Konuşma cesareti

Gazetecileri Koruma Komitesi, basına karşı uygulanan ölümcül şiddetin üstüne gidilmemesini konu alan yıllık "cezasızlık endeksine" 12 ülkeyi aldı.

Gazetecileri Koruma Komitesi, basına karşı uygulanan ölümcül şiddetin üstüne gidilmemesini konu alan yıllık "cezasızlık endeksine" 12 ülkeyi aldı.

Bunların arasında Irak, Rusya, Filipinler, Afganistan, Pakistan ve Meksika da bulunuyor. Gazetecilere yönelik tehditler, olumlu bir gelişme olarak karşılanan yeni bir ABD Dışişleri Bakanlığı girişiminde de ele alınıyor. Bugünden itibaren Basın Özgürlüğü Günü olan 3 Mayıs'a kadar bakanlığın HumanRights.gov adl ı sitesinde öldürülen, hapsedilen veya başka şekillerde haber yapmasının ve ifade özgürlüğünü kullanmasının önüne geçilen insanların öyküleri anlatılacak. İlk örnek emlak vergisi kaçırdığı suçlamasıyla 2008'den beri tutuklu olan Vietnamlı blog yazarı Dieu Cay. Cay'ın gerçek "suçu", insan haklarıyla igili hassas konularda yazması ve Vietnam'daki yolsuzluk olaylarını ve Çin'deki insan hakları ihlallerini eleştirmesiydi. Sitede Belaruslu önemli bir demokrasi eylemcisi olan ve devlet tarafından dövülüp hapse atıldıktan sonra geçen yıl Litvanya'ya sürgüne giden Natalya Radzina da anılıyor. Birçok baskıcı hükümet, ifade ve basın özgürlüğü çağrılarını Batılı değerleri dayatmanın bir yolu olarak kınıyor. Oysa 167 ülkenin onayladığı Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme'de, "Herkes ifade özgürlüğüne sahiptir; bu hak, ülke sınırlarına bakılmaksızın, her tür bilgi ve görüşü arama, edinme ve açıklama özgürlüğünü kapsar" deniyor. Obama yönetiminin altını çizdiği bir başka konu da "özçıkar". Bilgi ve tartışmanın, yolsuzluk gibi çetin sorunları ifşa etmenin önündeki engelleri kaldıran ülkeler genelde daha meşru hükümetlere, daha büyük ve dayanıklı bir sosyal yapıya ve daha güçlü ekonomilere sahipler. Diktatörlerse gerçeklere kulak vermek yerine onları bastırmak ister. Gazetecileri Koruma Komitesi'ne göre 1992'den beri 639 muhabir öldürüldü ve cinayetlerin 565'inde katiller cezasız kaldı. Siyasi muhabirlik dünyadaki en tehlikeli iş, yerel gazetecilerse en olası kurbanlar. Komiteye göre bir muhabire uygulanan şiddetin dalga dalga yayılan olumsuz etkisiyle başka gazeteciler de otosansüre başlıyor. Bununsa bütün topluma bedeli ağır oluyor. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:30 Nisan 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.