Kış hastalıklarının doğal ilacı

Muşmula, nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıkların doğal ilacı.Muşmula, nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıkların doğal ilacı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi  (GOÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resul  Gerçekcioğlu, muşmulanın, nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarının  doğal ilacı olduğunu bildirdi. musmulaGerçekcioğlu,  muşmulanın, yenidünya ile  yakın ilişkili olduğu düşünüldüğünden, Japon muşmulası olarak da adlandırıldığını  belirtti. Muşmulanın, yaprağını döken, genellikle 3-5 metre boyunda, küçük taç  yapısına sahip bir bitki olduğunu ifade eden Gerçekcioğlu, “Ağaçları verimli  olup uzun ömürlüdür. Çiçekleri beyaz ve pembe renklidir ve erselik yapıdadır.  Çiçekleri, Mayıs-Haziran aylarında açarlar. İlkbahar geç donlarından zarar görme  olasılığı yoktur. Meyveleri, yuvarlak veya oval, etli, 5 çekirdekli, sertken  buruktur, yumuşayınca yenir. Anadolu'da 'döngel(töngel)' ve 'beşbıyık' olarak da  bilinir. Yaklaşık 3 bin yıl önce İran'ın kuzeyinde yetiştirildiğine dair  kayıtlara rastlanmaktadır. Günümüzde ise, ancak sınırlı alanlarda kültürü  yapılmaktadır” diye konuştu. PROF. DR. GERÇEKCİOĞLU, ŞÖYLE KONUŞTU: “Muşmula, çeşitli şekerler, organik asitler, pektin maddeleri yanında, C  vitamini, karoten  ve polifenoller (vücut direncini artırır) gibi  antioksidan  (yaşlanmayı geciktirir) ve antikanserojen maddelerce de çok zengindir. Muşmula  özellikle, nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarının doğal  ilacıdır. Aynı zamanda doğal bir lif deposudur. Muşmula meyvelerindeki polifenol  oksidaz aktivitesi diğer birçok bitki türünde tespit edilen değerlere göre  oldukça yüksektir. Muşmula, kış aylarında sevilerek tüketilen bir kaç meyve  türünden birisidir. Ticari olarak yetiştirildiği ülkelerde (Almanya, Hollanda  gibi) iri meyveli 'Royal', 'Nottingham', ve 'Dutch' gibi birkaç ticari çeşitleri  bulunmaktadır. Ticari olmasa bile Avrupa ülkelerinin büyük çoğunluğunda ev  bahçelerinde, ilaç bitkisi gibi yaygın olarak yetiştirilmektedir.”

TÜRKİYE'DE NESLİ TEHLİKEDE

Muşmulanın Türkiye'de neslinin tehlikede olduğunu belirten Gerçekcioğlu,  “Meyve, çevresel ve diğer baskılarla genetik erozyona uğramakta ve yok olma  tehlikesiyle karşı karşıya bulunmaktadır” dedi. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:27 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.