Köpeklerin kökenine inme çabaları engellere takılıyor

Bilim camiasındaki yaygın kanı, köpeklerin kurtlardan geldiği yönünde. Ancak Köpeklerin kökenine inme çabaları engellere takılıyor.

Bilim camiasındaki yaygın kanı, köpeklerin kurtlardan geldiği yönünde. Ancak Köpeklerin kökenine inme çabaları engellere takılıyor.

Ancak bunun dışında hiçbir konuda fikir birliği yok. Görünüşe bakılırsa köpekler 15 bin ila 100 bin yıl önce Asya'da ya da Afrika'da ortaya çıktı. Ayrıca çeşitli dönemlerde ve yerlerde de ortaya çıkmış olabilirler. İngiltere'deki Durham Üniversitesi'nden Greger Larson'a göre, bu kafa karışıklığının bir nedeni var. Yeni yayınlanan bir makalede, modern köpeklerin DNA'sının çok karışmış olduğunu ve bu yüzden köpeklerin ne zaman ve nerede ortaya çıktığını araştırırken DNA'nın işe yaramayacağını öne sürüyor. Larson, "Şimdiye kadar sıraladığımız DNA miktarıyla, yüz yıl geçmişe gidebilsek şanslıyız" diyor. Larson bu konudaki soruların ancak fosil köpeklerin DNA'larının anal iz edilmesiyle (şu anda yapılıyor) cevaplanabileceğini söylüyor.21 Mayıs'ta The Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan köpeklerin kökenleriyle ilgili makalenin 20 yazarından biri olan Larson, modern köpek türleri üzerinde yapılan genetik analizlerin "bu köpeklerin nerede ve ne zaman evcilleştirdiğine" dair açıklama getirmediğini söylüyor. Larson ve meslektaşları, köpek DNA'sında gen kodlarının değişim gösterdiği, tek nükleotit polimorfizmi adı verilen 49 bin 24 bölgeyi inceledi. 121 cinsten bin 375 köpek ve 19 kurdun DNA'sını aldı. İncelemelere göre günümüz köpekleri o kadar karışmış ki, genetik tarihleri ortadan kaybolmuştu. Araştırmacılar aynı zamanda "bazal" adını verdikleri altı köpek cinsi belirledi. Basenji, shar-pei, Saluki, Fin pomeranya köpeği ve eurasier. Bu köpeklerin DNA'ları daha az karışmıştı. Bunları, antik (500 yıldan daha eski türler) kabul ettikleri sekiz cinse eklediklerinde, genetik olarak birbirinden en farklı olan cinslerin, en eski arkeoloji ve fosil kalıntılarının bulunduğu yerlerden gelmediğini gördüler. Bu cinsler ilk evcilleştirilen köpeklere yakınlarsa, coğrafi açıdan da yakın olmaları gerekirdi. Aksine, genetik açıdan birbirine daha uzak olan köpeklerin, nispeten yakın bir geçmişte coğrafi olarak birbirlerinden uzaklaştığı anlaşıldı. Dingo, basenji ve Yeni Gine şarkıcı köpekleri Güneydoğu Asya ve Afrika'dan geliyordu ve ilk köpek türü buraya 3 bin ila bin 400 yıl öncesine kadar ulaşmamıştı. Farklı genleri yakın dönemde birbirlerinden ayrıldıklarını gösteriyor. Ancak Larson, insanların köpeklerini uzun bir süre boyunca gömdüğünü ve bunun sonucunda 15 bin yaşındaki köpek fosillerine ulaşıldığını ve bunların DNA'larının çıkarılabildiğini söylüyor. Tıpkı Neandertallerin DNA'larının modern insanın kökenine ışık tutması gibi, köpek fosillerinden çıkarılan DNA'lar da önümüzdeki birkaç yıl içinde antik çağlarda yaşamış köpeklerin evcilleştirilme hikâyesine ışık tutabilir. Larson, "Köpeklerin ilk olarak nerede ve ne zaman ortaya çıktıklarını anlamak için uzun yıllar beklememiz gerekmiyor. Bu noktaya çok yakınız" diyor. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:11 Haziran 2012Yayınlanma Tarihi:12 Haziran 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.