Kivi ye zinde kal

Kivinin, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, vücudun zinde kalmasını sağladığı ve soğuk algınlığının atlatılmasına yardımcı olduğu açıklandı.

Kivinin, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, vücudun zinde kalmasını sağladığı ve soğuk algınlığının atlatılmasına yardımcı olduğu açıklandı. Kivinin, bağışıklık sistemini  güçlendirdiği, vücudun zinde kalmasını sağladığı ve soğuk algınlığının  atlatılmasına yardımcı olduğu bildirildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü  Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu  Karadeniz'de yılda 15 bin ton dolayında kivi üretildiğini, son yıllarda kivinin,  sağlık açısından ve ekonomik yönden değerinin anlaşılmaya başladığını ancak her  şeye rağmen tüketiminin az olduğunu belirtti. Kivinin özellikle C ve E vitamini ile kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi  mineraller yönünden zengin bir meyve olduğunu ifade eden Akbulut, şunları  söyledi: “Kivi demir yönünden de son derece zengin bir meyvedir, bu pek  bilinmiyor. Kivinin son yıllarda kış aylarında sıkça tüketilmesi tavsiye  ediliyor. Kivi, bağışıklık sistemini güçlendirmekte, vücudun zinde kalmasını  sağlamaktadır. Lif açısından zengin olduğu için sindirim sisteminin çalışmasını  kolaylaştırmakta, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun direncini  artırmaktadır. Kış aylarında günde en az iki kivi tüketilmesini tavsiye  ediyoruz.” Kivinin taze olarak tüketiminin yanında meyvelerin işlenmesi ile  püresinin de yapılabildiğini kaydeden Akbulut, “Kivi'den meyve konsantresi,  çayı, meyve suyu, reçel, marmelat, pekmez ve sirke türü gıda ürünleri elde  edilmektedir. Bunlara ek olarak sabun, krem, şampuan gibi çeşitli kozmetik  ürünler ve kişisel bakım ürünlerini içeren geniş bir yelpazedeki ürünlerin  içerisinde meyvelerden elde edilen yarı mamullerin de kullanıldığı  bilinmektedir” dedi. Akbulut, az da olsa kivinin bazı kişilerde alerjik reaksiyon  gösterdiğini, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtileri olduğunu, alerjisi olan  kişilerin dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Kivinin güç artırıcı özelliği sayesinde yarış atları için önemli bir  besin takviyesi olarak da kullanıldığını vurgulayan Akbulut, “Yarış atlarının  güçlenmeleri ve vücut dirençlerinin yüksek tutulması için kivi kurusu ile  besledikleri de bilinmektedir. Bu sayede atların koşu boyunca direnci düşmemekte,  yarışta daha diri kalmaktadırlar” diye konuştu.

TÜRKİYE'DE KİVİ TESCİLİ RİZE'DE YAPILACAK Akbulut, Türkiye'de hayward ve bruno çeşidi kivi üretiminin yaygın  olduğunu dile getiren Akbulut, şöyle devam etti:

“Kivi, sektörel bazda bölgeye katkı sağlayacak önemli bir üründür.  Sağlık alanındaki faydalarının yanında bölge ekonomisine ek gelir manasında  önemli katkıları olacaktır. Bu nedenle ürün çeşitliliğinin artırılmasına yönelik  araştırmalar yapılmalı ve bahçedeki ürün kalitesi geliştirilmelidir. Recep Tayyip  Erdoğan Üniversitesi bu konuda tescil ve sertifikasyon manasında test kontrol  merkezi oluşturdu. Türkiye'ye ilk girecek yeni kivi çeşitleri test edilebilecek,  test edilen kivilerin uygunluğuna göre Türkiye'de üretimine izin verilecek. 2013  yılından itibaren tescil ve sertifikasyon çalışmalarına başlanacak.” Doç. Dr. Mustafa Akbulut, kivinin hasat zamanının, üründeki şeker oranı  ölçülerek belirlendiğini, yüzde 6.5 şeker oranına ulaştığında hasat  edilebileceğini belirtti. Akbulut, budamanın ise kış aylarında bitkinin  yapraklarını döktükten sonra yapılması gerektiğini sözlerine ekledi. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:14 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.