Koronavirüste korku, panik ve kaygı (Coronavirüs)

COVID-19 vakalarının sayısı her geçen gün arttıkça, psikologlar hala ihtiyaç duyduğunuz sosyal desteği alırken kendinizi diğerlerinden nasıl ayıracağınıza dair bilgiler sunuyor. Koronavirüste korku, panik ve kaygı (Coronavirüs) ile nasıl baş edilir?

Güvenliğiniz İçin Mesafenizi Koruyun

Dünyanın dört bir yanındaki kamu görevlileri, yeni koronavirüs ile sözleşme yapmış veya maruz kalmış insanlardan, hastalığın yayılmasını yavaşlatmak için sosyal uzaklaşma, karantina veya izolasyon önlemlerini uygulamalarını istemektedir.

Sosyal uzaklaşma, diğerlerinden güvenli bir mesafede (yaklaşık 6 fit) uzak durmak ve okullar, kiliseler, konser salonları ve toplu taşıma gibi mekanlardan kaçınmak anlamına gelir.

Karantina, bir kişi hasta olup olmadığını görmek için koronavirüs maruz kaldığında başkalarıyla temastan kaçınmayı içerir.

İzolasyon, COVID-19 ile sözleşme yapmış bir kişinin onu başkalarına yaymasını önlemek için ayrılmasını içerir.

Evde sınırlı kaynak, stimülasyon ve sosyal temasla günler veya haftalar geçirmek ruhsal sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Karantina ve izolasyonun psikolojik risklerini azaltmaya yönelik müdahaleler üzerinde kontrollü çalışmalar eksik olmakla birlikte, psikologlar bu zorlu koşulların üstesinden gelmek için en iyi uygulamaları belirlemişlerdir.

Hastalık, maruziyet veya COVID-19'un aktif topluluk yayılımı nedeniyle evde kalması istenen insanlar, virüsün tahmini inkübasyon süresi olan en az iki hafta boyunca düzenli rutinlerinden vazgeçmeliler.

Koronavirüste Korku ve kaygı

Kendiniz veya COVID-19'a yakalanan veya başkalarına yayan aile üyeleriniz için endişeli hissedebilirsiniz. Ayrıca, yiyecek ve kişisel malzeme temin etme, işten ayrılma veya aile bakımı yükümlülüklerini yerine getirme konusunda endişeleriniz olması normaldir. Bazı insanlar uyku veya günlük işlere odaklanma konusunda sorun yaşayabilir.

Koronavirüste Depresyon ve can sıkıntısı

İş ve diğer etkinliklerinizden günlük rutininizin kesintiye uğraması, üzüntü veya düşük ruh hali duygularına neden olabilir. Evde geçirilen uzun süre de sıkıntı ve yalnızlık hissine neden olabilir.
Öfke, hayal kırıklığı veya sinirlilik yaratabilir.

Hastaysanız veya COVID-19 olan birine maruz kaldıysanız, sizinle etkileşime girmeleri durumunda hastalığa yakalanmalarından korkan başkaları tarafından damgalanmış hissedebilirsiniz.

Özel diyetler, tıbbi malzemeler, bakıcılardan yardım ve diğer konaklama yerlerine ihtiyacı olan engelli insanlar, ihtiyaç duydukları bakımı almada artan zorluklardan dolayı bir pandemi sırasında psikolojik zorluklar açısından risk altındadır.

Nasıl başa çıkılır

Sosyal uzaklaşma, karantina veya izolasyon emirleri yürürlüğe girmeden önce uzmanlar, zamanınızı nasıl harcayabileceğinizi, psikososyal destek için kime başvurabileceğinizi ve sizin veya ailenizin sahip olabileceği fiziksel veya zihinsel sağlık ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğinizi düşünerek önceden planlama yapmanızı tavsiye eder.

Haber tüketimini güvenilir kaynaklarla sınırlayın

COVID-19 ile ilgili doğru ve zamanında halk sağlığı bilgileri elde etmek önemlidir, ancak virüsün medyada yer almasına çok fazla maruz kalmak, korku ve endişe duygularının artmasına neden olabilir. Psikologlar, haberlere ve sosyal medyaya harcanan süreyi karantina veya izolasyonla ilgili olmayan, okuma, müzik dinleme veya yeni bir dil öğrenme gibi diğer etkinliklerle dengelemeyi önerir.

Günlük rutin oluşturma ve takip etme

Günlük bir rutinin sürdürülmesi, tecrit ve karantinanın bilinmemesine rağmen, hem yetişkinlerin hem de çocukların yaşamlarında düzen ve amaç duygusunu korumalarına yardımcı olabilir. Uzaktan yürütülmesi gerekse bile, iş, egzersiz veya öğrenme gibi düzenli günlük aktiviteleri dahil etmeye çalışın.

Başkalarıyla sanal olarak bağlantıda kalın

Yüz yüze etkileşimleriniz sınırlı olabilir, ancak psikologlar sosyal destek ağlarına erişmek için telefon görüşmeleri, kısa mesajlar, görüntülü sohbet ve sosyal medya kullanmanızı önerir. Üzgün ​​veya endişeli hissediyorsanız, bu konuşmaları deneyiminizi ve ilişkili duygularınızı tartışmak için bir fırsat olarak kullanın. Benzer bir durumda olan tanıdıklarınıza ulaşın. Facebook grupları, karantinaya alınması istenen bireyler arasındaki iletişimi ve desteği kolaylaştırmak için oluşturulmuştur.

Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürün

Fiziksel olarak bunu yapabildiğinizde yeterince uyuyun, iyi yiyin ve evinizde egzersiz yapın. İzolasyon ve karantina stresleriyle başa çıkmak için alkol veya uyuşturucu kullanmaktan kaçının. Gerekirse, psikoterapi seçeneklerini düşünün. Zaten bir psikoloğunuz varsa, telefon tabanlı veya çevrimiçi teslimat kullanarak oturumlarınıza devam edip edemeyeceklerini görmek için potansiyel bir karantinadan önce onlarla iletişime geçin.

Stresi yönetmek ve pozitif kalmak için psikolojik stratejileri kullanın

Endişelerinizi abartmayın ve gerçek endişe ile başa çıkma yeteneğinizi değerlendirirken gerçekçi olmayı hedefleyin. Felaket senaryoları üretmemeye çalışın. Bunun yerine neler yapabileceğinize odaklanın ve değiştiremeyeceğiniz şeyleri kabul edin.

Ayrıca, dikkat ve rahatlama egzersizleri sunan akıllı telefon uygulamalarını indirmeyi de seçebilirsiniz.

Sosyal uzaklaşma, karantina veya tecritin özgeci nedenlerine odaklanmak da psikolojik sıkıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Karantina Sonrası Neler Olur?

Bir karantina veya izolasyon döneminden sonra, onlara virüs bulaştırabileceğinden endişe eden insanlara karşı rahatlama, hayal kırıklığı veya öfke, hatta kişisel büyüme ve artan maneviyat duyguları gibi karışık duygular hissedebilirsiniz.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Nisan 2021Yayınlanma Tarihi:29 Mart 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.