KISKANÇLIK İNSANA ACI VERİYOR

SABAH

Üç yıllık evli bir kadınım. Eşimin kıskançlıkları bıktırdı. Sizce eşim neden bu kadar kıskanç? Acaba çocukluğunda bir sıkıntı yaşamış olabilir mi?

 


H.B./Bursa
Kıskanmak,insanın doğasında var olan bir duygudur. Kıskançlık, yitirilmek istenmeyen bir kişinin ya da bir ilişkinin yitirileceği ya da tehdit altında olduğu sanısıyla yaşanan, bunaltı ve sıkıntı veren karmaşık bir ruhsal yaşantıdır. Bazen kişiye dayanılmaz bir acı verebilir.

ÇOCUKLUĞA DAYANIR

Kıskançlık çoğu zaman, kıskanan kişinin iç dünyasından kaynaklanan nedenlerle abartılı ve çarpıtılmış algılardan ve yorumlamalardan kaynaklanabiliyor. Genel olarak bakıldığında; çocukluğunda ihanete uğramış, terk edilmiş, reddedilmiş, düş kırıklığına uğramış, küçük düşürülmüş ya da tecrit edilmiş kişilerin daha kıskanç oldukları görülmektedir.

DEĞERSİZ HİSSEDERLER

Kendisini yetersiz ve değersiz gören ya da değerlilik duyguları dış etkilerden çok kolay etkilenen kişiler de kıskançlıklarıyla öne çıkar.

Bahar yorgunluğu zamanı

İlkbahar geldi, kendimi çok yorgun hissetmeye başladım. Doktora gittim, tetkikler yaptırdım, her şeyin normal olduğu söylendi. Neler yapabilirim? R.E./Mersin
Baharın güneşli ve sıcak günlerinin içimizi ısıttığı son günlerde birçok insan halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, uyku isteği gibi ortak problemlerden yakınıyor.

İSTEKSİZLİK YAŞANIYOR


Bu yakınmaların çoğu bahar yorgunluğu ile bağlantılıdır. Bahar yorgunluğu sendromu; cinsel isteksizlik, cinsel güçsüzlük, sertleşme sorunları, genel bir bitkinlik, güçsüzlük, yorgunluk, isteksizlik, uykusuzluk, huzursuzluk, gerginlik, duygusal iniş çıkışlar, iştahsızlık, eklem ağrıları gibi şikayetlere yol açabiliyor.

KENDİNİZİ SEVMELİSİNİZ


Bahar yorgunluğundan kurtulmak için öncelikle kendinizi, doğayı ve hayatı sevmenizde fayda var. Günlük su miktarını üç litre civarında tutmanız, günde beş-altı porsiyon sebze-meyve tüketmeniz, açık havada yürüyüş yapmanız, yeşil çay içmeniz de yorgunluk giderecek önlemler arasında.

Vajinismus kader değil

Üç yıllık vajinismus hastasıyım. Önce ben hastaydım, şimdi eşimde sertleşme sorunu başladı ve benimle birlikte olmak istemiyor. Ne yapmalıyız? Y.U./Trabzon
Vajinismus, ülkemizde evli her 10 kadından birinde görülen bir hastalıktır. Vajinismuslu kadınların eşleri; zamanla istenmedikleri veya yeteri kadar sevilmedikleri duygusuna kapılabiliyorlar.

KAYGILARLA ARTIYOR

Bu duygulara kapılan erkeklerde zamanla sertleşme yetersizliği, cinsel isteksizlik veya erken boşalma ortaya çıkabiliyor. Kadının korkuları kadar erkeğin de cinsellikle ilgili kaygıları olabiliyor ve iki tarafın korkuları vajinismusu besleyebiliyor.

CİNSEL TERAPİSTE GİDİN


Bu nedenle daha önceki başarısız tedavi girişimlerini unutarak, bir cinsel terapiste başvurmanızda fayda var. Çünkü vajinismus kader değildir, yüzde 100 tedavisi vardır. Pek çok hasta, cinsel terapi ardından sağlıklı bir cinsel yaşantıya sahip olmaktadır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:06 Nisan 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.