Kürtaj kadınlarda suçluluk duygusuna yol açabiliyor
Kürtaj sonrası kadının kendini suçlayıcı düşüncelerinin ön plana çıktığı, kürtajın bazı kadınlarda depresyon tedavisi gerekebildiği açıklandı.

Kürtaj sonrası kadının kendini suçlayıcı düşüncelerinin ön plana çıktığı, kürtajın bazı kadınlarda depresyon tedavisi gerekebildiği açıklandı.

“HİÇBİR SAĞLIKLI KADIN KÜRTAJ YAPTIRMAK İSTEMEZ”
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erguvan Tuğba Özel Kızıl da kürtajın kadının gebeliği istemediği durumlarda ve zorunlu tıbbi riskler olduğunda uygulandığını ifade etti. Kendi arzusuyla yapılıyorsa kürtajın kadının ruhsal sağlığını olumsuz etkilemesinin beklenmediğini söyleyen Kızıl, şöyle konuştu: “Anne ve baba olmak, çocuk yetiştirmek, çok boyutlu bir konu olarak ele alınmalıdır. Bireylerin anne ve baba olabilmesi için ruhsal açıdan sağlıklı, çocuk yetiştirmeye hazır olmaları çok önemlidir. Bu nedenle bireylerin çocuk sahibi olmadan hazırlık sürecinden geçmeleri gerekir. Eşlerin birbirleriyle iletişimlerinde sorun yaşamamaları, iş ve ekonomik durumlarının uygunluğu ile ailelerinden de çocuk bakımı gibi konularda destek alabilmeleri, bu süreci ruhsal açıdan sağlıklı biçimde geçirebilmelerini zorunlu kılmaktadır. Hiçbir sağlıklı kadın kürtaj yaptırmak istemez ancak şartları elverişli olmadığında kürtaj olma yoluna gider. Kürtajdan sonra kadınların çoğunda pişmanlık, suçluluk duyguları görülür ancak bunların çoğu belirgin psikiyatrik bozukluğa yol açmamaktadır. Dolayısıyla profesyonel desteğe gereksinimleri olmamaktadır.” Aile ve çevre baskısı ya da dini inançların kadınlarda kürtaja bağlı suçluluk duygularını artırdığını ifade eden Kızıl, şunları kaydetti: “Psikiyatrlara genellikle erken yaşta istemeden evlendirilmiş, istemeden çok sayıda çocuk doğurmuş, okuyamamış, ekonomik özgürlüğünü elde edememiş, kendisini güçlü bir birey gibi hissedemeyen, çaresiz kadınlar başvurmaktadır. Esas bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınması gereken, istenmeyen gebeliklerin önlenmesidir. Elbette kürtaj istenmeyen gebeliklerin önlenmesi için en fazla tercih edilen yöntem değildir, olmamalıdır. Kadının eğitimi, aile planlamasının yaygınlaştırılması, erken yaşta evliliklerin önlenmesi, kadının toplumdaki statüsünün yükseltilmesi hedeflenmelidir.” A.A
Bu yazı 5890 kez okundu
Yayınlanma Tarihi : 06 Haziran 2012 Çarşamba, 05:08
Güncelleme Tarihi : 02 Haziran 2012 Cumartesi, 14:19