Deprem Travma Psikolojisi

Konuşulan kişinin sosyal statüsü ses tonunu değiştiriyor

Konuşulan kişinin sosyal statüsüne göre insanların ses tonlarını değiştirdiği bildirildi.

Konuşulan kişinin sosyal statüsü ses tonunu değiştiriyor

Sonuçları PLOS ONE dergisinde yayımlanan, Starling Üniversitesinin yaptığı araştırma, insanların, konuştukları kişilerin kim olduğuna ve statülerine dikkat ederek ses tonlarını değiştirmeye eğilim gösterdiklerini ortaya koydu.

Katılımcılar için iş görüşmesi ortamı hazırlandı ve bireylerin ses tonlarının - özellikle konuşma biçimlerinin - farklı sosyal statülerden gelen kişilere göre değiştiği tespit edildi.

Starling Üniversitesinde görevli Dr. Viktoria Mileva, araştırmanın sonuçlarına ilişkin, "Konuşmamızdaki değişiklikler bilinçli ya da bilinçsiz olabilir, ancak ses karakterleri, sosyal statüyü iletmek için önemli bir yoldur. Hem kadınların hem de erkeklerin, baskın ve prestijli olduğunu düşündükleri kişilere cevaben farklı eğilimler içinde olduğunu keşfettik." değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmacılar aynı zamanda, konuşurken manipülasyon, zorlama ve yıldırma gibi yöntemlere başvuran ve baskın karakter olduklarını düşünen katılımcıların, yüksek statüdeki biriyle sohbet ederken daha düşük bir ses tonuyla konuştuklarını gözlemledi.

Araştırmada öte yandan insanların kendilerine saygı duyduğuna ve görüşlerini değer verdiğine inanan, kendilerini çok prestijli kişiler olarak değerlendiren bireylerin, karşılarında kim olursa olsun ses tonlarını değiştirmediği de görüldü.

NTV

 

Paylaş:



Bu yazıya 0 yorum yapıldı.

Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Psikiyatri, ruhsal bozuklukların ve duygusal ve davranışsal bozuklukların kökeni, teşhisi, önlenmesi ve yönetimi ile ilgilenen tıp dalıdır. Bu nedenle
  • Metabolik sendrom, kalp hastalığı, diyabet, felç ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık türüdür. Metabolik sendromun altında yatan nede
  • Kadın-erkek ilişkilerinde en kritik soru bu olsa gerektir. Evliliğin başlangıcında romantik duygular daha baskındır. İkinci dönemde kişilik ve güç çat
  • Nikotin bağımlılığı Kalp hastalığı, felç, kanser, akciğer hastalığı ve diğer birçok sağlık durumu riskinizi artırmanın yanı sıra, sigara içmek beynini
  • Özgüven, özsaygı, özdeğer gibi kavramları içeren ego, genler ve stres gibi pek çok faktörden etkileniyor.
  • Krampların nedenleri nelerdir? Krampların nedeni tuz eksikliği midir? Bu ne kadar doğru? Kramp sırasında ne yapmak gerekir?
  • Randevu Al