Kriz ve Çocukluk Depresyonu

Son aylarda yaşanan ekonomik krizin sosyal ve psikolojik bazı sonuçları görülmeye başlandı.

Memory Center'İn okul öğrencileri ve öğretmenlerle yaptığı bir araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.

Okulda öğretmen ve rehberlik bölümlerinin gözlemi olarak öğrenciler arası kavgaların arttığı, okul doktoruna başvuruların arttığı saptandı. Düşen öğrenciler, dersleri kaynatan öğrenciler son üç ayda diğer aylara göre önemli bir ölçüde artış gösteriyor. Öğrencilerin okul başarısında düşüşte öğretmenlerin gözlemleri  arasında.

Bir kriz yaşıyoruz , toplum aylardır bu konu ile yatıp bu konu ile kalkıyor.

Çocuklara güncel zekayı ölçmek için sorulan bir soru var“Cumhurbaşkanı kim “  Çocuklar çoğunlukla “Kemal DERVİŞ” diyorlar.

Toplumun duyguları , düşünceleri böyle krizle meşgul olurken , herkes para harcamaktan kaçınırken , kendi dünyasında savaş alarmı vermişken çocukların bundan uzak kalması düşünülemezdi.

Toplumun kaygı düzeyi yükseldi , aile içi kaygı düzeyi yükseldi , çocuklar kendilerini güvende hissetmemeye başladılar.

Çocuklar sorunlarını söz dili ile ifade edemezler , davranış dili ile daha doğru ifade ederler.Örtülü bir çocukluk depresyonu denilebilir.Anne babaları kaygılı olan çocukların yaşam zevkleri azalmakta ve gelecek endişesine kapılmaktadırlar.Kendini mutlu hissedemeyen çocukların okul başarısı düşer.Sık kavgaya karışır , kurallara uymamaya başlar saldırgan dürtülerin artışı nedeniyle düşme ve yaralanmalar artar.

Onlar da bir bedel ödüyorlar.

Ne yapmalı?

Birincisi ortada bir sıkıntı var.Bu sıkıntı bu acılı dönem yaşanacak Çocukları bundan uzak tutmak gerçekçi olmaz.

İkincisi çocukların anlayacağı tarzda olayları büyük insana açıklar gibi açıklamak gerekir.Onlarla konuşulmalıdır.

Üçüncüsü aile içi paylaşım arttırılmalıdır,üzüntüler paylaşılırsa azalır.

Dördüncüsü ümit duygusu , iyi gelecek beklentisi her şartta insan için yaşamsal değer taşır.Çocuk için bu beklenti ve ümit duygusu canlı ve taze tutulmalıdır.

Para ve zenginlik çocuğunuzun ruh sağlığından daha önemli değildir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Ocak 2000

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.