akalazya, lokmaların yutulduğu halde mideye ulaşmadığı için yemek borusunda birikmesiyle karakterize edilen sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Mide ile
  • Kolon kanserinin günümüzde en çok karşılaşılan üçüncü kanser çeşidi olduğunu belirten uzmanlar, takip ve düzenli kontrolün önemine dikkat çekiyor. 45
  • Çocuklarda Süt dişleri kalıcı dişlerin rehberidir. Süt dişlerinin sanılanın aksine çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, en küçük bir çürükte bile he
  • Randevu Al